Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή : Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στο Γιάννη και στη Τζένη

Συγχαρητήρια και ευχαριστίες στο Γιάννη και στη Τζένη

    Η φιλότιμη και αξιόλογη προσπάθεια των συγγραφέων Γιάννη Σπετσιώτη και Τζένης Ντεστάκου, που μας παρουσιάζουν την τοπική μας ιστορία, ήταν κάτι περισσότερο από έκπληξη ευχάριστη και κίνηση ιστορικά αφυπνιστική.   

    Τα βιβλία τους που διαβάζουμε και που γράφτηκαν μετά από μεγάλη και κοπιαστική έρευνα, προσπάθεια και ζήλο, μας έδωσαν το αποτέλεσμα που σήμερα απολαμβάνουμε πνευματικά.

    Είθισται να συγχαίρουμε τους ανθρώπους που δημιουργούν οτιδήποτε. Σε αυτή την περίπτωση, ο άνδρας μου και εγώ εκτός από τα συγχαρητήρια, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς – συγγραφείς Γιάννη και Τζένη για τα βιβλία τους, που τα παραδίδουν σε μας και τις επόμενες γενιές, με σκοπό να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου μας σχετικά με γεγονότα και μορφές της Επανάστασης του 1821.

    Έχω τη χαρά και τιμή να κατοικώ με την οικογένειά μου, Πάσχα και καλοκαίρι, στην ιστορική οικία των Μητσαίων οπλαρχηγών του 1821, που αναφέρουν οι εν λόγω συγγραφείς. Την κληρονόμησα από τον πατέρα μου Θεόδωρο Κανέλλη στη νέα της μορφή, αφού στις 6 Απριλίου του 1944 οι Γερμανοί έκαψαν την οικία και παρέμειναν μόνο οι τοίχοι. Στη συνέχεια η οικία αποκαταστήθηκε από τον πατέρα μου το 1949. Οι διηγήσεις του για τους πολέμαρχους Μητσαίους και η μαρμάρινη επιγραφή στο σπίτι μας που βεβαιώνει τη γέννηση των ηρώων σ’ αυτό, δημιουργούσαν στο παιδικό μυαλό μου περίεργες ιστορίες δράσης των ηρώων. Όταν δημιούργησα οικογένεια ένιωσα έντονη την ανάγκη και το χρέος να μεταδώσω στις κόρες μου την αγάπη που είχα για αυτό το ιστορικό σπίτι. Διαβάζοντας σήμερα τα βιβλία των φίλων Γιάννη και Τζένης τους ευχαριστώ για όσα ακόμα μου έμαθαν. Επίσης τους οφείλουμε μαζί με τον άνδρα μου Δημήτρη την  γνωριμία μας με έναν από τους τελευταίους απογόνους των Μητσαίων και μοναδικό με το ιστορικό επίθετο Πάνο Μήτσα και την σύζυγό του Μισέλ που έγιναν καλοί μας φίλοι και μπορούμε να απολαμβάνουμε παρέα την Ερμιόνη από τη βεράντα του Μητσαίικου.

    Γιάννη και Τζένη σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε τη συγγραφή βιβλίων με το ίδιο μεράκι.

 

Μαρίκα Κανέλλη - Τουτουντζή