Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

ΙΛΜΕ. Ιστορικός περίπατος στο Μπίστι

 

Για άλλη μια φορά η κα Ήρα Φραγκούλη Βελλέ πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο Μπίστι την Κυριακή 01/08/2021.

Αυτή τη φορά ξεναγήθηκαν μέλη του Ορειβατικού Αθλητικού Ομίλου Νίκαιας με την επωνυμία «Φυσιολάτρης».

Κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο η κα Ήρα ξεδίπλωσε την ιστορία του Μπιστιού. Έδωσε πληροφορίες για το αρχαίο τείχος αλλά και το ενετικό εγκάρσιο τείχος με τους τέσσερις πύργους. Οι ενεπίγραφες βάσεις αφιερωμάτων με τους έμμετρους στίχους έδωσαν την αφορμή να ξετυλιχθεί η ιστορία της Ερμιόνης. Αναδύθηκαν ενδιαφέρουσες εικόνες από τις τελετουργικές θυσίες των αγελάδων που γίνονταν στο ναό της θεάς Δήμητρας. Παράλληλα έγινε αναφορά με αφορμή τις επιγραφές στους ισχύοντες πολιτικούς θεσμούς της αρχαιότητας και τους αγώνες που λάμβαναν χώρα στην Ερμιόνη προκειμένου να τιμηθούν πανελλήνιες θεότητες.

Ο ναός της πλατείας του Μπιστιού, αφιερωμένος στον Ποσειδώνα ή την Αθηνά, οι πορφύρες, ο μύλος, η σπηλιά της Βιτόριζας αλλά και η ιστορία της δολοφονίας του Γαλάτη στο Μπίστι υπήρξαν σημεία αναφοράς της εξαιρετικής ξενάγησης.

Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί την κα Ήρα Φραγκούλη Βελλέ για την άοκνη και συνεχή προσφορά της στο ΙΛΜΕ.

Τίνα Αντωνοπούλου

Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ

 

Σημείωση:  Το Μουσείο εκτός από τις προγραμματισμένες ημέρες λειτουργίας του (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από 19:00 έως 21:00) ανοίγει εκτάκτως κατόπιν συνεννόησης προκειμένου να εξυπηρετήσει ομάδες επισκεπτών, συλλόγους, σχολεία κλπ. Πληροφορίες επικοινωνίας στην ιστοσελίδα του (Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης).