Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για τον χώρο της Κοινοτικής Δεξαμενής στο Δυτικό άκρο του Πρωνός (Λόφος των Μύλων).

Ο Παυσανίας αναφέρει τον ναό του Διός στο Κοκκύγιο (Προφήτης Ηλίας) και τον ναό της Ήρας επί του Πρωνός. Πρόκειται για πολύ αρχαία ιερά. Το ιερό του Δία βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις αλεπότρυπες στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Οι αλεπότρυπες ήταν κάποτε βραχοσκεπή, δηλαδή πολύ ανοικτή σπηλιά της οποίας κατέπεσε η στέγη. Φαίνεται ότι μέρος του ιερού επεκτεινόταν πάνω από τη βραχοσκεπή και πολύ πιθανόν ο κύριος ιερός χώρος να ήταν αυτό το σπήλαιο. Έχω γράψει σχετικά, και με φωτογραφίες στο βιβλίο μου.
Στην προσπάθειά μου να εντοπίσω το ιερό της Ήρας στον Πρώνα, επί μέρες περιηγήθηκα τον λόφο, και ω του θαύματος, βρήκα μικρά αρχαία όστρακα μόνο στο χώρο της δεξαμενής. Δυτικά αυτής υπάρχουν και ίχνη ξερολιθιάς, πιθανόν αρχαίας ή ίσως νεότερης στάνης από λίθους που θα βρίσκονταν στο χώρο του ιερού. Εκεί λοιπόν βρίσκονται αυτά τα ελάχιστα ίχνη του ιερού της Ήρας. Τα ιερά μάλλον θα ήσαν ξύλινες κατασκευές με λίθινους περιβόλους, ή πετροκάλυβα.
Φυσικά φτιάχτηκε η δεξαμενή χωρίς επίβλεψη της αρχαιολογίας, και προφανώς οι κατασκευαστές αγνοούσαν πλήρως τα όσα γράφει ο Παυσανίας. Για να κατασκευαστεί η δεξαμενή πέσανε πολλά φουρνέλα, ισοπεδώθηκε ο χώρος και κτίστηκε επ’ αυτού η δεξαμενή. Δηλαδή στην κυριολεξία ανατινάξαμε, άθελά μας, όλα τα ίχνη του ιερού της Ήρας! Όπου και να το πούμε θα μας πάρουνε με τις πέτρες.
Καλό είναι  να τοποθετηθεί ταμπέλα στο χώρο αυτόν που να επισημαίνει ότι εδώ ήταν το ιερό της Ήρας και ότι απέναντι στην κορυφή του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το ιερό του Δία, μαζί με λίγα λόγια για το σχετικό μύθο του ζευγαρώματος. Η σπουδαιότητα αυτών των ιερών είναι ότι σχετίζονται με την ομηρική Ερμιόνη στη θέση Μαγγούλα.

Έρρωσθε,

Βασίλης Γκάτσος