Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β.ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

 

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, απονεμήθηκαν για τρίτη χρονιά τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» όπως αποφασίστηκαν από την επιτροπή των Βραβείων, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021.

Στο  πλαίσιο της εκδήλωσης ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου Ερμιονίδας. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κοινότητα Ερμιόνης, η οποία είχε στον σχεδιασμό της  την επιθυμία  πλήθος συμπολιτών μας να παρευρεθεί κοντά στην Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην εξέχουσα προσωπικότητα της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογάννη  και στους εκλεκτούς προσκεκλημένους – βραβευθέντες,  και η πόλη μας    από την είσοδο της  έως το χώρο της εκδήλωσης να είναι  σημαιοστολισμένη  και γενικώς να παρουσιάσει για όλους τους πολίτες την στολισμένη και εορταστική της ατμόσφαιρα,  λόγω όμως της πανδημίας και των περιοριστών μέτρων περιορίστηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιωσήφ Γανώσης κατά την διεξαγωγή της εκδήλωσης  ευχόμενος “από καρδιάς τα Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη να δίνονται για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, παράλληλα δε ως φάροι Φωτεινοί  και κορωνίδες πολιτισμού να εκπληρώνουν το βασικό τους στόχο αφήνοντας ως παρακαταθήκη και κληρονομιά σε όλους την θέαση και την γνώση του βασικού νοήματος της ζωής” εκφώνησε με   βαθιά Ερμιονίτικη γνώση και ευαισθησία την παρακάτω ομιλία  του

”Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 Χαίρεται και αγάλλεται  η ιστορική γενέθλια γη μας, «η λαμπροτάτη πόλις των Ερμιονέων» για την εδώ παρουσία σας!

Σας υποδεχόμαστε  Κυρία Πρόεδρε στον ιερό για εμάς τους Ερμιονίτες τούτο χώρο, τον στολισμένο με τις μορφές των τοπικών ηρώων , αλλά και των πρωτεργατών , των φιλελλήνων και των αγωνιστών της Επανάστασης , με συναισθήματα απέραντης αγάπης και σεβασμού.

Καλωσορίζουμε, επίσης, τους εκλεκτούς προσκαλεσμένους, ιδιαίτερα τις τέσσερις  προσωπικότητες, παγκόσμιας εμβέλειας, που θα τιμηθούν για την οικουμενική προσφορά τους στις Επιστήμες και τις Τέχνες .

Την Πρόεδρο των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Παρισίων κ.  Ελένη  Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Κυρία Αρβελέρ  διαβάζοντας αρκετά  από τα βιβλία σας,  παρακολουθώντας πολλές από τις συνεντεύξεις σας και   βλέποντας  την  μορφή σας  τολμώ  να σας εξομολογηθώ πως θα ήθελα να είστε η μητέρα μου  ή η δασκάλα  μου γιατί εκείνες πολύ μου τις θυμίζετε.

Προσπαθώ δε την υπέροχη  συμβουλή σας,

 “με τα πόδια στη Γή και τα μάτια στον ουρανό να σχεδιάζεις το αύριο” να τη κάνω πυξίδα της ζωής μου.

 Τη μοναδική και αξεπέραστη κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα Διευθύντρια, διαμορφώτρια  και ψυχή της Εθνικής μας Πινακοθήκης.

Προτείνω δε  στον Δήμαρχο Ερμιονίδας να οργανώσει  επισκέψεις των δημοτών μας  στο  ανακαινισμένο λαμπρό  Ίδρυμα.

Τον  Άγγλο ομότιμο καθηγητή, έδρας Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας  Ρόντερικ  Μπίτον.

Στο πρόσωπο σας βλέπω όλους εκείνους  τους Άγγλους αξιωματούχους  που βοήθησαν και στήριξαν την Πατρίδα μας  στο διάβα των χρόνων ώστε να είναι ελεύθερη,  μέλος της Ευρωπαϊκής κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, παρά τις αντιρρήσεις  ορισμένων και  τις πολιτιστικές  μας διαφωνίες.

Φέτος, όμως, η τιμή που γίνεται στην πόλη μας είναι κορυφαία, καθώς βρίσκεται εδώ και βραβεύεται με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο  η αξιότιμη σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρια Αναστασιάδη.

