Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αίτημα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων απο τον Τάσο Τόκα



                                                                        Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014
                                                Αριθ. Πρωτ.:15

ΠΡΟΣ
κ. Σφυρή Δημήτρη
Δήμαρχο Ερμιονίδας
                                                                     Κοινοποίηση:
                                                                 κ. Γεωργόπουλο Γιάννη
                                                        κ. Λάμπρου Τάσο
 κ.Λυμπερόπουλο Κώστα

ΘΕΜΑ: Αίτημα  για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας.

Κύριε Δήμαρχε

Σαράντα ημέρες σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας τίποτα δεν  έχει αλλάξει  στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο μας.

Μάλιστα χωρίς να έχει γίνει καμμία συζήτηση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο για το πρόγραμμά σας στον τομέα των απορριμμάτων  φέρατε ως θέμα και ψηφίστηκε από το ΔΣ της 30ης Σεπτεμβρίου 2014, η  μεταφορά 7000 ευρώ στον κωδικό 20-7135.001 με τίτλο προμήθεια κάδων απορριμμάτων για την πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής για αγορά καφέ κάδων ανακύκλωσης.
Στην τοποθέτηση σας πάνω στο θέμα κάνατε λόγο για κίνηση που είναι προϋπόθεση για ένταξη του Δήμου σε κάποιο πρόγραμμα  κομποστοποίησης, ανακύκλωσης κ.λ.π.
Στις ενστάσεις μας για το ότι δεν έχουμε ενημερωθεί δεν πήραμε
πειστικές απαντήσεις.

Σήμερα  λοιπόν την εικόνα  στον τομέα των απορριμμάτων συνθέτουν :

α) Η ύπαρξη μεγάλου όγκου σκουπιδιών σε διάφορα σημεία του Δήμου σε όλη σχεδόν την έκτασή του.
Αρκεί κανείς να κάνει μια γρήγορη βόλτα στα χωριά του Δήμου μας  για να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση που επικρατεί. ΟΙ κάδοι οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί  ξεχειλίζουν αποτελώντας ταυτόχρονα εστίες μόλυνσης ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν σωροί παντός είδους σκουπιδιών. 

 

 Σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε ούτε  μια ανακοίνωση  στην ιστοσελίδα του Δήμου που να ενημερώνει για το πρόβλημα των  σκουπιδιών. 

β)  Η κατάσταση στο   «Σταυρό  Διδύμων» που είναι ο μόνος  αδειοδοτημένος  χώρος  μετά την εγκατάσταση του δεματοποιητή το 2010 και δεν μπορεί να δεχθεί ούτε ένα φορτίο απορριμματοφόρου, αφού    είναι προ πολλού υπερκορεσμένος ,καθώς  υπάρχουν περισσότερα από 20000 δέματα αλλά και   χύδην απορρίμματα  που έχουν αναμιχθεί με το χώμα   μετά τις προσπάθειες κατάσβεσης των   πυρκαγιών που σημειώθηκαν εκεί  κατά τα τελευταία 3 χρόνια.  
γ) Ο  χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων   που έχει δημιουργηθεί στο οικόπεδο απέναντι από το εργοστάσιο του βιολογικού στο Κρανίδι στη θέση κάμπος με 6000 τόνους παρατημένων σκουπιδιών για περισσότερο από 1,5 χρόνο.

δ) Ο νέος χώρος (άλλη μία χωματερή )  συγκέντρωσης των απορριμμάτων του Δήμου μας σε οικόπεδο ιδιώτη στη περιοχή Φλάμπουρα στον οποίο έχουν τοποθετηθεί και οι περισσότεροι   από τους 28 κάδους χωρητικότητας 32m3  τύπου ‘roll container’ (14 με ενοίκιο 10332 ευρώ που πλήρωσε ο Δήμος για 40 ημέρες και άλλοι 14 με συνεισφορά ιδιωτών ).
Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί είναι τραγικές με ότι συνεπάγεται αυτό για τους κινδύνους της δημόσιας υγείας.

Το  θέμα λοιπόν  για το που θα πάνε τα σκουπίδια μετά  το «κλείσιμο» της Φυλής για τα απορρίμματα του Δήμου μας αλλά και οι αντιδράσεις των φορέων του Ξυλοκάστρου για την σχεδιαζόμενη από την Πολιτεία μεταφορά των σκουπιδιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ της περιοχής τους έχει δημιουργήσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Όπως έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενο  άρθρο μας  πληρώσαμε μέχρι σήμερα  980.000 ευρώ για λειτουργία του  δεματοποιητή και μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή.
Για την διαμορφωθείσα κατάσταση υπάρχουν αναμφίβολα  ευθύνες του ΥΠΕΚΑ , της Περιφέρειας  Πελοποννήσου και του Δήμου μας(τα τελευταία χρόνια ) τόσο για την καθυστέρηση  υλοποίησης των υποδομών του ΠΕΣΔΑ αλλά και για τον κίνδυνο που διέτρεχε η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, και οδήγησε στη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Λιοσίων με έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και ΠΕΚΑ.  

