Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Κρητικά μηνύματα

Και κει δεν βρέχει, έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, τουρισμό, καφετέριες, καφενεία, ταβέρνες, γλέντια και χαρές και μπαλωθιές

..... Εδώ, στην νοτιότερη πόλη της Ευρώπης, στην Ιεράπετρα, τη νύφη του Λυβικού, είμαστε πρωτοπόροι στην καλλιέργεια εκτός εποχής κηπευτικών, αναγνωρισμένα σε όλο τον κόσμο. Στα πάνω από δεκαπέντε (15) χιλιάδες στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων που διαθέτουμε , εδώ και πολλά χρόνια παράγουμε πιστοποιημένα πρώιμα κηπευτικά υψηλής θρεπτικής αξίας, καλύπτοντας το 70% της εγχώριας παραγωγής, που ταξιδεύουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Διεθνής πιστοποιητικοί οργανισμοί, ελέγχουν από το πρώτο στάδιο την παραγωγή και πιστοποιούν τα προϊόντα μας προσφέροντας έτσι στον καταναλωτή όχι μόνο εγγυημένα και ασφαλή προϊόντα αλλά και την δυνατότητα να μην φοβόμαστε κανένα ανταγωνισμό.
Η μεγάλη ηλιοφάνεια, το μικροκλίμα της περιοχής μας, σε συνδυασμό με το μεράκι και τις γνώσεις των παραγωγών μας , δίνουν στα προϊόντα μας το συγκριτικό πλεονέκτημα να έχουν καθολική αποδοχή.
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι στις καλλιέργειες μας η γονιμοποίηση των ανθών γίνετε από βομβίνους , και για την καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων γίνονται προγραμματισμένες εξαπολύσεις ωφέλιμων , σαρκοφάγων εντόμων , αποφεύγοντας έτσι τη χρήση χημικών ουσιών.
Μέσα από τα πρωτόκολλα πιστοποίησης, και λόγω της συστηματικής καλλιέργειας, γίνετε χρήση ελάχιστων προβλεπόμενων σκευασμάτων, που η δράση τους περιορίζεται στις δύο με τρεις ημέρες .....

 Είναι από μια διαμαρτυρία καλλιεργητών της Ιεράπετρας αυτό το απόσπασμα. Για μας σημασία έχει να δούμε το πόσο έχουν προοδεύσει οι Κρητικοί. Ή πόσο είμαστε εμείς πίσω, ακόμη και από τον Θεό!

Και το διερώτημα:
Είναι ή δεν είναι οικολόγοι;
Δεν είναι βέβαια, γιατί στο κείμενό τους δεν προβαίνουν σε καμία ανάλογη δήλωση. Δεν ξέρουμε τι κάνουν αυτοί, αλλά στον τόπο μας, στο Ερμιονιδιστάν, είσαι ό,τι δηλώσεις. Το βράδυ οικολόγος, το πρωί εθελοντής, το απόγευμα φιλάνθρωπος και μόλις μουσγκώσει ...... ιεροκήρυξ!

Σημείωση (1): 15000 στρέμματα είναι περίπου οι δύο κάμποι της Ερμιόνης, δηλαδή το σύνολο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ερμιόνης.

Σημείωση (2): Οι καλλιεργητές διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς δημοσιογράφο σχετική με τη διατροφή, γιατί είπε πάνω κάτω ότι τα εκτός εποχής τρόφιμα είναι καθαρή βλακεία να τα τρώμε. Το είπε μάλιστα γενικά, όχι για την Ιεράπετρα. Πού να έλεγε η δημοσιογράφος για διοξίνες και εξασθενή χρώμια. Η Κρήτη βέβαια δεν είναι Ερμιονιδιστάν.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος