Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Τάσος Γ. Λάμπρου: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ



Τετάρτη 31/8/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Το τελευταίο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Δήμο Ερμιονίδας με πρωτοβουλία των πολιτιστικών και κοινωνικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους για αυτή την συλλογική προσπάθεια. Στις περισσότερες συνδιοργανωτής ήταν ο Δήμος Ερμιονίδας με το Νομικό του Πρόσωπο και και η Π.Ε. Αργολίδας. Στην Ερμιονίδα είναι σημαντικό ότι έχουν διαμορφωθεί θεσμικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με πρωτοβουλία δύο σημαντικών Συλλόγων, της ΘΟΕ και του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, οι «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» και το «Μουσικό Φεστιβάλ» τον Ιούλιο. Αποτελούν πλέον πολιτιστικούς θεσμούς με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική μας κοινωνία.
Αυτό όμως δεν αναιρεί την ευθύνη του Δήμου στο να παράγει και να προσφέρει ένα σημαντικό πολιτιστικό έργο, να διατηρεί και να δημιουργεί πολιτιστικούς θεσμούς και να έχει ένα αποτελεσματικό τρόπο, καλύτερο συντονισμό επί των πολιτιστικών δρώμενων στην Ερμιονίδα.

Συγκεκριμένα παρουσιάζουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις μας:
1)      Τα τελευταία δύο χρόνια καταργήθηκε ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός που είχε λειτουργήσει στην πόλη του Κρανιδίου από τη δεκαετία ττου 1980, ο «Πολιτιστικός Αύγουστος» για τη Δ.Κ Κρανιδίου. Ένα σύνολο εκδηλώσεων στην πόλη του Κρανιδίου, με ευθύνη του Δήμου και της Κοινότητας για συγκεκριμένες μέρες, με ελεύθερη ή συμβολική πρόσβαση από τους δημότες, που έδινε ένα άλλο πολιτιστικό χρώμα στην πόλη του Κρανιδίου και είχε πολλές φορές συνδεθεί με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου της πόλης, Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Αποτελούσε ένα ορόσημο για την πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη του Κρανιδίου, τόνωνε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
2)      Κατά τη φετινή χρονιά υπήρχε σοβαρή έλλειψη συντονισμού σχετικά με τη χρονική επικάλυψη σημαντικών εκδηλώσεων που διεξάγονταν ταυτόχρονα και ξεχωριστά στις διάφορες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες. Ο ρόλος των υευθύνων είναι να συμβάλλουν και να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο συντονισμό για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
3)      Κατά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού δεν αξιοποιήσαμε τις πολιτιστικές δομές που έχει ο Δήμος μας. Συγκεκριμένα δεν αξιοποιήσαμε ούτε τη Χορευτική Ομάδα, ούτε τη Φιλαρμονική, ούτε τις Λαογραφικές δομές των Κέντρων και των Εργαστηρίων. Παραδείγματος χάρη μία χορευτική συνάντηση, ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ήταν και είναι επιβεβλημένες πολιτιστικές προτάσεις που είχαν καθιερωθεί και απαιτείται να ξαναγίνουν.
4)      Δεν πραγματοποιήθηκε αυτό για το οποίο είχατε δεσμευτεί και για τη φετινή χρονιά, ένα Θερινό Σχολείο Τοπικής Ιστορίας.
5)      Απαιτείται να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε στον τόπο μας και φυσικά να αποκτήσουμε μία πολιτιστική ταυτότητα με περιφερειακή και εθνική εμβέλεια. Το Μουσικό Φεστιβάλ στην Ερμιόνη του Μουσικού Συλλόγου, οι δράσεις και ερμηνείες της ΘΟΕ δείχνουν το δρόμο, όμως και ο Δήμος στα πλαίσια σύζευξης πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος, έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην πολιτιστική έκφραση και αναζήτηση με το ανθρώπινο δυναμικό και τις πολιτιστικές δομές που διαθέτει προς όφελος όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Το σημαντικό είναι να έχει πολιτιστική πρόταση, να έχει άποψη και να εξωτερικεύεται και να μην ακυρώνει σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς με μακροχρόνια ιστορία. Ο στόχος της διεύρυνσης του τουριστικής περιόδου απαιτείται να συνοδεύεται από μία ολοκληρωμένη πρόταση διεύρυνσης πολιτιστικών εκδηλώσεων με θεματικό περιεχόμενο, με συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα, πρόταση, αξιοποίηση δομών και ανθρώπινου δυναμικού με ουσιαστικό και αποτελεσματικό συντονισμό.



Για τη Δημοτική Παράταξη
«Προοδευτική Συμμαχία Ερμιονίδας»
Ο επικεφαλής
Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας