Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Θ. Ο. Ε. : ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ "ΣΥΜΠΕΘΕΡΟΙ ΑΠ΄ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ" - ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα 20.30,ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙΚΙ


ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας συνεχίζει δυναμικά την παρουσία του στη θεατρική σκηνή και αυτή τη χρονιά, με τη νέα του παραγωγή «Συμπέθεροι απ΄ τα Τίρανα» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου. Η παράσταση εντάσσεται στην Χειμερινή Περίοδο 2023-2024.

Πρεμιέρα: Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα 20.30

Παραστάσεις: 10, 11, 18, 23, 25, 30, 31/3 & 1, 6, 7, 8/4

Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, Κρανίδι

Τιμή Εισιτηρίου 8€ 

Τηλέφωνο κρατήσεων: 698 698 2224

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ι. Σίδερης 

Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

Επιμέλεια Μουσικής, Σκηνικών & Κοστουμιών: Δημήτρης Ι. Σίδερης


ΔΙΑΝΟΜΗ:

ΛΥΚΟΥΡΓΟΣΆκης Γαλανόπουλος, ΠΕΝΥ: Ιωάννα Μέξη, ΒΑΣΙΛΗΣ: Παντελής Τόδωρης, ΠΩΛΙΝΑ: Βίκυ Παπάζογλου, ΛΑΛΑΜΠΙΡΔΑΣ: Κώστας Πεντεδέκας, ΑΛΦΡΕΝΤ: Βασίλης Μάνου, ΛΙΖΑ: Αλίκη Πάζιου, ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΝ: Γιώργος Πέλλας, ΚΛΑΜΠΕΤΑ: Νάντια Κωστελένου.


Σημείωμα του Σκηνοθέτη

 

Την απολαυστική κωμωδία των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου “Συμπέθεροι από τα Τίρανα”, επέλεξε να ανεβάσει τη φετινή χρονιά ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας.

Το θέμα της όπως καταλαβαίνετε από τον τίτλο, είναι ιστορίες και μπερδέματα από την κωμική τους πλευρά ανάμεσα σε Έλληνες και Αλβανούς. Σε μια Ελλάδα που τα τελευταία 30 χρόνια ξεκινώντας με τους Αλβανούς και κατόπιν με μετανάστες από διάφορες χώρες, είδε απότομα και μάλλον άγρια τις ρατσιστικές αντοχές να χαλαρώνουν με καμιά φορά εκρηκτικά αποτελέσματαο Ρέππας και ο Παπαθανασίου σαν πραγματικοί άνθρωποι της κωμωδίας, αλλά και καλλιτέχνες όπως και σκεπτόμενοι άνθρωποι, έπιασαν το θέμα από την κωμική του πλευρά όπως δηλαδή θα το έπιαναν οι παλιοί μεγάλοι του είδους. Άλλωστε όπως είχε πει ο μεγάλος Αλέκος Σακελλάριος η κωμωδία δεν είναι παρά ένα δράμα από την κωμική του πλευρά.

Οι δύο γόνιμοι συγγραφείς και μ΄ αυτό τους το έργο ξεπέρασαν πολλά δημοφιλή έργα των προπατόρων της φαρσοκωμωδίας και έφτασαν συχνά ως το κόκαλο, ίσως γιατί εκείνοι (οι Σακελλάριοι, Ψαθάδες, Ρούσσοι, Τσιφόροι) δεν μπορούσαν σε εποχές λογοκρισίας, Εμφυλίου και εξορίας να φτάσουν τόσο βαθιά.

Όπως αναφέρει πολύ εύστοχα ο Κώστας  Γεωργουσόπουλος σε κριτική του για το συγκεκριμένο έργοοι Ρέππας Παπαθανασίου στους «Συμπέθερους από τα Τίρανα» καταπιάνονται με τους μεικτούς γάμους και αναλύουν με ακρίβεια φαρμακευτικού ζυγού τα κίνητρα, τα μέσα, τους σκοπούς, τα ιδεολογήματα και τα προσχήματα που συγκροτούν το θολό και συγκεχυμένο ιδεοληπτικό σύνδρομο της μικροαστικής μικρόνοιας γύρω από τους όμορους μετανάστες που καταφεύγουν στη χώρα μας για να βρουν στον ήλιο μοίρα. Η ανάλυση των δύο συγγραφέων είναι καταλυτική, αφού ανατέμνοντας την κοινωνία, αυτή τουλάχιστον που λειτουργεί έτσι, που ορθώνει μουλαρίσια πείσματα με ανεπαρκή επιχειρήματα προκατειλημμένα, ενώ οργιάζει μεταξύ των ομοφύλων της η αισχροκέρδεια, η φαυλότητα, η αυθαιρεσία, η δωροδοκία, η πολιτική διαπλοκή, το ξεπούλημα, τα στραβά μάτια, η απάτη και η λαγνεία. Οι συγγραφείς χρησιμοποιώντας ως όπλο πανίσχυρο και αποτελεσματικό το γέλιο ξετινάζουν όλα τα χυδαία ρατσιστικά επιχειρήματα και τις μπούρδες του ξενοφοβισμού. Γιατί τώρα καταλαβαίνει κανείς με επιχειρήματα της σκηνικής πειθούς, πως οι αντιδράσεις των βλακών για τους μετανάστες μαθητές σημαιοφόρους είναι, γιατί πολλά φιντανάκια της ευλαβούς υποκριτικής μικροαστικής μιζέριας, ακολουθώντας τους γονείς τους φοροδιαφεύγουν ή χαρτοπαίζουν, αντί για τη σημαία της προκοπής επιλέγουν τα σινιέ σημαιάκια, το αραλίκι στις καφετέριες και την ανταλλαγή SMS. 

Η συγκεκριμένη παράσταση, που συνιστά την πρώτη φετινή παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, για το 2024,  ευτύχησε να έχει μια υπέροχη διανομή, εξαιρετικούς ερασιτέχνες ηθοποιούς, που δίνουν επί σκηνής τον καλύτερό τους εαυτό. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς, γιατί με εμπιστεύθηκαν και αφέθηκαν στην καθοδήγησή μου. Ευχαριστώ επίσης τον Ίωνα τον Ξυπολιά για τους φωτισμούς και για όλη του τη διαρκή διάθεση συνεργασίας με τον Θεατρικό μας Όμιλο, που εγγυάται βέβαιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, ευχαριστώ για μια ακόμη φορά το αγαπημένο και σταθερό “φαν” κοινό του Θεατρικού μας Ομίλου, που ήρθε επιτέλους η ώρα, να γελάσει το χειλάκι του.

Δημήτρης Ι. Σίδερης 

Μάρτιος 2024

                                                                                                                                     

Ευχαριστίες προς τους Χορηγούς

Ο Θ.Ο.Ε. ευχαριστεί θερμά το Μέγα Aρωγό του, ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ (Σ.ΦΙ.Π.) για τη διαχρονική του στήριξη, το Χρυσό Χορηγό της Χειμερινής Περιόδου 2023-2024 ΖΑG ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ (Κρανίδι), το Χορηγό Προγράμματος Χειμερινής Περιόδου 2023-24 ΥΙΟΙ Ι. ΜΑΧΑΙΡΑ (Κρανίδι), τους Διακεκριμένους Χορηγούς Χειμερινής Περιόδου 2023-24 ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΜΠΑΣΙΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ (Κοιλάδα) & ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ (Κρανίδι) και το Χορηγό Προβολής Χειμερινής Περιόδου 2023-24 KATI ΨΗΝΕΤΑΙ (Πόρτο Χέλι), για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Ειδικότερα για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της νέας αυτής παραγωγής, ευχαριστούμε: το Χορηγό Εισιτηρίου ZAG ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ (Κρανίδι), τους Χορηγούς Σκηνικού: PORTOTECHNIKI ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΟΤΣΟΒΟΣ (Πόρτο Χέλι) & GAL ΑΦΟΙ Γ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και τους Χορηγούς Κοστουμιών: ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΑΓΡΕΣ Θ. ΔΑΓΡΕΣ & ΥΙΟΣ (Κρανίδι), ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΛΑΝΟΥ-ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΤΡΟΦΙΜΑ (Κρανίδι).

καθώς και όλους τους Υποστηρικτές της παράστασης: OIKOGAZ ΑΦΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Φούρνοι), ΟΠΤΙΚΑ ΑΣΛΑΝΗ (Κρανίδι), ΓΕΥΣΗ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ (Κρανίδι), GOLD ICE ΠΑΓΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Ερμιόνη), ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΙ ΤΑΒΕΡΝΑ (Κρανίδι), ΚΑΡΑΘΕΟΠΟΥΛΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Κρανίδι), ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑ (Κρανίδι), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Ν. ΚΟΝΤΟΒΡΑΚΗΣ (Κρανίδι), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Ν. ΛΑΝΤΙΚΑ (Πόρτο Χέλι), ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΑΝΤΛΙΕΣ (Κρανίδι), LONG VIEW ΗΟΤΕL HAMMAM & SPA (Πόρτο Χέλι), ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ (Κρανίδι-Ερμιόνη), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Σ. ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ (Πόρτο Χέλι), ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ (Κρανίδι-Πόρτο Χέλι), PIZZA HOUSE (Κρανίδι), Θ. ΣΙΩΡΑΣ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ (Πόρτο Χέλι), ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Δ. ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ (Κρανίδι), TRADE CENTER Ι. ΚΟΡΟΝΤΙΝΗΣ (Πόρτο Χέλι), ΧΑΡΜΠΗΣ ΔΗΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Κρανίδι-Ερμιόνη), Π. ΧΟΥΡΣΑΛΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ (Κρανίδι). 


Πληροφορίες για τον Τύπο: Δανάη Σαλεπούλα, Σύμβουλος Επικοινωνίας, τηλ. 6979796194, dsalepoula@gmail.com