Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ


Κρανίδι 
21/10/2020

 

Θέμα : Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

Στα πλαίσια του θεσμικού μου ρόλου, ενημερώνω τους δημότες και τις δημότισσες του Δήμου μας ότι εδώ και κάποιους μήνες έχει προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί «κάποιοι» αρνούνται να πληρώσουν την υπερωριακή απασχόληση δημοτικών υπαλλήλων που είχαν την ευθύνη της τήρησης πρακτικών και έκδοσης αποφάσεων των συμβουλίων των κοινοτήτων του δήμου μας και άλλων νομικών προσώπων. Είναι άδικο και καταχρηστικό κάποιοι υπάλληλοι να έχουν νόμιμα πληρωθεί και κάποιοι άλλοι υπάλληλοι να διεκδικούν ακόμα τις νόμιμες απολαβές τους , δυο μέτρα, δυο σταθμά αυτό αποτελεί παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για δίκαιη μεταχείριση μισθωτών. 

Το θέμα για πρώτη φορά το δημοσιοποίησε ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΤΚ Κοιλάδας Σταύρος Μπασακιώτης στην επιστολή της παραιτήσεως του , στο μεσοδιάστημα απευθύνθηκα αρχικά στην Αντιδήμαρχο κ. Ε. Σιάνα-Γκαμίλη και στην συνέχεια στον Δήμαρχο κ. Γ. Γεωργόπουλο , αλλά από τότε πέρασε περίπου ένας μήνας και το πρόβλημα συνεχίζεται.

Τέρμα τα ψέματα , η υπερωριακή απασχόληση όλων των υπαλλήλων απαιτείται να πληρωθεί , να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει «θεραπεία» αυτής της άδικης ενέργειας να διαχωριστούν οι υπάλληλοι, σε κάποιους που έχουν πληρωθεί και σε κάποιους άλλους που πεισματικά κάποιοι αρνούνται την πληρωμή τους. 

Όμως έπεσε στην αντίληψή μου και ένα υπηρεσιακό έγγραφο της Αντιδημάρχου κ. Ε. Σιάνα-Γκαμίλη προς τους προέδρους των κοινοτήτων που επιμένει στην άποψη της «η υπερωριακή απασχόληση των υπαλλήλων , και οι βεβαιώσεις των προέδρων τω κοινοτήτων προς την οικονομική υπηρεσία η οποία θα προσκομίζεται σε αυτήν να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.» 

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι οι προηγούμενες βεβαιώσεις των προέδρων για την υπερωριακή απασχόλησης δεν είναι πραγματικές, άρα είναι ψεύτικες;

Δεν εμπιστεύεται η αντιδήμαρχος τους προέδρους των κοινοτήτων; Προσπαθεί  να δηλώσει κάτι άλλο ή να δικαιολογήσει την στάση της : η οποία αρνείται μέχρι σήμερα την πληρωμή της νόμιμης υπερωριακής απασχόληση όλων των υπαλλήλων.   

Αυτή η επιστολή της αντιδημάρχου καταστρατηγεί βασικές αρχές της αυτοδιοίκησης , ακυρώνει την λειτουργία των συμβουλίων των κοινοτήτων , παραβιάζει τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τους θεσμικούς νόμους με τους οποίους λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα συμβούλια των κοινοτήτων , λειτουργούν υποχρεωτικά μια φορά τον μήνα με υποχρεωτική τήρηση πρακτικών αλλά και με έκδοση  αποφάσεων, κοινοποίησης  αυτών στα θεσμικά όργανα του δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται απογευματινές ώρες και διαρκεί από 1 έως 5 ώρες ανάλογα με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

Η τήρηση του κώδικα εξασφαλίζει την νομιμότητα , την αντικειμενικότητα , την πραγματικότητα για αυτούς που γνωρίζουν , για αυτούς που επιθυμούν να λειτουργούν αρμονικά και νόμιμα σε θεσμικά όργανα του Δήμου. 

Οι κοινότητες και τα άλλα συλλογικά όργανα του δήμου δεν μπορούν να λειτουργούν με «ελεγχόμενο» χρονοδιακόπτη για να εξασφαλιστεί «η περιβόητη πραγματικότητα»

Ζητώ από τον Δήμαρχο κ. Γ. Γεωργόπουλο την άμεση παρέμβαση του , να πληρωθούν όλοι οι υπάλληλοι για την εργασία τους και να αποσυρθούν επιστολές που προσβάλλουν τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και ακυρώνουν τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσουν οι κοινότητες  και αυτό είναι το ζητούμενο.  

 

Με εκτίμηση

Τάσος Λάμπρου

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας