Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ ΣΤΗ 10η ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

 


                                         


  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ ΣΤΗ 10η ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

Κυριακή 31 Οκτώβρη 2021, μέσα σε μια ανοιξιάτικη ηλιόλουστη ατμόσφαιρα σύσσωμη η Ερμιονίδα γιορτάζει έναν ακόμα από τους θησαυρούς της εύφορης γης της, το Ρόδι.

Η καλοκαιρία που έσκασε μέσα στο Φθινόπωρο, επέτρεψε στους παραγωγούς ροδιού, τον Αγροτικό συνεταιρισμό, τα σχολεία, τους καλλιτέχνες, τους συλλόγους της Ερμιονίδας, να στήσουν τα φροντισμένα περίπτερα τους  στο λιμάνι.

Ένα χαρούμενο πλήθος επισκεπτών απόλαυσε τον καρπό της Ερμιόνης, τους χυμούς, τα λικέρ, τα λουκούμια, τα σοκολατάκια από ρόδι, και τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Ο βουλευτής Αργολίδας Σύριζα Π.Σ στο χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

To ρόδι της Ερμιόνης είναι ένα ποιοτικό προϊόν της εύφορης γης της Ερμιονίδας, λόγω του ξηροθερμικού κλίματος που επικρατεί στην περιοχή και του μικροκλίματος που την χαρακτηρίζει.

«Το Ρόδι Ερμιόνης» από τότε που απέκτησε, το 2018, την Προστασία ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ, με την συντονισμένη προσπάθεια όλων αλλά πρωτίστως των καλλιεργητών, εξοπλίσθηκε με το «διαβατήριο» για να επεκταθεί και να κατακτήσει τις αγορές.

Επισήμανε ότι οι παραγωγοί μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν σε τυποποίηση και διάθεση υποπροϊόντων του ροδιού, όπως χυμούς, λικέρ κ.λπ.

Ήδη το επιχειρούν με επιτυχία μεμονωμένοι καλλιεργητές, πράγμα που μπορεί να πάρει μεγαλύτερη έκταση όταν υποστηριχθεί από συνεργατικούς φορείς παραγωγών ώστε να καταστεί πιο αποδοτικό.

Με τον ίδιο τρόπο οι υπόλοιπες σημαντικές και γνωστές καλλιέργειες του τόπου μπορούν να διατεθούν με πιο επικερδές αποτέλεσμα  ως άριστα προϊόντα και τέτοια είναι το περίφημο λάδι, τα εσπεριδοειδή και κυρίως τα μανταρίνια καθώς και τα οπωροκηπευτικά.

Συνεχίζοντας και αποδεχόμενος τα δικαιολογημένα παράπονα και την αμφιβολία των αγροτών  αναφορικά με  την επέκταση του δικτύου του Αναβάλου μέχρι την Ερμιονίδα, αφού έτσι πλέον θα καταστεί δυνατό να εξασφαλισθεί η άρδευση των αγροκτημάτων της περιοχής, ανέφερε τα εξής:

H αλήθεια είναι ότι όλοι οι βουλευτές του νομού καθώς και οι τοπικοί παράγοντες,  έχουν μεγάλη θέληση και προσπάθησαν στο μέτρο του δυνατού να προχωρήσουν την εξέλιξη του έργου.

Αβλεψίες, τεχνικά λάθη ή και παραλείψεις , ολιγωρία υπηρεσιακών παραγόντων μπορεί και σίγουρα υπήρξαν και ίσως ακόμη και σήμερα παρουσιάζονται.

Οι προσπάθειες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκαν με την οριστική ένταξη του μεγάλου αυτού αρδευτικού έργου στις 2 Ιουλίου 2019, με την έκδοση της σχετικής απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπου Κασσίμη, που περιέλαβε στα 23 προβλεπόμενα αρδευτικά έργα, με συνολικό προϋπολογισμό  448.600.000ευρώ, ως σπουδαιότερο και υψηλότερου κόστους , ανερχόμενου στο ποσό των 68.350.000 ευρώ, το έργο μεταφοράς στην Ερμιονίδα αρδευτικού νερού του Αναβάλου καθώς και την κατασκευή κεντρικού δικτύου. 

Για τη σοβαρή και σπουδαία αυτή απόφαση, αισθάνομαι πάντα υπερήφανος και ευτυχής και έχω την πεποίθηση ότι με την κοινή προσπάθεια  όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου δεν θα αργήσει ο χρόνος που θα αρχίσει να υλοποιείται.

Η 10η γιορτή του ροδιού ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από την Χορευτική Ομάδα της Ερμιόνης και τη περιήγηση των επισκεπτών και προσκεκλημένων στα καλοφροντισμένα περίπτερα της έκθεσης προϊόντων με βάση το Ρόδι.