Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΕΛΛΑΔΑ 2021-ΕΡΜΙΟΝΗ 2021 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ



Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Κοινότητά μας ανταποκρινόμενη στο πανεθνικό προσκλητήριο της επετειακής διοργάνωσης για τα «200 χρόνια από την Επανάσταση», θέλοντας, ως θεσμός της τοπικής κοινωνίας, να επιτελέσει το χρέος της προς τους προγόνους μας και να σταθεί αντάξια της ιστορίας του τόπου μας, καταβάλει προσπάθεια ώστε η πόλη μας και οι πολίτες της να δηλώσουν παρόντες στο σπουδαίο κάλεσμα του 2021. Να γίνουμε όλοι αποδέκτες των μηνυμάτων που σηματοδότησε ο αγώνας της ανεξαρτησίας και του ρόλου της στην πορεία των 200 ετών για το σημερινό ελληνικό γίγνεσθαι.

Με το σκεπτικό ότι η Ερμιόνη, γενέτειρα των οπλαρχηγών Μητσαίων, έδρα διεξαγωγής της 3ης κατ’ επανάληψη Εθνοσυνέλευσης αλλά και έδρα της ελληνικής κυβέρνησης από 1/10/1822 έως 9/2/1823, έχοντας με το Κρανίδι πρωταγωνιστικό ρόλο στις επετειακές εκδηλώσεις εκπροσωπώντας την Ερμιονίδα, προβήκαμε στα παρακάτω:

α) Με έγκαιρη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, τον Νοέμβριο του 2020, αποδεχτήκαμε, ομόφωνα, την πρόταση του Ερμιονικού Συνδέσμου για συνδιοργάνωση εκδήλωσης με θέμα «ΟΙ ΜΗΤΣΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ ΤΟΥ 1821», η οποία μάλιστα εγκρίθηκε και από την Κεντρική Επιτροπή του «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και αναρτήθηκε στη σχετική Πλατφόρμα.

https://www.greece2021.gr/katalogos-draseon-kai-ekdiloseon.html?isSubmited=1&x=0&y=0&dateFrom=2021-08-20&epitropi=on&aigida=on&sima=on&tritoi=on&catid=155-156-157-158&type=0&region=0&start=116

β) Προσχεδιάσαμε την οργάνωση για τον εορτασμό της μάχης του Βαλτετσίου, για πρώτη φορά στον τόπο μας. Ωστόσο, λόγω της διάρκειας και της έντασης της πανδημίας, δεν κατορθώσαμε να προβούμε μαζί με την Κοινότητα Θερμησίας στις απαιτούμενες συναντήσεις και συνεννοήσεις για τον τελικό σχεδιασμό με τον Δήμο Τριπόλεως και του Συλλόγου των απανταχού Βαλτετσιωτών, με αποτέλεσμα να την αναβάλουμε.

γ) Αποφασίσαμε την οργάνωση εθιμοτυπικής επίσκεψης στην πόλη του Μετσόβου για τον Οκτώβριο του 2021 ώστε να τιμήσουμε τη γιορτή της απελευθέρωσής της με πρωταγωνιστή τον συμπατριώτη μας, Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού, Σταμάτη Αντωνίου Μήτσα.

δ) Αποστείλαμε, σε ένδειξη εθιμοτυπικής συνεργασίας, στους όμορους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, Ναυπλίου, Άργους, Επιδαύρου, στους όμορους ιστορικούς Δήμους  Ύδρας, Σπετσών και Τροιζηνίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κύριο Μαλτέζο Ιωάννη, στον ιστορικό Δήμο Τριπόλεως και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Νίκα Παναγιώτη, τα βιβλία:

  • «Η εν Ερμιόνη Γ’ Εθνοσυνέλευσις», του Ιωάννη Ηρ. Μάλλωση
  • «Η Γ’ Εθνοσυνέλευση –κατ’ επανάληψη- στην Ερμιόνη και οι ιστορικές πτυχές της», του Ιωάννη Αγγ. Ησαΐα.

Παράλληλα με τις δράσεις και τον σχεδιασμό του Δήμου Ερμιονίδας προετοιμαζόμαστε, ώστε η ιστορική και εορταστική εικόνα της πόλης μας να είναι ανάλογη των σπουδαίων γεγονότων. Στο πλαίσιο, πάντα, των προσωπικών οικονομικών μας δυνατοτήτων και φίλων της Κοινότητάς  προσπαθούμε, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας λίγη από την λάμψη του παρελθόντος. Έτσι:

  1. Στην κεντρική πλατεία Ηρώων τοποθετήσαμε οχτώ ιστία με τη σημαία της επανάστασης της Ερμιονίδας, του «Κάτω Ναχαγιέ», όπως μετά την ιστορική έρευνα του Ερμιονικού Συνδέσμου και του Προέδρου του κύριου Ιωάννη Σπετσιώτη, μας παραδόθηκε κατά την τελετή της εγκατάστασής μας, την1η Σεπτεμβρίου 2019, στο Κοινοτικό μας κατάστημα.
  2. Στα ίδια ιστία τοποθετήσαμε καλαίσθητες απεικονίσεις των ηρώων που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στα επαναστατικά δρώμενα στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα:
  • Ο Γιάννης Αδρ. Μήτσας, Οπλαρχηγός και ο Σταμάτης Αδρ. Μήτσας, Οπλαρχηγός, Συνταγματάρχης, Βουλευτής, όπως απεικονίζονται στους μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής που βρίσκονται στο Κοινοτικό γραφείο Ερμιόνης και συντηρήθηκαν από τον συμπολίτη μας Δημήτριο Αναργύρου Καπόγιαννη και την οικονομική δαπάνη των Κοινοτικών μας Συμβούλων.
  • Το Γκούρι Βιτόρεσε, ο τόπος έναρξης της επανάστασης στον «Κάτω Ναχαγιέ», που βρίσκεται στο Κρανίδι, όπως αποδόθηκε από τον συμπατριώτη μας, ζωγράφο Σπύρο Πασσαλάρη, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία και την άδεια φωτογράφησης.
  • Ο Αθανάσιος Κρέστας – Παπαρσένης, επικεφαλής της Επανάστασης των Κατωναχαγιωτών.
  • Ο Αθανάσιος Κανακάρης – Ρούφος, Αντιπρόεδρος Εκτελεστικού, που απεβίωσε στην Ερμιόνη την 14η Ιανουαρίου 1823.
  • Ο επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ, θεμελιωτής «Των Φώτων της Παιδείας και του Πολιτισμού» στην Ερμιονίδα από τους επαναστατικούς χρόνους.
  • Ο Γεώργιος Χρ. Σισίνης, Οπλαρχηγός και Πρόεδρος της Γ’ Εθνοσυνέλευσης (Ερμιόνης – Τροιζήνας).
  • Ο Αναστάσιος Ν. Μονοχάρτζης, Κρανιδιώτης Καπετάνιος.
  1. Μεταφέραμε και τοποθετήσαμε το μοναδικό κανόνι, κειμήλιο των χρόνων του αγώνα, που είναι και η ενδεδειγμένη θέση του, ώστε να παραμείνει μια για πάντα εκεί που του αρμόζει. Παράλληλα αναζωογονήσαμε τα χρυσά γράμματα των πεσόντων στη μαρμάρινη στήλη του μνημείου.

