Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΑ ΡΟΔΙ - ΜΙΑ ΕΥΧΗ

«ΕΝΑ ΡΟΔΙ - ΜΙΑ ΕΥΧΉ»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ι.Λ.Μ.Ε.


Το Ι.Λ.Μ.Ε. θέλοντας να προβάλει το ερμιονίτικο ρόδι ως προϊόν συνδεδεμένο με τη λαογραφία αλλά και την αγροτική παραγωγή της ερμιονίτικης γης, στο πλαίσιο της γιορτής του ροδιού στην Ερμιόνη, διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μουσείου με τη συμμετοχή της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

Κατά την παρουσίασή του έγινε διαθεματική προσέγγιση της ροδιάς και του καρπού της με αναφορές στη μυθολογία, την αρχαία ιστορία, τη λογοτεχνία και την τέχνη, από την πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε. με τη χρήση οπτικού υλικού.

Παράλληλα αναδείχτηκαν οι συμβολισμοί του ροδιού (σύμβολο γονιμότητας, ευτυχίας, καλοτυχίας) αλλά και η σχέση του με τη μεταθανάτια ζωή τόσο στην αρχαιότητα όσο και στο χριστιανισμό.

Στη συνέχεια οι μαθητές δούλεψαν σύμφωνα με τη μέθοδο «Μουζάκη» και δημιούργησαν εικαστικό πίνακα με θέμα «ένα ρόδι μία ευχή». Υπεύθυνη του καλλιτεχνικού έργου ήταν η εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε. κ. Λίτσα Παγώνη. Το έργο θα εκτεθεί στο πνευματικό κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης (Συγγρού) την Παρασκευή 24-10-2014 κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για το ρόδι που θα λάβουν χώρα σ’ αυτόν το χώρο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε και ο παραγωγός κ. Δημήτρης Κόντος, προσκεκλημένος του Μουσείου, ο οποίος μίλησε για τον τρόπο καλλιέργειας της ροδιάς, τις ωφέλειες του ροδιού για τον ανθρώπινο οργανισμό και απάντησε σε ερωτήσεις-απορίες των μαθητών. Τέλος προσέφερε στους μαθητές χυμό ροδιού και ρόδια παραγωγής του.

Το Ι.Λ.Μ.Ε. ευχαριστεί τον προαναφερόμενο παραγωγό ροδιού, τους δασκάλους κ. Κυριάκο Πάλλη και κα. Μαρία Παπαδημητρίου καθώς και την εκπαιδευτικό κα. Κατερίνα Χατζηζήση, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και βοήθησαν στην εκτέλεσή του.



Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος
Τίνα Αντωνοπούλου