Γυναίκα ξεχωριστή, αυτόφωτη, με διεθνή αίγλη και αδιάκοπους αγώνες στο πλευρό του συζύγου της για τα δίκαια αιτήματα της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και της ενότητας του Κυπριακού λαού.

Αξιότιμη κυρία Αναστασιάδη,

Είναι καθήκον μου να σας ενημερώσω πως κατά την Τουρκική εισβολή τον Αύγουστο του 74, πολλοί στρατιώτες από την Ερμιονίδα πολέμησαν στη Κύπρο μας και έπεσε μαχόμενος  ο δικός μας ήρωας Κων/νος Μπροδήμας, του οποίου τα αγιασμένα οστά επαναπατρίστηκαν και ενταφιάστηκαν στη γενέτειρα γη του, τα Δίδυμα.

Κυρίες και Κύριοι,

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν, όπως γνωρίζετε, καθιερώθηκαν προ 4/ετίας και φέρουν το όνομα της αξιαγάπητης συμπολίτισσάς μας, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, με το τεράστιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, αλλά και την αντίστοιχη επιστημονική, συγγραφική και εκδοτική συνεισφορά.

Θεωρώ, πως η θέσπιση του θεσμού αλλά και η εξαγγελία της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ερμιόνης, μαρτυρά την αίσθηση του χρέους, την οφειλή και τη μεγάλη αγκαλιά της Μαριάννας στον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε ,ποτέ δεν λησμόνησε και με κάθε ευκαιρία τον προβάλλει στα πέρατα της γης.

Δεν θα παραλείψω να επισημάνω όμως, ότι η γυναικεία παρουσία στη σημερινή  εκδήλωση είναι ξεχωριστή και προβεβλημένη, αφού παρίσταται η πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οικοδέσποινα κ, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και οι  τρεις επιφανείς βραβευόμενες κυρίες, για αυτό κ.  Ρόντερικ Μπίτον   πρέπει να είστε ιδιαίτερα ευτυχής και  χαρούμενος όπως εγώ και η Κοινότητα μας

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Είναι γνωστή η ευαισθησία και η αφοσίωσή σας στα μεγάλα Εθνικά Θέματα  και η στοχοπροσήλωσή σας σε ζωτικά ζητήματα της καθημερινότητας. Περίτρανα το αποδείξατε με τα πρόσωπα που επιλέξατε να προσκαλέσετε στο Προεδρικό Μέγαρο στη γιορτή της Δημοκρατίας.

Σήμερα, εδώ, μεταξύ των άλλων, θα απονείμετε συμβολικά και το τοπικό βραβείο στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Κοινότητα Ερμιόνης, η τοπική Κοινωνία και εγώ, σε ότι με αφορά, ομόφωνα  αποδεχτήκαμε τη πρόταση της Προέδρου της Επιτροπήςκας Βαρδινογιάννη, τηρώντας όπως επιβάλλεται τις θεσμικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Κυρία Πρόεδρε,

Όπως τα νοσοκομεία υποστηρίζουν τη σωματική μας υγεία και αυτό το εισπράττουμε έντονα στη σημερινή εποχή της πανδημίας, τα Μουσεία και γενικότερα οι πολιτιστικοί φορείς γίνονται οι στυλοβάτες της πνευματικής και κυρίως της ψυχικής μας υγείας.

Είναι  λοιπόν υποχρέωση των Μουσείων μέσω της Ιστορίας, της παράδοσης και γενικότερα του Πολιτισμού που επιβάλλεται να καλλιεργούν και να παράγουν, να βοηθούν τον άνθρωπο, ώστε να συνθέτει τη νέα του ζωή.

Στην πόλη μας, Κυρία Πρόεδρε, υπάρχουν δύο Μουσεία, τα οποία ως ιδέα και έργο  φέρουν τη σφραγίδα του Ερμιονικού Συνδέσμου, απόδειξη σεμνής και ανιδιοτελούς προσφοράς στην Πατρίδα μας.

Το ένα είναι το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στον χώρο όπου συγκλήθηκε η Γ΄ Εθνική Συνέλευση και σήμερα βραβεύεται.

