Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Συζυγία. Στέρεο φως & Άχρονη κίνηση Απόλλωνας Γλύκας – Ηλίας Σιψάς

 Συζυγία. Στέρεο φως & Άχρονη κίνηση

Απόλλωνας Γλύκας – Ηλίας Σιψάς

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά 

Πλατεία Αγιων Ασωμάτων 5 , Θησείο, Αθήνα
  
13.10.2023-07.01.2024    

 

Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης

Εγκαίνια: Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, 19:00

 

Οι συνθέσεις των Ηλία Σιψά και Απόλλωνα Γλύκα προτάσσουν μια πρωτότυπη αντίληψη θέασης, μετάπλασης και ερμηνείας της πραγματικότητας και της ανθρώπινης

κατάστασης, ορίζοντας ταυτόχρονα μέσα από τη συνεργασία τους μια ενιαία παρέμβαση, ένα πολυεπίπεδο εικαστικό περιβάλλον που αναπτύσσεται δυναμικά, ένα περιβάλλον μεστό σε περιεχόμενο, ανοιχτό σε πολλαπλές αναγνώσεις και προσεγγίσεις. Ο συνδυασμός της φωτογραφίας με τη γλυπτική αποτελεί σημείο εκκίνησης των δύο δημιουργών.

Φωτογραφίες απλές, τυχαίες και ανώνυμες, χωρίς καλλιτεχνικές αξιώσεις και προθέσεις, που καταγράφουν και αιχμαλωτίζουν, στον χρόνο και στο χαρτί, ανθρώπινα είδωλα, στιγμές της καθημερινότητας, του κόσμου και της ζωής —σπαράγματα μνήμης—γίνονται το υλικό και ο άξονας της δουλειάς τους.

Η μεγέθυνση, η επεξεργασία και ο τεμαχισμός αυτών των φωτογραφιών, η επιλογήενός μέρους τους και όχι της συνολικής εικόνας, η αποσπασματικότητα, οι παρεμβάσεις στην επιφάνειά τους και η αποδέσμευση, τις περισσότερες φορές, των θεμάτων τους από το χρονικό ή το κοινωνικό τους πλαίσιο, η ενσωμάτωσή τους σε επιτοίχιες ή σε κατασκευές στον χώρο, ορίζουν μια νέα συνθήκη με ενιαίο χαρακτήρα.Ο κάθε δημιουργός, ωστόσο, διατηρεί τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στη χρήση των φωτογραφιών, επιβάλλει τη δική του ευαισθησία, οπτική και αισθητική.

Επιμέλεια
Γιάννης Μπόλης
Ιστορικός της Τέχνης
Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά 
 

        

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του MOMus, σε συνδιαργάνωση του MOMus-Μουσείου Άλεξ Μυλωνά με το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.