Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ τουριστικός

Ο τόπος που εκ των προτέρων έχεις αποφασίσει να πας. Τα ενδιάμεσα είναι σταθμοί και στάσεις.

Αν ένα σχολείο έχει αποφασίσει να πάει στο Σπήλαιο Φράχθι, μετά στο μουσείο Κοιλάδας με γεύμα στην Κοιλάδα, αυτός είναι ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. Όλα τα άλλα είναι στάσεις για ξεκούραση και πέρασμα από τόπους. Αν το 90% των μαθητικών εκδρομών στην Ερμιονίδα έχει αυτόν τον Προορισμό, τότε η Ερμιονίδα δεν είναι ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ αλλά το σπήλαιο Φράχθι και η Κοιλάδα. Αν όμως υπάρχει μεγάλη κατανομή δηλαδή μαθητικές εκδρομές έχουν ως ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ 5 μέρη της Ερμιονίδας, η έχουν ένα ή δύο διάφορα κάθε φορά, π.χ. επίσκεψη στη Μονή Αγίων Αναργύρων και γεύμα στην Ερμιόνη, επίσκεψη στη Μονή Αυγού, μετά μονή Αγίων Αναργύρων με γεύμα στο Ηλιόκαστρο, επίσκεψη Ύδρας και σπηλαίου Φράχθι κ.λ.π. τότε ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ της μαθητικής εκδρομής είναι η Ερμιονίδα ως άθροισμα πολλών ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ.
Άρα, κατά τη γνώμη μου πάντα, το ζητούμενο είναι πώς κάθε μέρος της Ερμιονίδας μπορεί να γίνει ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, και πώς με επιτυχία μπορεί να αναπτυχθούν πολλοί ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ στην Ερμιονίδα και τα νησιά της, ώστε ολόκληρη να θεωρείται ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ.
Αυτά για τον τουρισμό, γιατί ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ μπορεί να γίνουμε, για επενδύσεις, και για ό,τιδήποτε άλλο καλό ή κακό. Και αυτό που σήμερα είναι ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ αύριο μπορεί να μην είναι διότι τα πάντα ρει.
Γι αυτό και η Ερμιονίδα πρέπει να έχει τις σταθερές της, δηλαδή την αγροτική παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), την παραγωγή ενέργειας, τις βιοτεχνίες της. Γεγονότα έξω από την θέληση της Ερμιονίδας μπορεί να την καταστήσουν για ένα διάστημα μη ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ, όμως τις σταθερές της δεν είναι καθόλου εύκολο να τις χάσει.
Και σήμερα ο τόπος μας βιώνει μια τέτοια κατάσταση, και αντιλαμβάνεται ότι ήταν έγκλημα η εγκατάλειψη των σταθερών της.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος