Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Το μυστικό της «Κυρά της Πρόσυμνας» από την Αργολίδα

Με την πρώτη ματιά ίσως μοιάζει με μια συνηθισμένη πλούσια κυρά της μυκηναϊκής αυλής. Φορά τη μακριά φούστα με τα βολάν, που ήταν στη μόδα τον 15ο αι π.Χ., τον στενό κορσέ που σφίγγει τη μέση της κι αφήνει ακάλυπτο το πλούσιο στήθος της, και στον λαιμό ένα περιδέραιο με κρινοπαπύρους, σαν εκείνα που έχουν βρεθεί σε μυκηναϊκούς τάφους.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το μυστικό όμως τούτης της ελεφαντοστέινης κομψής κυρίας από την Αργολίδα που ονομάζεται «Κυρά της Πρόσυμνας» κρύβεται στο δεξί της χέρι (έχουν σωθεί μόνο τα ακροδάκτυλα) που αγγίζει το κολιέ και την καθιστά μοναδική: μια γεμάτη ηδυπάθεια κυρία με μικρό μέτωπο και μεγάλη μύτη που στέλνει το μήνυμα «θαυμάστε με».

Πορτρέτο κάποιας διάσημης αρχόντισσας ή μήπως ο εξαίρετος καλλιτέχνης απέδωσε το μέσο πρόσωπο των μυκηναίων γυναικών; Οι απαντήσεις από τη Δευτέρα, όταν και η νέα ντίβα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που βγαίνει για πρώτη φορά από τις αποθήκες, θα εκτίθεται έως τις 22 Νοεμβρίου στην αίθουσα του βωμού. Ξεναγήσεις στις 16 και 25/10 και 6 και 15/11. Πληροφορίες στο τηλ. 213-2144.891.