Οι ενέργειες για την  προσπάθεια   αναστήλωσης  ξεκίνησαν  το 1987 με Πρόεδρο   τότε  της κοινότητας Ερμιόνης τον  κύριο  Γεώργιο Καρακατσάνη.

Συνεχίστηκαν όταν Υπουργοί Πολιτισμού  διετέλεσαν η συμπολίτισσα μας  κα  Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και κατόπιν ο κος  Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ακολούθησε η ανάθεση  ανοικοδόμησης  της οικίας  στον Ερμιονικό Σύνδεσμο με αυτεπιστασία , επί Προεδρίας του αείμνηστου Απόστολου Γκάτσου.

Γενναία ήταν η επιχορήγηση του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη για την αποπεράτωσή  του.

Την όλη εποπτεία του έργου είχε ο κ. Λίνος Μπενάκης.

Τη λειτουργία του Μουσείου στήριξαν οικονομικά οι Ερμιονίτικες οικογένειες Αντωνίου και Φωτεινής Κατσογιώργη, Σοφίας Καραγιάννη Ναναδάκη, Δημητρίου Μάγκου, Αντωνίου Γκάτσου, Αναργύρου και Βιργινίας Κουτούβαλη, Νάντιας Γανώση,  Τζούλης  Γανώση καθώς και του υποφαινόμενου.

Εξάλλου η τοπική μας κοινωνία με προθυμία πρόσφερε για τον εμπλουτισμό του οικογενειακά κειμήλια και προσφιλή αντικείμενα.

Το 2001 ο Ερμιονικός Σύνδεσμος για την απρόσκοπτη  λειτουργία του Μουσείου ίδρυσε τον   Σύλλογο ΙΛΜΕ, με πρώτη Πρόεδρο τη κα Ήρα Φραγκούλη Βελλέ.

Το δεύτερο είναι το Μουσείο Παιχνιδιών, ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν στην Ελλάδα και γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν έχετε χρόνο, σας προσκαλούμε να το επισκεφθείτε και σας ενημερώνουμε ότι αυτή την περίοδο με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση παρουσιάζεται στο χώρο του   έκθεση  με παραδοσιακές φορεσιές.

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Σ΄ αυτές τις συνάξεις ακούγονται πολλά, λόγια σοφά και ασφαλώς χρήσιμα.

Μοιάζουν με σπόρους, που για να βλαστήσουν πρέπει να πέσουν σε έδαφος γόνιμο. Για να καρποφορήσουν, όμως, είναι ανάγκη να υπάρχουν τα κατάλληλα λιπάσματα, όπως είναι η ενότητα, η ομόνοια, η σύμπνοια, η αμεροληψία, η αξιοκρατία.

Σήμερα, 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 21, είναι φανερό ότι αιώνια πληγή των Ελλήνων είναι η αδυναμία διαμόρφωσης μιας κοινωνίας, με προτεραιότητα την αλήθεια, το κοινό καλό και όχι την εφήμερη προσωπική προβολή και το ατομικό  συμφέρον.

Εύχομαι από καρδιάς τα Βραβεία Πολιτισμού “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” να δίνονται για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας.

Παράλληλα δε ως φάροι φωτεινοί και κορωνίδες πολιτισμού να εκπληρώνουν  τον βασικό τους στόχο, αφήνοντας  ως παρακαταθήκη και κληρονομιά σε όλους τη θέαση και τη γνώση του βασικού νοήματος της ζωής.

ο Αντιδήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ιωσήφ Μερτύρης  και  ο  Πρόεδρος  Ερμιόνης  εκ μέρους της Κοινότητας και του  Ερμιονικού  Συνδέσμου θα προσφέρουν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην κ. Βαρδινογιάννη, και στους εκλεκτούς προσκαλεσμένους   αναμνηστικό μετάλλιο που φέρει στις δύο όψεις του τις μορφές των  ηρωικών Ερμιονιτών οπλαρχηγών του κάτω Ναχαγιές  της Επανάστασης του 1821 αδελφών Γιάννη και Σταμάτη Μήτσα

Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλου του λαού της Ερμιόνης,

ως   εκλεγμένος  πρώτος πολίτης της πόλης !”