Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!

ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!

Του Γεωργίου Ν. Φασιλή

Τι είμαστε ;                  Ελληνες!!!
Τι θέλουμε;                  Μεταρρυθμίσεις!!!!
Πως τις θέλουμε;          Χωρίς μεταρρυθμίσεις!!!!!!

Αυτή είναι η σημερινή σκληρή πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Θέλουμε να αλλάξουν όλα, εκτός από το δικό μας τομέα. Εμείς είμαστε ΟΚ στις υποχρεώσεις μας με το κράτος, οι άλλοι φταίνε και σε αυτούς να γίνουν αλλαγές!
Για να ξεφύγουμε απο τον άχαρο κοινωνικό αυτοματισμό που σπέρνει τα δαιμόνια του διχασμού, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των όντως αναγκαίων μεταρυθμίσεων σε όλη τη υποδομή του κράτους  με γέλιο και συγκεκριμένα με τη σάτυρα του  αγαπημένου μας  Γεωργίου Σουρή
Από τις πλέον επιτυχημένες έμμετρες σάτιρες του Γ. Σουρή που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις ήταν οι περίφημες «Μεταρρυθμίσεις», που δημοσίευσε το 1886, σαν απάντηση στις απαιτήσεις του περίφημου αστυνομικού Διοικητή Αθηνών  Δ. Μπαιρακτάρη, ο οποίος με αστυνομικές διατάξεις ανέφερε πολύ αυστηρές ποινές σε μια σειρά παραπτωμάτων των πολιτών. 
Ο Γ. Σουρής, για να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής και αθηναικής κοινωνίας, πρότεινε να γίνουν δέκα νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τους κλέφτες των δημόσιων ταμείων, τους βουλευτές, τις καταπατήσεις οικοπέδων, τους κλεφτοκοτάδες, την καθημερινή βία, την ανατολίτικη συνήθεια πολλοί να εκπληρώνουν τις φυσικές ανάγκες τους στο δρόμο και τα καφενεία όπου… "σκότωναν" τις ώρες τους οι Aθηναίοι. 
Πρότεινε λοιπόν:
Πρόστιμο δύο δραχμών για όποιον ραχάτευε στους καφενέδες τρεις
ώρες, αλλά μια δραχμή λιγότερο για εκείνους που χάζευαν στα καφενεία τέσσερις ώρες, διότι:
« όποιος την ημέρα του στον καφενέ σκοτώνει
του πρέπει να πληρώνεται και όχι να πληρώνει» έλεγε  σαρκάζοντας το πλήθος των αργόσχολων που ξημεροβραδιάζονταν στα καφενεία.
Στη συνέχεια ασχολιόταν με την εκτεταμένη συνήθεια των Νεοελλήνων να ουρούν ή ακόμη και να αφοδεύουν στους δρόμους.
Πρότεινε λοιπόν:
«όστις ουρήση αναιδώς αντίκρυ παραθύρων,
ή στο Πανεπιστήμιον ή στην Ακαδημίαν,
αυτός να συλλαμβάνεται υπό τριών κλητήρων
κι ευθύς να περιτέμνεται εις την Αστυνομίαν»!
Οσο για εκείνους που τολμούσαν να αποπατήσουν στην οδό Ερμού ζητούσε να εξαναγκάζονται στη συνέχεια να κάνουν το ίδιο φανερά και στην οδό Αιόλου!

Για το φαινόμενο των κλεφτοκοτάδων, ακόμη και μέσα στην Αθήνα που αφθονούσαν τα κοτέτσια, οι οδηγίες ήταν απλές:
«Αν συνεργία πειρασμού κατέβη στο μυαλό σου,
και ορεχθής την όρνιθα του φίλου γείτονός σου, 
προτού για τούτο είδηση, ο γείτονάς σου πάρη, 
του παίρνεις και τον κόκκορα για να γενούν ζευγάρι».
Δεν άφησε ασχολίαστο όμως και το γεγονός ότι ελλείψει δικτύων αποχέτευσης πολλές νοικοκυρές συνήθιζαν να πετούν τα βρωμόνερα στους δρόμους έχοντας πολλές φορές και τα σχετικά… θύματα: «Εάν εις τον εξώστη σου, σου έλθη να ρεμβάσης
και θέλεις κάτι τι να βρης για να διασκεδάσης,
μίαν λεκάνην κένωσε νερού εκ του εξώστου
και δρόσισε την κεφαλήν γνωστού σου ή άγνώστου».
Τέλος, συνιστούσε σε όλους να παρακολουθούν τα ελεύθερα οικόπεδα της γειτονιάς τους και μόλις έβρισκαν ευκαιρία να έκαναν πράξεις νομής ώστε να τα κατοχυρώνουν ως δικά τους:
«Με άλλους λόγους δηλαδή να κατορθώσης όπως
γίνη ταχέως κτήμα σου του γείτονος ο τόπος»!
Το ρουσφέτι και την εποχή αυτή, γνώριζε μεγάλες δόξες με πρωταγωνιστές τους βουλευτές που δεν έκαναν τίποτε άλλο, απο το να είναι απασχολημένοι με τις "ανάγκες" των ψηφοφόρων τους. Τους ήθελε λοιπόν ο Σουρής να μετατρέπονται σε… τετράποδα για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους:
«Οφείλει κάθε βουλευτής των νεωτέρων χρόνων
να έχει πόδια τέσσερα και όχι δύο μόνον,
γιατί ποτέ δεν ημπορεί και ούτε θα μπορέσει
των ψηφοφόρων τις δουλειές με δυό να επαρκέσει».
Χαμόγελο λοιπόν και αισιοδοξία, μέσα απο τη σάτυρα, που είναι ελληνικής καταγωγής, αφού πατέρας της είναι ο Αριστοφάνης  και ο  Γ. Σουρής  αυθεντικός εκφραστής της, για να ξεπεράσουμε και αυτή τη  πολύ  δύσκολη περίοδο της ιστορίας μας  και ως  Ελληνες  να κρατήσουμε το κεφάλι μας  ψηλά!!
Ετσι μας γνωρίζουν όλοι στο κόσμο απο την ιστορία και το πολιτισμό μας.
Με το κεφάλι ψηλά!!
Γιατί εμείς τους διδάξαμε τα ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που σήμερα απολαμβάνουν!
Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απο τα πέρατα της γής,  έρχονται εδώ στην ευλογημένη γωνιά της Μεσογείου, στην Ελλάδα, στέκονται στους πρόποδες της Ακρόπολης και σηκώνουν το κεφάλι τους  για να δουν εκεί ψηλά, τον Παρθενώνα, το  μεγαλείο του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και μας  ζηλεύουν για την τεράστια ελληνική προίκα που μας κληροδότησαν οι προγονοί μας. Εκστασιάζονται απο τα κλασικά έργα, τα μνημεία της αρχαίας τέχνης και καλιτεχνικής δημιουργίας, τη φιλοσοφία, τη ποίηση και την ιστορία μας και γίνονται εραστές της χώρας μας.
Αυτοί είμαστε οι Ελληνες και έτσι να παραμείνουμε!!! 
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ,  ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ  ΨΗΛΑ  ΤΟ  ΚΕΦΑΛΙ!!!
Γεώργιος Ν. Φασιλής
Αντιπτέραρχος Ιπτάμενος ε.α.