Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος : Το νέο μηχάνημα Ανακύκλωσης μπουκαλιών. Γράφει σωστά;;;;

 Οπως βλέπουμε στις φωτογραφίες (που είναι λεπτομέρειες από φωτό του Εικονοσκοπίου) για κάθε 33 μπουκάλια κερδίζεις 1 σέντ (1/100 ευρώ). Πρέπει να ανακυκλώσεις 3300 μπουκάλια για να κερδίσεις 1 ευρώ! Δεδομένου ότι κάθε μπουκάλι θέλει περίπου 10 δευτερόλεπτα για να το πάρει και να το καταγράψει το μηχάνημα, θα πρέπει να έχεις μαζέψει όλα τα μπουκάλια νερού της Ερμιόνης σε μια καλοκαιρινή μέρα, να τα μεταφέρεις σε τσάντες και να δουλέψεις στο μηχάνημα 3300 Χ 10 = 33000 δευτερόλεπτα  = 9 ώρες για να κερδίσεις 1 Ευρώ!

Προφανώς πρόκειται περί λάθους.

Τα αντίστοιχα μηχανήματα στην πρωτεύουσα δίνουν για κάθε μπουκάλι 3,3 σεντς = 0.033 ευρώ, δηλαδή στα 1000 μπουκάλια κερδίζεις 33 ευρώ και στα 3300 κερδίζεις 109 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την τιμή και την εμπειρία που έχουμε εδώ και χρόνια στην Πρωτεύουσα γι'  αυτά τα μηχανήματα, συμβαίνουν τα εξής:

Γρήγορα ο χώρος γύρω γίνεται βρώμικος. Προσπαθούν να βρουν διάφοροι, διάφορους τρόπους να ξεγελούν το μηχάνημα. Το μηχάνημα χαλάει πολύ συχνά και όποιος το βρίσκει χαλασμένο αφήνει δίπλα τα μπουκάλια  του να τα βάλει κάποιος..... φτωχότερος μέσα. Φυσικά κανένας δεν ενδιαφέρεται να τηλεφωνήσει κάπου για την επισκευή του.
Γρήγορα όλοι μας εγκαταλείψαμε την προσπάθεια. Μαζεύεις ας πούμε 30 μπουκάλια, και αν όλα πάνε καλά, θα πάρεις ένα χαρτάκι που σου δίνει  0.033 Χ 30 = 1 ευρώ. Αν όλα πάνε καλά, γιατί το μηχάνημα συνήθως είναι εκτός λειτουργίας αλλα το κυριότερο έχεις μπροστά σου έναν "μπουκαλο-συλλέκτη" που έχει σάκους με μπουκάλια. Τελικά πετάς τα δικά σου ή του τα δίνεις.
Πρακτικά κανένας πλέον δεν τα χρησιμοποιεί αυτά τα μηχανήματα παρά μόνο οι μπουκαλο-συλλέκτες. Ψάχνουν στους κάδους, βρίσκουν μπουκάλια και κουτάκια και τα πάνε στο μηχάνημα. Έτσι βγάζουν ένα κοπιαστικό, απλό μεροκάματο. Είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται να τηλεφωνήσουν όταν το μηχάνημα έχει βλάβη.
Είναι και κοινωνικοί οι λόγοι. Κανείς δεν θέλει να πηγαίνει στο ταμείο του Σούπερ Μάρκετ και να πληρώνει με μια δέσμη χαρτάκια σύνολο 2-3 ευρώ μια μπουγάτσα ή ένα παγωτό.

Ελπίζω το νέο εν Ερμιόνη μηχάνημα που είναι και του ΦΟΔΣΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ να με διαψεύσει.

Βασίλης Γκάτσος