Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ράχες Μεσσηνίας, επένδυση στις αρχέγονες ρίζες

Radiki from radiki on Vimeo.
 
athensvoice 
Ιπποκράτης θεωρούσε την τροφή, φάρμακο του ανθρώπου. Σήμερα ο άνθρωπος χρειάζεται φάρμακα εξαιτίας της τροφής του». Η ομάδα της πρωτοβουλίας Ραδίκι κατοικοεδρεύει στην Μεσσηνία. Πιστεύει ότι ο άνθρωπος «πρέπει να αρχίσει να επιστρέφει στις πρωταρχικές μορφές της τροφής και να αφήσει πίσω του τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που έχουν επικρατήσει στην καθημερινή του διατροφή».
Εξ ου και στο Ραδίκι καλλιεργούν αποκλειστικά με ντόπιους αρχέγονους σπόρους Μεσσηνίας. Τον χειμώνα επέλεξαν δύο μεσσηνιακές ποικιλίες ( σπανάκι και ρόκα) τις οποίες και προώθησαν με επιτυχία. Το καλοκαίρι θέλουν να επεκταθούν σε όλα τα καλοκαιρινά κηπευτικά (ντομάτες , κολοκυθάκια , μελιτζάνες κτλ) .
Ο μεγάλος εμπνευστής του Ραδικιού είναι ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ο οποίος δηλώνει «τροφοσυλλέκτης». Πριν από τρία αποφάσισε ότι το να είναι κλεισμένος σε 4 τοίχους και να προσπαθεί να αυγατίσει λεφτά συναναστρεφόμενος με μίζερους ανθρώπους δεν είναι η ζωή που του ταιριάζει.
Παράτησε τα πάντα, ξεκίνησε ένα ταξίδι και κατέληξε στο χωριό
του όπου σχεδίασε μια υπηρεσία διατροφής για σεφ και ιδιώτες που αναζητούν το κάτι παραπάνω. «Πιστεύουμε πως αν θέλουμε να διατηρήσουμε πραγματικά μια ποικιλία πρέπει να την κάνουμε εμπορεύσιμη έτσι ώστε να γίνει γνωστή στην πλατιά μάζα του κόσμου και να συμφέρει τους καλλιεργητές να επενδύσουν σε αυτήν».
Για να συνεχιστεί, όμως, η προσπάθεια χρειάζεται ενίσχυση. Το Ραδίκι απευθύνθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Groopio.com που εδώ και μερικούς μήνες στηρίζει και προβάλλει δημιουργικές εκστρατείες, επιχειρηματικές ιδέες και όλων των ειδών τις καμπάνιες.
Με το κεφαλαίο που ευελπιστούν να συγκεντρώσουν στο Ραδίκι μέσω Groopio θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μικρό αριθμό από τις ανάγκες τους, όπως: ενοικίαση εξοπλισμού καλλιέργειας (τρακτέρ κ.α), πληρωμή προσωπικού, αγορά ενός μικρού ψυγείου για την βραχυπρόθεσμη αποθήκευση κηπευτικών (από το πρωί που γίνεται η συλλογή μέχρι το απόγευμα που πραγματοποιούνται οι αποστολές), μεταφορά κοπριάς στο χωράφι μας και την υδροδότηση.
Το Ραδίκι χρειάζεται συνολικά €3700. Έχει συγκεντρώσει ήδη €1046 και του απομένουν άλλες 37 ημέρες για να καλύψει το επιθυμητό κεφάλαιο.
Γιατί να γίνεις χρηματοδότης – groopie;
Πρώτον για να στηρίξεις μια καλή ιδέα. Δεύτερον γιατί η καλή πράξη ανταμείβεται. Ανάλογα με την συνεισφορά ενός «groopie», είναι και τα προνόμια που θα λάβει από το δημιουργό του project.
Εν προκειμένω:
Αν βάλεις €5 και άνω θα συμπεριληφθείς στη λίστα με τους υποστηρικτές του Ραδικιού και θα μπει το όνομά σου στη σχετική ιστοσελίδα.
Αν βάλεις €25 και άνω θα παραλάβεις μέλι και ένα κουτί με άγρια βότανα (από τσάι του βουνού και φασκόμηλο μέχρι μελισσόχορτο).
Αν βάλεις €50 και άνω και είσαι κάτοικος Αθηνών θα παραλάβεις ένα καφάσι φρούτα, λαχανικά από το χωράφι του Ραδικιού και ένα λίτρο εξαιρετικό Μεσσηνιακό ελαιόλαδο. Αν ζεις οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα θα παραλάβεις 5 κιλά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τρία κιλά ελιές τσακιστές.
Αν βάλεις το ανώτατο ποσό των €800 και άνω θα σε φιλοξενήσουν για τρεις ημέρες στις Ράχες με ένα ακόμα άτομο και όλα πληρωμένα. Θα σου κάνουν επίσης ένα προσωπικό σεμινάριο συλλογής άγριας τροφής και ένα γαστρονομικό ταξίδι στη Μεσσηνία.
Για να γίνεις groopie του Ραδικιού μπες εδώ