...... Στο δικαστικό μέγαρο Ναυπλίου έδωσαν το παρών αρκετά μέλη και φίλοι της «Δυνατής Ερμιονίδας», οι οποίοι διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι η λαϊκή βούληση δεν νοθεύεται με κανένα τρόπο, δηλώνοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Και αυτοί που με γελοία επιχειρήματα προσπαθούν να αλλοιώσουν την ξεκάθαρη ετυμηγορία του λαού της Ερμιονίδας, αρνούμενοι να αποδεχτούν την ήττα τους, διχάζοντας την τοπική μας κοινωνία, σήμερα πήραν το μήνυμα πως τα ψέματα σύντομα τελειώνουν και είναι θέμα χρόνου να λάβουν μια αποστομωτική απάντηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη......
(Από Ανακοίνωση της Δυνατής Ερμιονίδας).
Μα αγαπητέ Δήμαρχε και αγαπητέ συμπατριώτη εκ Κοιλάδος δεν έχετε δηλώσει, προεκλογικά και μετεκλογικά ότι πολιτικά είσαστε με τη Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ανεξάρτητοι μεν, αλλά προς τα κει τουλάχιστον προσβλέποντες, και δεν είναι αυτό καθόλου κακό.
Ως εκ τούτου δεν είστε πολιτικά και κοινωνικά υπερήφανοι που πετύχατε δύο άθλους; Το 92% και κάτι των ψηφοφόρων ψήφισε δεξιά ή αν θέλετε κεντροδεξιά. Το επίσης σημαντικότατο, καταφέρατε να έχουμε σχεδόν καθολική ψηφοφορία με 68% των εγγεγραμμένων να ψηφίζουν. Αρνείται να παραδεχτεί η παράταξη "Βήμα στο Αύριο" την ήττα της; Ποια ήττα της; Και οι δύο παρατάξεις είσαστε νικήτριες, όπως και η δεξιά ή η κεντροδεξιά αν θέλετε. Πολιτική ήττα, που μπορείτε να ονομάσετε και συντριπτική, υπέστη το υπόλοιπο 8%.
Τώρα για 54 ψήφους έχουμε τον νυν Δήμαρχο και τη Δυνατή Ερμιονίδα για 5 χρόνια στη Διοίκηση του Δήμου. Αν 28 ψήφοι δεν είχαν πάει στη "Δυνατή Ερμιονίδα", αλλά στο "Βήμα στο Αύριο", για 5 χρόνια θα ήταν ο εκ Κοιλάδος συμπατριώτης μας και η παράταξή του στη Διοίκηση του Δήμου.
Και στη μία περίπτωση και στην άλλη ποια η διαφορά; Φορείς ιδίων ιδεών και πρακτικών εκπορευομένων από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή την δεξιά ή κεντροδεξία είσαστε. Πώς είναι δυνατόν να ηττάτε το "έτερον ήμισυ", μάλιστα να αρνείται να αποδεχτεί την ήττα του, και ως εκ τούτου να διχάζει την τοπική μας κοινωνία;
Γιατί αν πραγματικά διχάζει, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό και πολύ πολύ κακό, τότε η Δυνατή Ερμιονίδα πρέπει να εξηγήσει σε τι πραγματικά διαφέρει σε ιδεολογικό - πρακτικό επίπεδο από το "Βήμα στο Αύριο" ώστε να του απευθύνει αυτή την τουλάχιστον προσβλητική κατηγορία, και το "Βήμα στο Αύριο" να εξηγήσει γιατί δεν την αποδέχεται.
Αναφαίρετο δικαίωμα οποιασδήποτε παράταξης είναι η προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο για επανακαταμέτρηση ψήφων, για σημαδεμένα ψηφοδέλτια ή ό,τι άλλο. Ποια η ανάγκη δήλωσης απόλυτης εμπιστοσύνης στην Ελληνική Δικαιοσύνη; Αυτή είναι αυτονόητη στο Δημοκρατικό μας πολίτευμα. Άλλωστε κατά τη ψηφοφορία οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεων δεν ελέγχουν την όλη διαδικασία, δεν ελεγχουν τα ψηφοδέλτια ένα προς ένα, δεν κάνουν ενστάσεις, δεν υπάρχει δικαστικός, δεν συναποφασιζουν για την εγκυρότητα ενός ψηφοδελτίου; Και εδώ δεν υπάρχει ένα είδος "μικρής" Δικαιοσύνης; Από αυτή τη διαδικασία, τις ενστάσεις που κάνουν οι αντιπρόσωποι μιας παράταξης, τις παρατηρήσεις τους κ.λ.π., από εδώ δεν απορρέει και η απόφασή τους να καταφύγουν στη "μεγάλη" Δικαιοσύνη για το συνολικό αποτέλεσμα; Πάνε στη Δικαιοσύνη με σκοπό να αλλοιώσουν την ετυμηγορία του λαού; Δηλαδή αν δικαιωθούν θα είναι η Δικαιοσύνη που αλλοίωσε την ετυμηγορία; Δηλαδή τελικά εσείς θα είστε η πραγματική Δικαιοσύνη; Απλά, παιδαριώδεις συλλογισμοί.
Τα "αρκετά μέλη και φίλοι της Δυνατής Ερμιονίδας οι οποίοι διατράνωσαν την πεποίθησή τους ότι η λαϊκή βούληση δεν νοθεύεται με κανένα τρόπο" ιστορία διαβάζουν; Δεν έχουν ακούσει για τις εκλογές "Βίας και νοθείας", δεν έχουν διαβάσει για το πώς κάποτε ψήφιζαν οι στρατευμένοι; Δεν έχουν διαβάσει για το πώς γίνονταν τα δημοψηφίσματα επί Χούντας και οι φοιτητικές εκλογές; Δεν έχουν ακούσει περί νοθείας τα παλιότερα χρόνια; Δεν γνωρίζουν ότι επί δεκαετίες μετά το 1838 οι αξιωματικοί του στρατού εκλέγονταν, γίνονταν βουλευτές, υπουργοί όντας συγχρόνως και στρατιωτικοί; Δεν άκουσαν ποτέ ανάλογες "τοπικές ιστορίες" για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές; Ήταν τυχαίο που μέχρι πριν λίγα χρόνια την όλη τάξη και ασφάλεια του χώρου των εκλογών αναλάμβανε ο στρατός και όχι η αστυνομία ή χωροφυλακή;
Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ετυμηγορία πριν εκδικαστούν ενστάσεις κ.λ.π. και αποφανθεί η Δικαιοσύνη τελεσίδικα. Το "ξεκάθαρη" δεν το αποφασίζετε εσείς ούτε γενικά "ο λαός". Ούτε μπορείτε να αποφανθείτε για το γελοίο των επιχειρημάτων της παράταξης "Βήμα στο Αύριο". Ούτε το Δικαστήριο θα αποφασίσει για το αν είναι γελοία ή όχι τα επιχειρήματα. Θα αποφασίσει αν η όλη διαδικασία ήταν σύννομη και μπορεί να αποφασίσει ότι ορισμένα ψηφοδέλτια που χαρακτηρίστηκαν έγκυρα ήταν άκυρα ή το αντίθετο, αν η καταμέτρηση ήταν σωστή ή όχι και να επικυρώσει ένα τελικό αποτέλεσμα. Η Δικαιοσύνη δικάζει και αποφασίζει, δεν δίνει αποστομωτικές απαντήσεις, ούτε στέλνει μηνύματα πως τα ψέματα τελείωσαν.
Ψηφοφόρους, φίλους, οπαδούς μπορεί να έχει η Δυνατή Ερμιονίδα και οποιαδήποτε άλλη παράταξη που κατέβηκε στις εκλογές. Αλλά έχει μέλη; Αν έχει, αυτό προϋποθέτει καταστατικό, εγγραφή μελών όργανα διοίκησης, συνελεύσεις, επικοινωνία κ.λ.π.
Ως εκ τούτου το ως άνω απόσπασμα, από όποιον και να είναι συνταγμένο, δεν περιποιεί τιμή για τον συντάκτη του ούτε για τη Δυνατή Ερμιονίδα. Αφήνει δε την εντύπωση ότι επί 5 χρόνια θα απολαύσουμε αμφιμονοσήμαντη φαγωμάρα του ενός ημίσεως προς το έταιρον ήμισυ, ενώ οι καιροί απαιτούν σύμπνοια, καθότι η Ερμιονίδα μας όχι μόνο δεν είναι δυνατή, αλλά χρόνια τώρα κάνει βήματα προς τα πίσω. Δια τούτο... Επίπεδοοοοο!!!!
Σημειώση 1: Να υπενθυμίσω ότι κάποτε, νομίζω επί Βελούδη, οι δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, συνένεσαν εντιμότατα για τα πράγματα της Κοινότητας Ερμιόνης, με σκοπό τη λύση των προβλημάτων της. Ήταν μια ευτυχής πολιτική συγκυρία για την Ερμιόνη, μέσα στην πολιτική της κουλτούρα. Τώρα συνένεσε το 92% της Ερμιονίδας για μια πολιτική συγκυρία με σκοπό τη λύση των προβλημάτων με δεξιά - κεντροδεξιά κατεύθυνση κοινή και για την πλειοψηφία και για τη μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου μας. Στο χέρι σας είναι να την κάνετε ευτυχή συγκυρία. Πέντε χρόνια είναι πάρα πολλά.
Σημείωση 2: Εκ της εμπειρίας μου ως αρκετές φορές παλιά αντιπρόσωπος παράταξης και κόμματος σε εκλογές:
Η ψήφος στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση του ψηφοφόρου. Κάθε σημάδι επί του ψηφοδελτίου εκλαμβάνεται ως σκοπιμότητα του ψηφοφόρου να δείξει στον αντιπρόσωπο ενός κόμματος, ή σε οποιονδήποτε άλλο, ότι ψήφισε το τάδε κόμμα και τον τάδε υποψήφιο. Το ψηφοδέλτιο ακυρώνεται.
Προς τούτο:
Μοιράζονται παραμονές εκλογών ψηφοδέλτια αντίπαλης παράταξης με παραποιήσεις στην εκτύπωση, ώστε να ακυρωθούν. Πολλοί προμηθεύονται τέτοια ψηφοδέλτια τα ετοιμάζουν στο σπίτι και τα ρίχνουν στην κάλπη, ενώ είναι τυπογραφικώς παραποιημένα.
Παράταξη ολόκληρη ή υποψήφιοί της μπορεί να υπόσχονται ρουσφέτια ή να εξαγοράζουν ψήφους. Φυσικά και θέλουν να ξέρουν ότι ο ψηφοφόρος τους τούς ψήφισε τελικά. Τους δίνουν λοιπόν σημαδεμένα ψηφοδέλτια που να μην οδηγούν στην ακύρωσή τους. Ο τρόπος διπλώματος, το είδος του σταυρού (μεγάλος, μικρός, διαστάσεις σκελών του, πάχος κ.λ.π.), θέση του σταυρού, μπρός ή πίσω από το όνομα, απόσταση σταυρού από το όνομα του υποψηφίου, να πατάει σχεδόν ο σταυρός στο πρώτο γράμμα στην αρχή ή το τέλος του ονόματος, απόχρωση του μελανιού του στυλό, πάτημα του στυλό γερό ή ελαφρότατο, ελαφρό στραπατσάρισμα σε συγκεκριμένο σημείο, ώστε να θεωρηθεί ως αδεξιότητα του ψηφοφόρου κατά το δίπλωμα και τη φακέλλωση και όχι σκοπιμότητα.
Ο αντιπρόσωπος της παράταξης είναι πεπειραμένος και εξειδικευμένος, ώστε να αναγνωρίζει όλα αυτά τα σημάδια και να γνωρίζει από ποιον προέρχεται το κάθε ψηφοδέλτιο.
Ο αντιπρόσωπος που πρέπει να είναι σαΐνι (λέγανε παλιά ότι αν έχεις σαΐνια αντιπροσώπους κερδίζεις εκλογές) προσπαθεί να περνάνε όλα τα ψηφοδέλτια από το χέρι του για να διαπιστώνει σημάδια, να κάνει συνεχείς ενστάσεις για τα αντίπαλα ψηφοδέλτια, αν δε είναι δυνατό να τσακίσει ή να γράψει επί αντίπαλου ψηφοδελτίου κρυφά, ώστε να ακυρωθεί. Κάνει φασαρία, φωνάζει, για να αποδιοργανώνει τη τάξη και την προσοχή ώστε να κάνει τη δουλειά του. Αν ο δικαστικός είναι αυστηρός, αν δεν επιτρέπει να παίρνουν το ψηφοδέλτιο στο χέρι τους αλλά μόνο το επιδεικνύει, τότε ο αντιπρόσωπος προσποιούμενος ότι δεν βλέπει καλά, θέλει να δει το ψηφοδέλτιο στο φως, να το δει μπρος πίσω, με σκοπό να αναγνωρίσει όλα τα σημάδια. Αυτά λέτε να γίνονταν μόνο τα παλιά τα χρόνια;
Γι' αυτό ναι μεν έχουμε απόλυτη Εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη όλοι μας, αλλά η Δικαιοσύνη, δικαίως, δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην επιτροπή, στους αντιπροσώπους κ.λ.π. κάθε εκλογικού τμήματος και στα αποτελέσματά της, γι' αυτό δέχεται ενστάσεις και επανεξέταση των αποτελεσμάτων. Και επειδή μπορεί να συμβούν τα προαναφερθέντα, όταν η διαφορά είναι μικρή (σκεφτείτε να έχουμε διαφορά 2 - 3 ψήφων), μάλλον ο "ηττημένος" έχει ηθική υποχρέωση να πάει στη Δικαιοσύνη με όποια επιχειρήματά του.
Βασίλης Γκάτσος