Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Έκθεση Λεονάρντο Κρεμονίνι και «Τρεις μέρες Ιταλίας» στην Ύδρα

Μία μεγάλη ανθολογική έκθεση του σπουδαίου Ιταλού ζωγράφου, Λεονάρντο Κρεμονίνι, φιλοξενείται από τις 3 Σεπτεμβρίου, στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο της Ύδρας. Παρουσιάζονται συνολικά 32 έργα του μετρ της παραστατικής ζωγραφικής: λάδια, έργα σε χαρτί και χαρακτικά, που προέρχονται από ελληνικές συλλογές.

Ο τίτλος της έκθεσης «Οι αυθάδειες του ήλιου», είναι ο τίτλος ενός συγκεκριμένου έργου του 1974 που παρουσιάζεται και λειτουργεί αντιπροσωπευτικά των καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων του Κρεμονίνι, που λάτρευε την Ελλάδα, το φως της και περνούσε πολλά καλοκαίρια του στη χώρα μας.
Φέτος συμπληρώνονται έξι χρόνια από το θάνατο του Ιταλού ζωγράφου (1925 – 2010) που αποτέλεσε μέντορα στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι, πολλών γνωστών δημιουργών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και αρκετοί Έλληνες. Την τωρινή έκθεση διοργανώνει η διευθύντρια του μουσείου, Ντίνα Αδαπούλου και επιμελείται ο ζωγράφος, Αλέξης Βερούκας.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρέσβης της Ιταλικής
Δημοκρατίας, Luigi Marras, το Σάββατο 3/9 στις 20:30.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου, εντάσσεται σε ένα τριήμερο αφιέρωμα στις τέχνες και τις γεύσεις της γείτονος χώρας, με τίτλο «Τρεις μέρες Ιταλίας στην Ύδρα».
Το αφιέρωμα διοργανώνουν ο δήμος της Ύδρας σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία της Αθήνας, το ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας και τα ιταλικά εστιατόρια του νησιού.
Την Παρασκευή 2/9/2016, μετά την έναρξη των εκδηλώσεων, η διεθνούς φήμης σολίστ, Svetlana Karpurkina, θα παρουσιάσει έργα για πιάνο Ιταλών συνθετών στον υπαίθριο χώρο θεάτρου και συναυλιών του μουσείου.
Από την κινηματογραφική λέσχη Ύδρας και τον πρόεδρό της Λάκη Χρηστίδη σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, εικαστικό Παναγιώτη Ράππα και τις τρεις βραδιές οργανώνονται προβολές ταινιών του ιταλικού νεορεαλισμού.
Την Κυριακή 4/9, στο θερινό κινηματογράφο της Λέσχης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το ιταλικό σινεμά με τον σκηνοθέτη Θανάση Ρεντζή και τον Παναγιώτη Ράππα στις 22:45 ανάμεσα σε δύο προβολές. Παράλληλα, οι σεφ των τριών ιταλικών εστιατορίων του νησιού δημιουργούν, για κάθε μέρα του αφιερώματος, ένα εντελώς πρωτότυπο πιάτο ιταλικής κουζίνας και προσφέρουν ένα απεριτίφ δώρο στους πελάτες τους.
ert