Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Βιβή Σκούρτη : ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ: «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»



Η βιβλιοθήκη αποτελεί  δημόσια δομή πολιτισμού, χώρο ανάγνωσης, μελέτης, ανατροφοδότησης, πληροφόρησης, πρόσβασης στην πληροφορία. Αποτελεί επίσης σημείο πρόσβασης ελεύθερης, ισότιμης, ανεμπόδιστης όχι μόνο για το βιβλίο αλλά και για το ευρύτερο πολιτιστικό προϊόν.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, διοργανώνεται από την ΕΒΕ (Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας) και υλοποιείται κάθε καλοκαίρι χάρη στην αγαστή συνεργασία της με το ΕΚΠΑ (Εργαστήρι Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης).

Συνεχίστηκε λοιπόν εφέτος, μετά από διάλλειμα δύο χρόνων, στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας. Πρόκειται για μια δράση της ΕΒΕ -όπως προ είπαμε-, όπου χρόνια τώρα συμμετείχε και η δική μας βιβλιοθήκη με τη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών, που σκοπό έχει να φέρει νεαρούς αναγνώστες στις κατά τόπους Βιβλιοθήκες της χώρας μας, με άξονα πάντα την ανάγνωση και το βιβλίο.



Το κεντρικό σύνθημα για το 2022 ήταν : 
«Διαδρομές ανάγνωσης… άκουσε, δες, μάθε, γέλα».

Βασικό βιβλίο αφόρμισης για τα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν ήταν το πολυσυζητημένο βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου με τίτλο: «Τα ψηλά βουνά». Όσοι το έχουν διαβάσει γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα κείμενο λογοτεχνικό, παιδαγωγικό, επίκαιρο πάντα και ζωντανό.

Οι δράσεις συνδέονταν με ένα κεφάλαιο-απόσπασμα του βιβλίου και οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο της Βιβλιοθήκης μας ήσαν βασισμένες σε αυτό με λογοτεχνικές, μουσικές, ποιητικές, εικαστικές διαδρομές και παιχνίδια.



Η ανταπόκριση των παιδιών κάθε ηλικίας ντόπιων και επισκεπτών, που συνοδεύονταν από τους γονείς τους ήταν πολύ μεγάλη, δείγμα της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει για παρόμοιες δραστηριότητες στον τόπο μας.

Μια διαδρομή προς τη Βιβλιοθήκη, στο χώρο του βιβλίου και της γνώσης γεμάτη γέλιο, χαρά, παιχνίδι, επικοινωνία. 

Υλοποιήθηκαν  10 δράσεις που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την Πέμπτη 1 Αυγούστου, από τους παρακάτω εθελοντές: Μιρέλα Ζωγράφου-Στελίνα Σπηλιωτοπούλου, Βιβή Σκούρτη 2ηκαι 5η δράση, Μαντζαβίνου Αγγελική, Κατερίνα Κίτσι, Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Μαντώ Βελλέ, Γιώργο Αλεξάκο-Ζωή Ασβεστοπούλου, Βίτσα Σκούρτη-Δαγρέ-Αγγελική Μπουγιατιώτη, Βενετία Κωστελένου-Μαρία Δέδε.

Μαζί με αυτούς αρωγοί στην προσπάθεια οι: Ελένη Βλάσση-Κούστα, Βίτσα Σκούρτη, Στέλλα Κουτάντε-Μενεξή με την κόρη της, καθώς και η υπάλληλος της Βιβλιοθήκης.

Βιβή Σκούρτη