Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Βασίλης Γκάτσος: Ο ανακαινισμένος μύλος του Μπιστιού.

 


Όπως δείχνω στη φωτογραφία, ο μύλος είχε και δεύτερο παράθυρο, λίγο αριστερά καθώς βλέπουμε την πόρτα του. Αυτό ήταν το κύριο παράθυρο, γιατί από κει έβλεπε ο μυλωνάς το μονοπάτι προς Ερμιόνη, άρα και τους ανθρώπους που έφερναν στάρι για άλεσμα.


Επειδή η ατμόσφαιρα στο πάνω μέρος του μύλου ήταν αποπνικτική (ζέστη και αλευρόσκονη) ανοίγοντας τα δύο παράθυρα έκανε ρεύμα και καθάριζε η ατμόσφαιρα.
Επίσης έβλεπε συνέχεια τον καιρό.

Για να είναι λοιπόν σωστότερος  ο ανακαινισμένος μύλος πρέπει να ξανανοίξει αυτό το παράθυρο.Τότε άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το εσωτερικό του για πολιτιστικούς σκοπούς.

Σημείωση:  Δεν ήταν μόνος του ο μύλος. Μπροστά στην είσοδο και λίγο προς τον νοτιά υπήρχε μικρό, χαμηλό, μακρόστενο κτίσμα με διεύθυνση ανατολική - δυτική. Ήταν μικρή αποθήκη και "σπιτάκι" του μυλωνά (μυλόσπιτο). Παλαιότερα τα θεμέλιά του ήταν ευδιάκριτα. Αλλά με λίγη προσοχή τα βλέπουμε και σήμερα. Στη θέση αυτή δεν εμπόδιζε τον αέρα προς τη φτερωτή, γιατί από δυτικά (πουνέντης ή γαρμπής) σπάνια φυσάει, και όταν για λίγο φυσάει είναι τόσο ισχυρός και απρόβλεπτος που δεν επιτρέπει τη λειτουργία του μύλου.

Βασίλης Γκάτσος