Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Εν καιρώ κρίσης που γονατίζει τα νοικοκυριά, και διώχνει τα παιδιά στα ξένα,

Λεφτά υπάρχουν(;!)



* Μία φωτογραφία από τις πάρα πολλές (υπάρχουν στο διαδίκτυο και εντυπωσιακά βίντεο) που μέσω του διαδικτύου έκαναν το γύρο του κόσμου. Η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Για το Υπουργείο "δεν ήταν κάτι το σοβαρό και δεν είναι και τόσο σπουδαίο να βλέπουμε λίγη μαυρίλα στον αρχαιολογικό χώρο". Άλλωστε,είπαν ότι είχε γίνει πλήρης αποψίλωση. Όμως παρά την αποψίλωση, η φωτιά έκαιγε ντουμάνι και χρειαστηκαν εναέρια μέσα για να σβήσει. Δηλαδή δεν αρκούσαν τα  επίγεια. Η ουσία όμως είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι περιφραγμένος, και το τοπίο που τον περιβάλλει είναι μνημείο και δεν επιτρέπονται δρόμοι κ.λ.π. Αν υπήρχε πρόσβαση για την Πυροσβεστική θα ήταν μια φωτιά ρουτίνας.
Και από κει που λίγη μαυρίλα δεν είναι κάτι το σημαντικό, ξαφνικά βρέθηκαν 650 000 ευρώ για να εγκατασταθεί αποτελεσματικό σύστημα πυρόσβεσης.



* Και μία φωτογραφία από το παλιό Τελωνείο Ναυπλίου, κτίριο του 1830 πολύ γερό, αφού λειτουργούσε μέχρι το 1999. Με το που μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού βρέθηκαν 960 000 ευρώ για πλήρη ανακαίνιση κ.λ.π. για να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος. Λες και δεν έχει το Ναύπλιο άλλους χώρους. Μάλιστα ο τοπικός τύπος αναφέρει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα άοκνης προσπάθειας του Δημάρχου Ναυπλίου κ.λ.π., δηλαδή είναι επιτυχία του Δήμου Ναυπλίου. Και τα χρήματα που "ευρέθησαν" είναι 960 000 ευρώ! Για να προστεθεί ένας ακόμη εκθεσιακός χώρος στο Ναύπλιο, το οποίο μεταξύ των άλλων έχει και την τεράστια αίθουσα του Φουγάρου που με τα γύρω κτίρια είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο.

Με την τόση ευκολία που "βρέθηκαν" τόσα χρήματα με την ίδια ευκολία θα βρεθούν και για τους 52 νομούς της χώρας, που ασφαλώς δικαιούνται κάτι ανάλογο για ανακαινίσεις κ.λ.π. Τσουνάμι χρημάτων!

Υπάρχουν λεφτά, ή απλούστατα παράγοντες του Ναυπλίου και της Αργοναυπλίας κατάφεραν να πάρουν για τον τόπο τους αυτά τα χρήματα;



Γιατί εμείς εδώ στην Ερμιονίδα δεν μπορούμε να πάρουμε χρήματα, ούτε για το υπερώριμο έργο της αναστήλωσης της ρωμαϊκής σαρκοφάγου;
Αν, για παράδειγμα, μας "ρίχνανε" 960 000 + 650 000 =  1 610 000 ευρώ στην Ερμιόνη, ανακατασκευάζουμε τους 8 ανεμόμυλους στον Πρώνα (σύνολο περίπου 600 000 ευρώ), αναστηλώνουμε μια άκρη του ναού του Ποσειδώνα (200 000 ευρώ), καθαρίζουμε και αναδεικνύουμε το δυτικό τείχος του Μπιστιού (300 000 ευρώ) και με τα υπόλοιπα 510 000 ευρώ ξεκινάμε τις ανασκαφές στην Προϊστορική Ερμιόνη, στο λόφο της Μαγγούλας και την κάτω από τη θάλασσα τεράστια έκταση που καλύπτει ο προϊστορικός οικισμός. Και αυτά τα έργα δεν είναι μόνο ανάσταση της Ερμιόνης, αλλά ολόκληρης της Ερμιονίδας. Έργα πολύ σπουδαιότερα από την πυρόσβεση Μυκηνών και τη συντήρηση του Τελωνείου Ναυπλίου.
Φαίνεται λοιπόν ότι το Ναύπλιο είναι "Δυνατό" και η Αργοναυπλία (όπως πάντα), και μεις όχι οι Δυνατοί αλλά οι αδύναμοι (όπως πάντα).


Σημείωση: Διαβάζω ότι αρχίζουν και οι εργασίες για την επισκευή, αναστήλωση του μικρού κάστρου της Πιάδας (Νέα Επίδαυρος) με 800 000 ευρώ.
Για το ονομαστό κάστρο του Θερμησίου, ούτε ευρώ.
Για το κάστρο του Μπιστιού, ούτε ευρώ.
Για τη συνέχιση των ανασκαφών δυτικά του ναού Ταξιαρχών για την αποκάλυψη του τεράστιου και διάσημου κατά την αρχαιότητα ναού τη Χθονίας, ούτε ευρώ.
Για την Προϊστορική Ερμιόνη στη Μαγγούλα, ούτε ευρώ.
Για το ρωμαϊκό υδραγωγείο που είναι έτοιμο να καταρρεύσει, ούτε ευρώ.

Σπολλάτη μας!

Βασίλης Γκάτσος