Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Δ. Κοδέλας: Να σταματήσουμε τη συνεχή απαξίωση των εσπεριδοειδών – Απαιτούνται άμεσες τομές

Κατά την περιοδεία στην Αργολίδα ο Α. Τσίπρας ενημερώθηκε για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα στην Αργολίδα και ειδικά για τα προβλήματα στα εσπεριδοειδή
Δελτίο τύπου
Για ακόμη μια χρονιά η παραγωγή εσπεριδοειδών οδηγείται στην απαξίωση, το αγροτικό εισόδημα στην κατάρρευση και οι αγρότες στην απελπισία.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απουσιάζει από οποιαδήποτε πολιτική στήριξης των εσπεριδοειδών και εξορθολογισμού του εμπορίου και της αγοράς, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας.

Επιπλέον, συμπληρώσαμε τις πρώτες δέκα μέρες του 2015 και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που να διευκρινίζει τον τρόπο σύνδεσης των ενισχύσεων με τα προς χυμοποίηση εσπεριδοειδή! Κανείς δεν ξέρει πώς θα πουλήσει πορτοκάλια για χυμό και πώς θα πληρωθεί για τα “επιστρεφόμενα”. Παράλληλα, ήδη από φέτος η τιμή των προς χυμοποίηση πορτοκαλιών μειώθηκε στα 5 λεπτά/κιλό ενώ “φήμες” μιλούν και για περαιτέρω μείωση στα 3 λεπτά /κιλό!
Υπενθυμίζουμε και προειδοποιούμε ότι η επιδότηση χυμού αφορά στους αγρότες και δε μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία μεθόδευση που την μετατρέπει σε ενίσχυση της βιομηχανίας!

Τέλος, “ήτανε στραβό το κλήμα το έφαγε και ο γάιδαρος”. Οι παγετοί που έπληξαν την Αργολίδα φέρνουν ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την ανάγκη για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, ως ελάχιστη ένδειξη αξιοπιστίας του κράτους και ανταπόκρισης στη στοιχειώδη προστασία της πρωτογενούς παραγωγής. Για το θέμα αυτό υπήρξε επικοινωνία με τον Προϊστάμενο του καταστήματος του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη κ. Η. Αγγελόπουλο.
Ακόμα, ευθύνη του Υπουργείου είναι το ότι για μια ακόμη χρονιά, και παρά τις παρεμβάσεις μας από την προηγούμενη χρονιά, δεν περιλαμβάνεται στα καλυπτόμενα αίτια από τον ΕΛΓΑ η “κηλίδα ύδατος” στα μανταρίνια.

Η απαλλαγή από τα μνημόνια και από αυτή την κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για την ανάταξη και του αγροτικού τομέα. Με την ενεργή συμμετοχή των παραγωγών απαιτείται να προχωρήσουμε σε τομές στον αγροτικό χώρο ώστε να σταματήσει ο κατήφορος της απαξίωσης της παραγωγής και να εξασφαλιστεί βιώσιμο εισόδημα για τον αγρότη δίνοντας ταυτόχρονα ανάσα και στην τοπική οικονομία.