Με την ευκαιρία της συγκεκριμένης μας αναφοράς υπενθυμίζουμε ότι το 1930, στις επετειακές εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας, μετά από καταστροφές, τη μικρασιατική και οικονομική, «η φτωχή αλλά τίμια Ελλάς» με συνοδεία πολεμικών πλοίων και εκπροσώπων της κυβέρνησης κατασκεύασε και τοποθέτησε το Μνημείο των Ηρώων, σημείο αναφοράς της πόλης μας, το οποίο γενιές και γενιές έχουν τιμήσει. Δυστυχώς, ο σημερινός σχεδιασμός αλλά και μια προγενέστερη ανάπλαση «κουτσούρεψε» τη μεγαλοπρέπεια του Μνημείου. Παρακαλούμε τους κύριους Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης μας να ευαισθητοποιηθούν και να εντάξουν στο πρόγραμμά τους μία νέα μελέτη του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου.

  1. Έναντι της ιστορικής κατοικίας των Μητσαίων, στα Μαντράκια, τοποθετήσαμε τρία ιστία με τις μορφές τους, την ελληνική σημαία και τις παντιέρες της τοπικής επανάστασης του «Κάτω Ναχαγιέ» και της Κοινότητάς μας, «Ερμιόνης Πολιτεία».
  2. Στον εξωτερικό χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη νότια πλευρά του Κοινοτικού καταστήματος τοποθετήθηκαν προσωπογραφίες αγωνιστών της ανεξαρτησίας. Η επιλογή των προσώπων έγινε ώστε να αντιπροσωπεύονται οι δράσεις, οι αξίες, το πνεύμα και όλα εκείνα που είναι διαχρονικά και επίκαιρα τόσο για εμάς τους Έλληνες όσο και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο. Συγκεκριμένα:
  • Του Ρήγα Φεραίου, που συμπυκνώνει τους πόθους των Ελλήνων αλλά και των άλλων Βαλκανικών λαών για ελευθερία και δικαιοσύνη.
  • Της Φιλικής Εταιρίας, της μυστικής οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό με στόχο την «ανέγερσιν και απελευθέρωσιν του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδoς μας».
  • Του Αδαμαντίου Κοραή, του λόγιου, που ξεχώρισε για το πνευματικό και ηθικό του κύρος και συνέβαλε στην αφύπνιση του Ελληνικού Έθνους.
  • Του Λόρδου Βύρωνα, που ενέπνευσε και ξεσήκωσε χιλιάδες ευκατάστατους και μορφωμένους νέους του δυτικού κόσμου, να έρθουν στην Ελλάδα και να πολεμήσουν για την ελευθερία της.
  • Του Georges Jarvis, του Αμερικανού φιλέλληνα που το όνομά του συνδέθηκε με την πόλη μας.
  • Του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ύστερα από πρόταση/απόφαση που πάρθηκε στην Ερμιόνη κατά τη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης.
  • Της Μαντώς Μαυρογένους, της Ελληνίδας γυναίκας και θρυλικής ηρωίδας που η φήμη της ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας κατά τον μεγάλο ξεσηκωμό.
  • Των αρματολών και κλεφτών, από κάθε γωνιά της ελληνικής κοινότητας, που μέσα από την πανάρχαια γνώση του τρόπου ζωής, αυτοδιάθεσης και αυτοδιαχείρισης των κοινοτήτων τους, που σήμερα τόσο απερίσκεπτα με έλλειμμα εθνικής συνείδησης τις σπρώχνουν στο περιθώριο, οδηγήθηκαν στο μεγαλείο της επανάστασης και της εθνικής παλιγγενεσίας.

 

Η Κοινότητά μας επέλεξε τις μορφές αυτές, γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ σηματοδοτούν εκείνα τα εφόδια και τις αξίες, με τα οποία πρέπει να πορευόμαστε ως λαός και ως έθνος για την πρόοδο, τη συνεργασία, την ελευθερία και τη δημοκρατία μας.