 Την ίδια ώρα  είναι σε εξέλιξη η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου (Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων) από τον οποίο ζητείται να παρθεί  υπόψη το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, που ακόμη όμως δεν έχει πάρει την οριστική του μορφή . Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει  να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 μέσα σε ένα βέβαια ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ,για τη διαμόρφωση των εθνικών σχεδιασμών των νέων ΠΕΣΔΑ.    
Αυτό όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και σύμφωνα με εκτιμήσεις αποκλείεται η ανάδοχος εταιρεία (ΤΕΡΝΑ)  να είναι έτοιμη  να πάρει τα σκουπίδια μας ακόμα και μέσα στο 2015.
Ταυτόχρονα υπάρχουν ενστάσεις, πιθανές προσφυγές στο ΣΤΕ (Δήμος Οιχαλίας) με αποτέλεσμα  η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΤΕΡΝΑ   να καθυστερήσει για αρκετό διάστημα.

Η σύμβαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Πελοποννήσου με  το μελετητικό γραφείο «Ι.Φραντζής &  Συνεργάτες ΕΠΕ» για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ υπεγράφη στις 23-5-2014.
Βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας πρέπει να προχωρήσει  άμεσα η διαδικασία για τα διάφορα ρεύματα αποβλήτων προκειμένου να μην χαθούν οι χρηματοδοτήσεις των έργων που προωθούνται.
Με την επικαιροποίηση ο ΠΕΣΔΑ  εναρμονίζεται  με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων (ν. 4042/2012, ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ).

 Κύριε Δήμαρχε,

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν φήμες ότι θα δημιουργήσετε «πράσινο σημείο » σε περιοχή κοντά στην  πόλη του Κρανιδίου. Ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μία ακόμη χωματερή, με βάση όσα έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν, είναι μεγάλος.

Με βάση τα παραπάνω η Νέα Δυναμική Πορεία Ερμιονίδας ζητά να συζητηθεί   στο επόμενο Δημοτικό  Συμβούλιο το πρόβλημα  της διαχείρισης των  απορριμμάτων και να μας ενημερώσετε για τις   άμεσες ενέργειες που έχετε προγραμματίσει για την επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος,  αλλά και τι προτίθεστε να κάνετε για :

1)    Τη διάθεση των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων μετά τα « όχι » της Φυλής και του Ξυλοκάστρου ώστε να μην ξαναδούμε τις άσχημες εικόνες που δημιουργούν πρόβλημα πρωτίστως στην υγεία των δημοτών αλλά και στο τουριστικό προϊόν στο Δήμο μας..


2)    Τη συμμετοχή του Δήμου μας στο νέο τοπίο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς πρέπει η Νέα Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει δια μέσου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου (ΠΕΔ ) αλλά και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ ) την συμμετοχή στις διαδικασίες που θα διαμορφώσουν τουλάχιστον το κόστος στο Δήμο μας
Ακόμη  δεν είναι γνωστοί οι όροι της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ!! Γνωρίζει   ο Δήμος  Ερμιονίδας πόσους τόνους απορρίμματα υποχρεούται να παραδίδει ετησίως στην ΤΕΡΝΑ;
Ποιο θα είναι  το τελικό κόστος διαχείρισης ( κάποιοι ισχυρίζονται ότιθα φτάσει τα 150€ για κάθε τόνο απορριμμάτων γιατί πέρα από τα 62€ που θα πληρώνουμε στην ΤΕΡΝΑ  θα έχουμε μεγάλο κόστος μεταφοράς αφού θα τα πηγαίνετε στο ΣΜΑ Αργολίδος (Νέα Κίος)   

3)    Την ανακύκλωση καθώς  ο Δήμος  μας  πρέπει στο άμεσο μέλλον να αποσυμφορηθεί από τον μεγάλο όγκο των  απορριμμάτων με ενίσχυση της προσπάθειας στον τομέα της ανακύκλωσης   εναρμονιζόμενοι  και με την δέσμευση που έχουμε  απέναντι στους στόχους  της ΕΕ για μείωση 50%  έως το 2020 .

 

4)    Την αποκατάσταση του χώρου στο Σταυρό  Διδύμων  μετά την πολύ σημαντική   απόφαση του Πρωτοδικείου της Καλαμάτας   για την απομάκρυνση των δεμάτων των απορριμμάτων με ευθύνη της Περιφέρειας, του ΦΟΔΣΑ και του Δήμου από την περιοχή Αγ. Νικόλαος της Πύλου.

 

5)     Το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους (Κάμπος Κρανιδίου ,Φλάμπουρα, κ.α. ) λόγω του  κινδύνου  για τη δημόσια υγεία που είναι μεγαλύτερος από ποτέ, όπως γνωρίζετε  αφού οι διοξίνες που εκλύονται ,η καταστροφή  του περιβάλλοντος  και η μόλυνση  των υπόγειων υδάτων, δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα  για την υγεία των κατοίκων .


                                                                   Για τη ΝΕΔΥΠΕΡ

                                                                    Τάσος Τόκας