Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική: Δελτίο τύπου

     


Σήμερα όλοι νιώσαμε ένα μεγάλο κενό μέσα στην ψυχή μας. Νοσταλγήσαμε περισσότερο από ποτέ, την ζωή μας, όπως την ζούσαμε πριν την πανδημία. Αφορμή στάθηκε η σημερινή γιορτή των Θεοφανείων, η μεγάλη ετήσια χριστιανική γιορτή της βάπτισης του Ιησού Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Σε αυτό τον τόπο τα Θεοφάνεια και ο αγιασμός των υδάτων θεωρείται μείζονος σημασίας, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ενασχόληση  με την θάλασσα. Σε αυτόν τον τόπο πιστεύουμε στα έθιμα. Τα έθιμα ωφελούν την ψυχή. Αρκεί να βρεθεί κανείς στο πνεύμα των πατροπαράδοτων συνηθειών για να αντλήσει δύναμη. 

Όταν διατηρούμε την πίστη μας, γιορτάζουμε τις γιορτές μας και τηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας, δημιουργούμε μια ενότητα στην κοινωνία. Ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, όπως τώρα οι παραδόσεις έχουν θετική επιρροή λειτουργώντας σαν άγκυρα στις αντίξοες συνθήκες. Η τήρηση των παραδόσεων στις γιορτές προδιαθέτει για ειρηνική συμβίωση και εξισορρόπηση ακόμη και ταραγμένων σχέσεων, μια που πρόκειται για ένα όμορφο διάλειμμα και μια ήρεμη ανάπαυλα στην βιαστική καθημερινή μας ζωή. Οι παραδόσεις περνούν από γενιά σε γενιά, αποτελώντας συνδετικό ιστό ανάμεσα σε παππούδες, γονείς και εγγόνια. Εμπλουτίζουν την ψυχή μας και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τις ελληνικές ρίζες.



Η λειτουργία στην εκκλησία σήμερα έγινε ''φρουρούμενη'' από την αστυνομία. Ο Σταυρός δεν έπεσε στην θάλασσα. Οι παραδόσεις δεν τηρήθηκαν όπως τις ξέρουμε...

Χρόνια πολλά σε όλη την Ερμιονίδα για την σημερινή μεγάλη γιορτή των  Θεοφανείων. Το φως της Χριστιανικής Πίστης δεν σβήνει ποτέ. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα φώτα όπως  και πριν. Θα είμαστε όλοι στον αγιασμό των υδάτων στο Απέραντο και Ελληνικό μπλε της Ερμιονίδας μας.

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική 

Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας