Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ ΑΓΑΠΗ: Διαχείρηση Αδεσπότων


Υπ'όψιν Αντιδημάρχου κου Τσαμαδού Ιωάν.
Κοιν.:  Δήμαρχο Ερμιονίδος, κον. Γεωργόπουλο Ιωάν.

Αξιότιμε Αντιδήμαρχε,

Την 13 Οκτ 2020 απευθύνθηκε στο Σωματείο μας ο κος. Σάκης Γεωργίου, κάτοικος Αθηνών, σχετικά με μία υπόθεση αδεσπότων στον Άγιο Γεώργιο (Μπαρδούνια) Κρανιδίου.
Πρόκειται για δύο μεγαλόσωμους αρσενικούς σκύλους, οι οποίοι επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά, κυρίως προς τα παιδιά.
Κατέστησε σαφές, ότι οι σκύλοι φροντίζονται από τον αδελφό και την αδελφή του, Νικόλαο και Σοφία, οι οποίοι όμως είναι σοβαρά ψυχικά ασθενείς και επιθετικοί με τη σειρά τους σε όποιον προσπαθήσει να πλησιάσει τους δύο σκύλους.  Η συμπεριφορά των δύο αδελφών Γεωργίου, λόγω της καταστάσεώς τους, έχει οδηγήσει, πέραν της επιθετικότητος, στο να έχει κατακλυσθεί η στενή περιοχή από τσιμπούρια.
Ο κος. Σάκης Γεωργίου μας τόνισε, ότι προτού μας ενοχλήσει είχε απευθυνθεί προς τον Δήμο και συγκεκριμένα προς εσάς, ζητώντας σας να πράξετε τα δέοντα, πλην όμως του δηλώσατε, ότι ουδεμία ευθύνη φέρει ο Δήμος, ενώ υπεύθυνο είναι το Σωματείο μας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
1.  Το Σωματείο δεν διαθέτει ούτε μέσα ούτε πόρους, προκειμένου να ανταπεξέρχεται  σε τέτοιες απαιτήσεις.  Ήδη κάνουμε πολύ περισσότερα από τις δυνάμεις μας.
2.  Με βάση τους νόμους 4039/12 και 4235/14, τα Φιλοζωϊκά Σωματεία δρουν ως αρωγοί των Δήμων, οι οποίοι είναι αυτοί υπεύθυνοι για την διαχείρηση των αδεσπότων και οι οποίοι εξασφαλίζουν και κάποια κονδύλια προκειμένου να ανταποκριθούν στον ρόλο αυτό.
Παρόμοιο περιστατικό υπήρξε προ καιρού και στην περιοχή Σαραντάσπιτο Κρανιδίου, όπου για μία ακόμη φορά το Σωματείο μας εκλήθη να επιλύσει το πρόβλημα των 'επιθετικών σκύλων' της περιοχής, το οποίο εν μέρει επιλύσαμε και πρόκειται να το ολοκληρώσουμε, αφού προηγουμένως όμως δεχθήκαμε κατ'επανάληψιν τη μήνι των περιοίκων.
Συχνά κάτοικοι του Δήμου απευθύνονται προς εσάς, βλέποντας μάλιστα τη διαφήμιση στην τηλεόραση, σχετικά με το τι οφείλουν να κάνουν οι Δήμοι της επικράτειας και εσείς προωθείτε το δικό μας τηλέφωνο, κάτι που δεν είναι πρέπον.
Στον Δήμο μας δραστηριοποιούνται δύο φιλοζωϊκές ομάδες, η ΑΓΑΠΗ και η Γ.Α.Φ., οι οποίες έχουν υποκαταστήσει το έργο του Δήμου, όσον αφορά τη διαχείρηση των αδεσπότων.
Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, όπως:
1.  Ως Δήμος επιλύσετε το θέμα των δύο αδεσπότων σκύλων στην περιοχή "''Αγιος Γεώργιος" Κρανιδίου, αλλά με τρόπους όχι ριζικούς, όπως "μυστηριώδης εξαφάνισή τους" και μας ενημερώσετε επί του σχετικού.
2.  Αναλάβετε τις ευθύνες σας γενικά, στο θέμα των αδεσπότων ζώων και συμβάλετε ουσιαστικά στην ευζωϊα των άμοιρων αυτών ψυχών.
3.  Τιμωρείστε αυτούς που φροντίζουν να γεμίζουν αδέσποτα τους δρόμους μας.
Άλλωστε προϊσταστε της Πενταμελούς Επιτροπής, η οποία φροντίζει να τηρούνται οι νόμοι περί ευζωϊας των αδεσπότων.
Ευχαριστώ για τις ενέργειές σας.

Εύα Παπανικολάου
Πρόεδρος Σωματείου ΑΓΑΠΗ
Μέλος Πενταμελούς Επιτροπής

Κρανίδι, 17 Οκτωβρίου, 2020