Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η μαρίνα Ερμιόνης

Έργο ζωτικής σημασίας.
Του Βασίλη Γκάτσου

Το πόσο ζωτικής θα φανεί αυτό το καλοκαίρι όταν ο Έλλην τουρίστας θα είναι σπάνιο είδος και οι κάτοικοι των εξοχικών θα τρώνε και θα πίνουνε στα εξοχικά τους.
Τα τουριστικά σκάφη και μάλιστα τα ιστιοφόρα που αναζητούν μαρίνα δουλεύουν όλο το καλοκαίρι και όχι μόνο 20 μέρες. Φέρνουν ξένους που ακόμη έχουν λίγα  € στη τσέπη.
Μια μέρα με 200 σκάφη στη μαρίνα Ερμιόνης με 800 – 1000 επιβάτες, τι καλύτερο μπορεί να αναμένει η Ερμιόνη;
Μακάρι να υλοποιηθεί αυτό το έργο τάχιστα, αλλά να διευθετηθεί και ο χώρος της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Μηνά, Γηπέδου και Αλωνιών, να είναι πραγματικά τουριστικός χώρος, γιατί σήμερα είναι μια τσιμεντήλα και πίσω από το γήπεδο μπάζια, στάσιμα νερά και χαλάσματα.

Εκλογές στην Ερμιόνη.
Στη πλατεία όπου και το πεύκο του Μαρμαρινού θαυμαστή τάξη και καθαριότητα στους κάδους. Και γενικώς καθαρή η Ερμιόνη.
Έξω από τα εκλογικά κέντρα, η τσιμεντήλα ζεματάει.

Το Μπίστι.
Το Μπίστι πάει πολύ καλά. Το μυστικό δεν ήταν τελικά αυτός καθ’ αυτός ο ραντισμός, αλλά η κατάλληλη στιγμή ραντισμού η οποία βρέθηκε κατόπιν επιστημονικής παρακολούθησης της ανάπτυξης της βαμβακίασης από ειδικό γεωπόνο. Φέτος πιστεύεται ότι θα γιατρευτούν και τα περιφερειακά πεύκα και αυτά του Αγίου Αθανασίου. Αμήν.
Όσο για την πυροπροστασία του, στο περίμενε. Δίπλα η θάλασσα
και εμείς κάνουμε ολόκληρο έργο. Θα ρίχνουν τα αερόπλανα θάλασσα στα πεύκα και εμείς με τις μάνικες γλυκό νερό. Τα πρώτα έργα πυρόσβεσης έτσι ρημάξανε, το ίδιο και τα νέα, γιατί απλά δεν χρειάζονται.
Προσοχή στις αλυσίδες που κλείνουν τις εισόδους στο Μπίστι! Το βράδυ δεν φαίνονται καθόλου και ήδη έχουν πέσει αρκετοί ηλικιωμένοι. Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να τις αντικαταστήσει.

Ο δεματοποιητής.
Ο δεματοποιητής όλο και παράγει δέματα, αλλά πολλά και τα σκουπίδια που περιμένουν να γίνουν φοντάν. Προσοχή σε φωτιά, γιατί η περιοχή θα γίνει πρωτοσέλιδο στον ημερήσιο τύπο. Κατά τα άλλα, δεματοποιημένη βλακεία.
Το όλο έργο τελικά είναι του ΦΟΔΣΑ = Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αργολίδας που όμως αυτή την στιγμή  ..... δεν υφίσταται, λόγω αντιδράσεων και καθυστερήσεων. Άρα ό,τι αφορά τη λειτουργία του δεματοποιητή, την προμήθεια υλών και υλικών, και τα περιβαλλοντικά θέματα που απορρέουν από την ΜΠΕ και ΑΕΠΟ του, την πλήρη ευθύνη την έχει ο ΦΟΔΣΑ ... όταν επανασυσταθεί! Τότε έχει να ασχοληθεί και με όλα τα άλλα στερεά απόβλητα και όχι μόνον τα αστικά απορρίμματα.
Ο Δήμος μας, δηλαδή Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος, δεν έχουν ευθύνη. Πηγαίνουν εκεί υποχρεωτικά τα σκουπίδια του δήμου και έχουν μόνο υποχρέωση χρηματικής πληρωμής που σχετίζεται με τα δέματα που παράγονται. Κάπου 15 € το δέμα = γύρω στις 400000 € το χρόνο. Άλλο ο αγώνας που κάνουν για να φύγει από κει αυτό το αίσχος, και άλλο η ευθύνη που είναι της Περιφέρειας.

Θόρυβος, κίνηση.
Σάββατο, δηλαδή η τουριστική μέρα της Ερμιόνης, και μέχρι πρωίας, αυτοκίνητα και κυρίως μοτοσικλέτες γκαζάρουν .... και ξυπνούν όλο τον οικισμό. Τώρα πώς κοιμάται ο τουρίστας στα μικρά, αλλά ωραία, ξενοδοχεία του Μπιστιού, μόνον αυτός το ξέρει. Και από το απόγευμα μέχρι βαθιά μεσάνυκτα η περιφερειακή κίνηση δεν επιτρέπει οποιαδήποτε βόλτα.
Η ησυχία, η ξενοιασιά και η ασφάλεια είναι η βάση του τουρισμού.
Δεν την έχουμε. Τουλάχιστον να την έχουμε τον Αύγουστο.

Η κρίση.
Δεν έχει αφήσει κλάδο για κλάδο. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ξοδέψει, αλλά και να έχει δεν ξοδεύει. Επανερχόμεθα στον ελληνικό καφέ και μια λεμονάδα με τρία καλαμάκια. Τώρα φαίνεται η σημασία των πραγματικά παραγωγικών έργων. Τώρα φαίνεται η έλλειψη νερού, η καταστροφή της θάλασσας, η διόγκωση αντιπαραγωγικών δημόσιων τομέων.
Στερνή μας γνώση.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος