Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Σήμερα το Debate για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Θα μπορούσε η Ελλάδα να φροντίσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, εάν επέστρεφαν στην Αθήνα; Ανήκουν νόμιμα στο Βρετανικό Μουσείο; Αυτές οι δύο ερωτήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ιδιαίτερης αναμέτρησης (debate), που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Ιουνίου στο Cadogan Hall του Λονδίνου.
 clickatlife
Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, με την εικόνα της χώρας να δέχεται συχνά πλήγματα από τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Intelligence Squared, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει ως κύρια δραστηριότητα τη διοργάνωση debates τύπου Οξφόρδης, θα παρουσιάσει την «αναμέτρηση» - γι' αυτό το διαχρονικό ζήτημα- στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε ζωντανή μετάδοση από το Λονδίνο, στις 8.30 μ.μ.
Οι Αγγλοι εδώ και καιρό αρνούνται να επιστρέψουν τα μάρμαρα. Τον Απρίλιο του 2007, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο, αναφέρθηκε ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο, ενώ σε νεότερη ανακοίνωσή του το 2009 ανέφερε πως, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα «Ελγίνεια», αρκεί η Ελληνική
Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Μουσείο. Πρόταση την οποία απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.
Ο «διαξιφισμός» θα διαρκέσει από τις 18:45 έως τις 20:30, ώρα Αγγλίας, το βράδυ. Ο πρώτος ομιλητής υπέρ της πρότασης επιστροφής των Μαρμάρων θα είναι ο συγγραφέας, ηθοποιός και αρθρογράφος Στίβεν Φράι (γνωστός από τον ρόλο του Όσκαρ Γουάιλντ στην ταινία «Η ταραγμένη ζωή του Όσκαρ Γουάιλντ»). Κατά της πρότασης θα μιλήσουν οι Φελίπε Φερνάντεζ Αρμέστο, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και Tρίσταμ Χαντ, Βουλευτής των Εργατικών, ανταποκριτής και δημοσιογράφος. Το debate θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά και συντονίστρια θα είναι η Ζάιναμπ Μπαντάουι παρουσιάστρια του BBC World News.
Αναμετάδοση
Λόγω αυξημένης ζήτησης, θα πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον προβολές, σε αναμετάδοση, πριν την προβολή του debate στο BBC World, για τους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης, την Τετάρτη 13 Ιουνίου, ώρες 11 π.μ. - 1μ.μ. και 5μ.μ. - 7μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. Οι προβολές αυτές θα είναι ανοιχτές στους επισκέπτες του Μουσείου, ενώ θα ισχύουν οι τιμές εισιτηρίων του Μουσείου.
Πληροφορίες για το Debate
Η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη και γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο νούμερο 210 3310213 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση rsvp@iq2.gr. Το debate θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά.