Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Βασίλειος Γκάτσος:Νομίζω ότι τρία σημαντικά θέματα δεν τα αγγίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης.


Όπως δεν τα άγγιζαν και τα προηγούμενα προγράμματα.

Όλα καλά με την "Απόφαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης" που αποβλέπει κυρίως στην καθημερινότητα, με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα υλοποιήσει αρκετά από τα προτεινόμενα. Άλλωστε το 2020 αρκετά γίνανε που αφορούν την καθημερινότητα και τον ευπρεπισμό.

Νομίζω όμως ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση δεν λαμβάνουν υπόψη τους ένα καθολικό αίτημα των μονίμων κατοίκων, των όσων διατηρούν σπίτια στην Ερμιόνη (κυρίως Ερμιονιτες της "διασποράς") αλλά και των τουριστών που επιλέγουν την Ερμιόνη. Αίτημα που αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως Ιούλιο και Αύγουστο. Αναλυτικά:



1). Αισθανόμαστε "περικυκλωμένοι" από κότερα, φαγάδικα και αυτοκίνητα που περιφέρονται στον παραλιακό δακτύλιο ή παρκάρουν. Έτσι η παλιά, παραδοσιακή βόλτα από Λιμάνι προς Μπίστι και ιδιαίτερα από Μαντράκια προς Μπίστι είναι επικίνδυνο εγχείρημα, ένα μαρτύριο, γι όλους μέρα νύχτα. Πόσο μάλλον για μητέρες με παιδιά και καροτσάκια. Σκέτη αγανάκτηση το να πας από Μαντράκια για μπάνιο στο Μαδέρι. Δεν αρκούν "μέτρα κυκλοφορίας". Χρόνια τώρα το χωριό απαιτεί άνετα πεζοδρόμια από Λιμάνι και Μαντράκια προς Μπίστι για να χαιρόμαστε όπως παλιά τον τόπο μας.
Μάλιστα παλιά η Κοινότητα είχε κατά νου να διευθετήσει αλλιώς τους χώρους σε Λιμάνι και Μαντράκια, ώστε να υπάρχει άνετος και συνεχής πεζόδρομος προς τη θάλασσα.
2). Ο πάνω μαχαλάς έχει γεμίσει σπίτια και αυτοκίνητα. Κάποτε γύρω από την Παναγία και την πλατεία Μπουσουλόντα έως του Μενεξή,  υπήρχαν καταστήματα, ταβέρνες κ.λ.π. Σήμερα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα στην κίνηση. Με άλλα λόγια ο πάνω μαχαλάς δεν έχει διέξοδο ψυχαγωγίας. Πρέπει ως εκ τούτου η Κοινότητα να δημιουργήσει πέριξ της Αγίας Ερμιόνης κήπο αναψυχής με κέντρο ή κέντρα που το καλοκαίρι να είναι κέντρο ψυχαγωγίας του πάνω μαχαλά αλλά και της Ερμιόνης. Όταν γράφω ότι πρέπει να ξαναφτιάξουμε τους Μύλους, είναι και για να δημιουργηθεί εκεί ένας ιδανικός χώρος για μικρούς και μεγάλους, χώρος - τοπόσημο και για τον τουρισμό. Το μέρος είναι δροσερό, άνετο για περίπατο, για παιχνίδι, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εστιατόρια κ.λ.π., εξαιρετική θέα, ησυχία, αλλά και ιερότητα με τους δύο εκεί ναούς.



3). Οι τουρίστες που επιλέγουν διαμονή σε σπίτια ή ξενοδοχεία εντός οικισμού Ερμιόνης αμέσως αισθάνονται τα δύο προηγούμενα, όπως όλοι μας, αλλά διαπιστώνουν και ένα τρίτο, όπως όλοι μας. Ενώ έχουμε θαυμάσιους τόπους για ποδήλατο (άλλωστε διαφημίζουμε τις ποδηλατάδες στους ροδόνες μας και πορτοκαλεώνες μας και στο Καταφύκι και το Φράγχθι), το να βγεις στα κτήματα του Κάμπου είναι σκέτη καρμανιόλα. Έτσι όλοι μας παρατήσαμε τα ποδήλατα, και οι ξένοι που έρχονται με τα παιδιά τους, φορτωμένοι στο αμάξι με ποδήλατα, απογοητεύονται. Μάλιστα τώρα που βγαίνουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα και το κίνημα της ποδηλατάδας θα φουντώσει, η Ερμιόνη  θα είναι εκτός. Ανάγκη πάσα ένας ασφαλέστατος ποδηλατόδρομος να σε βγάζει στον Κάμπο της Ερμιόνης.


Τα ως άνω είναι κύρια για το κτίσιμο του τουριστικού προϊόντος της Ερμιόνης, κύρια όμως και για την καθημερινότητα όλων μας.


Σημείωση:  Στις φωτογραφίες βλέπουμε ότι οι ανεμόμυλοι είναι τα κύρια τοπόσημα και τουριστικά brand name στα νησιά του Αιγαίου. Η Ερμιόνη απερίσκεπτα τους "έχασε" όλους στην κορυφογραμμή του Πρώνα. Γιατί να μην τους επαναδημιουργήσει αφού χώρο έχει;

Βασίλης Γκάτσος