Η πόλη της Ερμιόνης στα χρόνια της ελληνικής παλιγγενεσίας ακολουθώντας το κάλεσμα των καιρών και δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της, όπως έπραξαν δεκάδες χωριά και πόλεις της Πελοποννήσου, νησιά καθώς και ο ελληνισμός της διασποράς, δεν υστέρησε και δεν δείλιασε. Δίπλα στα ιστορικά νησιά Ύδρα και Σπέτσες, στους συμπατριώτες μας Κρανιδιώτες και στους κατοίκους της γύρω περιοχής, έπαιξε σπουδαίο και σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Επανάστασης.

Έτσι και σήμερα κρίνεται αναγκαίο να σταθεί αντάξια στο ένδοξο παρελθόν της με τις διάφορες επετειακές εκδηλώσεις. Μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την ιστορική έρευνα και την ιστορική αλήθεια, αλλά και τη γνώση των ιστορικών τοπικών γεγονότων, όπως οι σοφοί δάσκαλοί μας και οι φτωχοί γονείς μας, με λίγες γνώσεις αλλά σπουδαία πατριωτική και εθνική συνείδηση, μας εκμυστηρεύτηκαν. Οι εκδηλώσεις αυτές ας γίνουν κέλευσμα, ώστε οι νέοι να ανατρέξουν στην ιστορική αλήθεια και να οδηγηθούν στις πραγματικές αξίες της εθνικής αλλά και της ανθρώπινής μας υπόστασης.

Ευχαριστούμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου του Νομικού προσώπου Δαμιανού Κουτούβαλη, που με προσωπικές παρεμβάσεις επιδιώκει την καλύτερη δυνατή παρουσίαση των δρώμενων. Ευχόμαστε να συνεχίσει και του προτείνουμε να εντάξει στις προγραμματισμένες εργασίες εξωτερικούς φωτισμούς στα κτίρια του Πνευματικού Κέντρου(σχολείο Συγγρού) και του Ι.Λ.Μ.Ε. καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο με τις προτομές των Μητσαίων. Παράλληλα να επιλέξει ένα κεντρικό σημείο στις εισόδους της πόλης μας, ενδεχομένως και στην κεντρική προβλήτα, για την τοποθέτηση των επετειακών συμβόλων.

Υποσημείωση: Ο εορτασμός της επετείου της κατ’ επανάληψη 3ης Εθνοσυνέλευσης, το 2017, παρουσία του π. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς και μακρόχρονης προσπάθειας του Ερμιονικού Συνδέσμου και ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας με ιδιαίτερες κοινωνικές γνωριμίες. Ωστόσο, πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα για πρώτη φορά στον τόπο μας δεν είχε τη σημασία μιας απλής εθιμοτυπικής επίσκεψης πολιτειακού άρχοντα, αλλά της αναβάθμισης του θεσμού των εορταστικών εκδηλώσεων για την 3η Εθνοσυνέλευση και της επίσημης καταγραφής της στο εθιμοτυπικό πρόγραμμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ώστε στο εξής να εορτάζεται με την παρουσία πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων της χώρας μας. Σήμερα, παρά την πανδημία, εορτάζονται πανελλαδικά, τηρουμένων των απαραίτητων μέτρων, ανάλογα γεγονότα ιστορικής σημασίας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κ. Σακελλαροπούλου και της Προέδρου της επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» κυρίας Γ. Αγγελοπούλου.

Τέλος επισημαίνουμε ότι διακαής πόθος της Κοινότητας Ερμιόνης και πλήθους πολιτών μας είναι η αποπεράτωση του Ιστορικού και Πολιούχου Ναού των Ταξιαρχών, όπου ορκίστηκαν οι σύνεδροι της 3ης Εθνοσυνέλευσης. Ευελπιστούμε ότι ο κύριος Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκπροσωπούν την πόλη μας, να αδράξουν την ευκαιρία των γεγονότων και να προωθήσουν την αποπεράτωσή του μέσω των ανάλογων προγραμμάτων.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Χρόνια Πολλά!

Ζήτω η επανάσταση του 1821!

Ζήτω η 25η Μαρτίου 

Ζήτω η Ελλάδα μας του 2021!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