Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Κρούσμα ηπατίτιδας Α σε 13χρονο πρόσφυγα στην Ερμιονίδα

arcadiaportal 
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει Περιφέρεια και κυβέρνηση ότι έχουν αφήσει τη δημόσια υγεία στα χέρια των ΜΚΟ
Εδώ και πολλούς μήνες είναι γνωστό ότι φιλοξενούνται πρόσφυγες και στην Αργολίδα, και μάλιστα με τη φροντίδα του ΟΗΕ και μεγάλων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Οι άνθρωποι αυτοί φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και άλλους ιδιόκτητους χώρους. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι οι πρόσφυγες αυτοί δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια απογραφή που πραγματοποιεί το αρμόδιο υπουργείο, αφού η φροντίδα τους δεν βαρύνει το ελληνικό κράτος.
Ωστόσο, η κρατική εποπτεία με κανέναν τρόπο δεν θα έπρεπε να υποκαθίσταται από τις ΜΚΟ, πόσω μάλλον όταν εγείρονται ζητήματα δημόσιας υγείας.
Για αντικατάσταση της Πολιτείας από τις Μη Κυβερνητικές
Οργανώσεις στον τομέα της διαχείρισης των λοιμωδών νοσημάτων στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Μάλιστα, επικαλείται επίσημα έγγραφα βάσει των οποίων το υπουργείο Υγείας έχει παραδώσει την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και ως εκ τούτου και την προστασία της Δημόσιας υγείας στις ΜΚΟ.
Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρει:
Είμαστε εξαναγκασμένοι να καταγγείλουμε και άλλη μια φορά την ανεύθυνη και ρατσιστική αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών από το υπουργείο Υγείας, το οποίο με τις παραλείψεις του εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους, καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους ενώ αφήνει αθωράκιστη τη Δημόσια υγεία.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που είναι διάθεση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το υπουργείο Υγείας έχει παραδώσει την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών και ως εκ τούτου και την προστασία της Δημόσιας υγείας στις ΜΚΟ.
Στην έκθεση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σχετικά με κρούσμα ηπατίτιδας Α σε Κέντρο Φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας, αποκαλύπτεται ότι ο υγειονομικός χειρισμός του περιστατικού έγινε αποκλειστικά από τη ΜΚΟ. Μάλιστα ούτε το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα 13χρονο παιδί δεν κινητοποίησε το υπουργείο Υγείας να ευαισθητοποιηθεί και να παρέμβει.
Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά:
Η ΜΚΟ Solidarity Now είναι υπεύθυνη για τη δωρεά παροχή φαρμάκων καθώς και για τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε ιδιωτικά ιατρεία. Όταν κάποιο περιστατικό χρήζει περαιτέρω ιατρικής φροντίδας ή νοσηλείας ή είναι λοιμώδες μεταφέρεται με ευθύνη της ΜΚΟ σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων!
Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές είναι παντελώς απούσες και ότι ακόμα και η διαχείριση των λοιμωδών νοσημάτων γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη των ΜΚΟ.
Ωστόσο την αδυναμία των ΜΚΟ να αναλάβουν την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος σε έγγραφο που απευθύνει στις ΜΚΟ, στις 24 Αυγούστου αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αγαπητοί συνεργάτες, θέλουμε να αναφέρουμε την ανησυχία μας που εντοπίζετε σε μια βασική έλλειψη αναφορικά με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τους φορείς σας μέσα στους χώρους των Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών…καθώς διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διαχείριση περιστατικών τα οποία πάσχουν ή από κάποιο σοβαρό ή από κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας και πρέπει να διαμετακομισθούν ή να διασυνδεθούν με το αντίστοιχο νοσοκομείο του ΕΣΥ»
Είναι προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει παρατήσει την προστασία της Δημόσιας υγείας από τα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και την ζωή των προσφύγων και των μεταναστών στις ΜΚΟ.
Καλούμε τους κ.κ. Π. Πολάκη και Ι.Μπασκόζο να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που εκθέτει τη χώρα μας και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των προσφύγων –μεταναστών όσο και για τη Δημόσια υγεία.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν φιμώνεται ούτε εκβιάζεται. Θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε μάχη για την προστασία της Δημόσιας υγείας.
Θυμίζουμε ότι άγρια πολιτική κόντρα είχε ξεσπάσει πριν από μερικές ημέρες ανάμεσα στον πρόεδρο του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη και την υγεσία του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τα κρούσματα ελονοσίας σε δώδεκα Δήμους της χώρας. Μάλιστα η κατάσταση ξέφυγε, καθώς η εφημερίδα «Αυγή» μπήκε στον χορό και κατηγόρησε τον κ. Πατούλη για ρατσισμό, και εκείνος έδωσε συνέχεια κατηγορώντας την εφημερίδα για γκεμπελισμό...
Πέρα από τα προφανή μικροπολιτικά παιχνίδια, η δημόσια υγεία πρέπει να προφυλαχθεί με κάθε τρόπο, όπως και η ζωή των ανθρώπων που φιλοξενούμε στη χώρα μας και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει κεντρική -κρατική- καθοδήγηση και έλεγχος.
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης από την πρώτη στιγμή είχε θέσει ως όρο στον κ. Βίτσα τη μη δραστηριοποίηση ΜΚΟ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ως προς τη φιλοξενία προσφύγων και μάλιστα ο κ. Βίτσας είχε συμφωνήσει με τον περιφερειάρχη. Από την άλλη πλευρά, και σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι πολλές οι ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.