Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εποχική γρίπη


Για το τι συμβαίνει στη χώρα μας φέτος με το σοβαρό θέμα της εποχικής γρίπης και για το πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός μας ενημερώνει το Ινστιτούτο Παστέρ.
Πότε ξεκίνησε η γρίπη στην Ελλάδα και πότε αναμένεται να κορυφωθεί;
To Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, άρχισε να δέχεται αυξημένο αριθμό δειγμάτων για έλεγχο γρίπης λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014 και σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τις περιόδους 2012-13 και 2013-14. Από την περασμένη εβδομάδα η  δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει σαφή ανοδική τάση. Η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται 5-7 εβδομάδες μετά την έναρξή της και επομένως φαίνεται ότι η γρίπη θα κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου 2015.
Ποιοι τύποι και υπότυποι ιού γρίπης κυκλοφορούν στη Ν. Ελλάδα;
Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στον Ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορούν ταυτόχρονα ιοί γρίπης τύπου Α και Β, αλλά με διαφορετική συχνότητα. Από τον ιό γρίπης Α κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α(Η3Ν2) και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο υπότυπος Α(Η1Ν1pdm09), το γνωστό πανδημικό στέλεχος. Ο εργαστηριακός έλεγχος των ιών γρίπης που κυκλοφορούν συνεχίζεται συστηματικά.
Ποιος παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού;
Tα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης της Ελλάδος που συμμετέχουν στο δίκτυο εργαστηρίων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, παρακολουθούν συστηματικά την ύπαρξη μεταλλάξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των ιών γρίπης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Tο κοινό μπορεί να ενημερωθεί για την πρόληψη, τον εργαστηριακό έλεγχο και την αντιμετώπιση της γρίπης στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Περισσότερα: naftemporiki