Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ολοκληρώνονται τα μονοπάτια Ερμιονίδας


Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014 τοποθετήθηκαν τέσσερις μεγάλες πινακίδες με τον χάρτη των μονοπατιών. Η μία στην είσοδο του φαραγγιού από τη μεριά της Ερμιόνης, η άλλη στη θέση Παπούλια, η τρίτη στο χωριό Φούρνοι και η τελευταία στο χωριό Ηλιόκαστρο.  Ο χάρτης περιλαμβάνει και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον πεζοπόρο.

Το 1ο μονοπάτι, το «Μονοπάτι της Περσεφόνης», με κόκκινο χρώμα, απόστασης 10 χιλιομέτρων, σχηματίζει έναν κύκλο διασχίζοντας τις παρακάτω τοποθεσίες: Καταφύκι, Παπούλια, Φούρνους, Καταφύκι. Το μονοπάτι αυτό είναι πεζοπορικό και ποδηλατικό.
Το 2ο μονοπάτι, το «Μονοπάτι των Ειλεών», με κίτρινο χρώμα, απόστασης 9 χιλιομέτρων, ενώνει τις τοποθεσίες Ηλιόκαστρο και Παπούλια. Στο σημείο αυτό συνδέεται με το 1ο μονοπάτι. Το μονοπάτι είναι πεζοπορικό.

Και τα δύο μονοπάτια διασχίζουν την ευρύτερη προστατευμένη περιοχή του φαραγγίου «Καταφύκι». Στο πέρασμά του από τα δύο αυτά μονοπάτια ο πεζοπόρος μπορεί να απολαύσει ιστορικά μνημεία, το επιβλητικό Καταφύκι, τους ελαιώνες και τη φυσική ομορφιά από πεύκα και πλατάνια. Με λίγη τύχη μπορεί να απολαύσει και τα σπάνια είδη πανίδας που διαβιούν μέσα σε αυτό.

Παρόλη την προσπάθεια που έγινε για να δημιουργηθούν τα μονοπάτια και να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή, κάποιοι ανεγκέφαλοι κατέστρεψαν ένα μεγάλο κομμάτι της σηματοδότησης του πρώτου μονοπατιού από το χωριό Φούρνοι έως το φαράγγι Καταφύκι και γι’ αυτό το λόγο εφιστώ την προσοχή στους πεζοπόρους και τους ποδηλάτες, που κάνουν για πρώτη φορά το μονοπάτι, έως ότου επισκευαστούν οι ζημιές.  

Κλείνοντας να αναφέρω ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του 2ου μονοπατιού θα συνεχιστούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Όποιος θα ήθελε να βοηθήσει ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 6977643386.