Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες: Αγρότες και Γεωπόνοι από Ερμιονίδα, Λεβίδι και Μαλανδρένι θα παράγουν Αρωματικά φυτά, Βότανα και Αιθέρια έλαια

Από αριστερά προς τα δεξιά, Γιώργος Τσεγκής, Αντ. Φραγκούλης, Βασίλης Δημαράκης και Δαμιανός Νάκος.
Ο φωτογραφικός φακός άφησε εκτός, την εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας κα Λίτσα Λαμπίρη
 Tις δυνάμεις τους αποφάσισαν να ενώσουν τριάντα περίπου καλλιεργητές και επιστήμονες  από την Ερμιονίδα και  να συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο,  σε ένα ρηξικέλευθο θεσμικό αγροτικό  σχηματισμό που ήδη αγκαλιάζει την  Αργολίδα και τη Αρκαδία.  Δεν θα έχει όμως την γνωστή μορφή του συνεταιρισμού,  καθώς θα χρηματοδοτείται από τα μέλη του… Στόχο τους αποτελεί, η μελλοντική εξαγωγή αρωματικών φυτών και  των παραγώγων τους  «αιθέρια έλαια»  και η καθιέρωση τους, στις διεθνείς αγορές.
 Ενδιαφέρουσες είναι οι δηλώσεις στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», του γεωπόνου από την Ερμιόνη κ. Βασίλη Δημαράκη για το όλο εγχείρημα: «Ξεκίνησαν κάποιες ενημερωτικές ομιλίες του ΕΘΙΑΓΕ και της Ένωσης Αγροτών Ελλάδος και Αργολίδας, πριν από ένα χρόνο περίπου. Μετά από πολλή έρευνα και προσπάθεια,  καταλήξαμε στην σύμπραξη πολλών ανθρώπων,  με κοινό σκοπό και στόχο, και έτσι  δημιουργήσαμε μια μη Αστική –μη Κερδοσκοπική εταιρεία, ώστε να έχει υπό την σκέπη της το όλο εγχείρημα. Συνεργαζόμαστε στενά,  με το Eθνικό  Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, ώστε να μας υποστηρίξει τεχνικά και με το φυτικό υλικό, αλλά και με τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις. Θα παρακολουθεί τις προσπάθειες μας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Θα καλλιεργήσουμε πειραματικά,  έξι -επτά είδη αρωματικών φυτών  και βοτάνων. Σκοπός μας είναι  η γνώση της καλλιέργειας στην πράξη.  Να αξιολογήσουμε το οικονομικό κόστος και να «χαρτογραφήσουμε» όλη την διαδρομή  από το χωράφι (προδιαγραφές, πιστοποιήσεις) μέχρι τον καταναλωτή. Να μάθουμε δηλαδή, να εξάγουμε.  Τελικός μας στόχος είναι, ένα προϊόν  υψηλής ποιότητας και αξίας, ώστε και με την κατάλληλη συσκευασία, να μπορέσει να πλασαριστεί στο μέλλον, στην παγκόσμια αγορά.  Έχουμε  ενδείξεις, πως η καλλιέργεια και η  εμπορία αιθέριων ελαίων και αρωματικών φυτών, μπορεί να αποφέρουν διπλάσια κέρδη σε σχέση με την κερδοφορία που παρουσιάζει η εμπορία και η εξαγωγή της ελιάς!
Στην Ερμιονίδα έχουμε μια έκταση πέντε στρεμμάτων, για το σκοπό αυτό, ενώ υπάρχουν άλλες δύο, στο Λεβίδι και στο Μαλανδρένι, τις οποίες θα αξιοποιήσουν τα υπόλοιπα μέλη αυτής της ένωσης,  που περιλαμβάνει  επαγγελματίες και από την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας..»

http://enimerosipeloponnisou.blogspot.gr/