Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Κάθε παιδί χρειάζεται επαφήΚάθε παιδί χρειάζεται επαφή: μια δασκάλα μιλάει για την αξία της ανθρώπινης επαφής

Η ανθρώπινη επαφή στη διδασκαλία είναι κάτι που σπάνια συζητείται και ακόμα πιο σπάνια μπαίνει σε εφαρμογή. Και όμως, είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που καλλιεργεί τόσο την ενσυναίσθηση όσο και τη διαδικασία της μάθησης. Η Πίρσον με την ομιλία της στα TED παρακινεί τους δασκάλους να επικοινωνήσουν με τους μαθητές τους, να νιώσουν την αξία και τη σημασία της ανθρώπινης επαφής και να τη βάλουν σε εφαρμογή.
Η Ρίτα Πίρσον, δασκάλα επί 40 χρόνια, άκουσε κάποτε μια συνάδελφο να λέει «Δε με πληρώνουν για να συμπαθώ τα παιδιά». Η απάντησή της ήταν πως «τα παιδιά δε μαθαίνουν από ανθρώπους που δε συμπαθούν». H ομιλία της στα TED Talks Education τον Μάιο του 2013 αποτελεί μία έντονη παρακίνηση προς τους δασκάλους να πιστέψουν στους μαθητές τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ένα αληθινό, ανθρώπινο και προσωπικό επίπεδο.
Η Ρίτα Πίρσον απεβίωσε στις 28 Ιουνίου 2013, ένα μήνα περίπου μετά την εκπληκτική ομιλία της. Δυστυχώς η ανθρώπινη επαφή στη διδασκαλία είναι κάτι που σπάνια συζητείται και ακόμα πιο σπάνια μπαίνει σε εφαρμογή.

Αξίζει να δείτε όλο το βίντεο και να προβληματιστείτε:
 

Ευχαριστούμε τη φίλη για την πρόταση του άρθρου