Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Τάκος Τόκας: ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ- ΑΚΟΜΑ 285.000,00 € ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ


Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Στο χθεσινό ΔΣ του Δήμου Ερμιονίδας η παράταξή μας  καταψήφισε το θέμα σχετικά με  την αναμόρφωση Προϋπολογισμού αφού για τους επόμενους τρεις μήνες ( όπως είπε ο Δήμαρχος)  προβλέπεται να δοθούν 285.000€ για την   διαχείριση των απορριμμάτων

Η διαφωνία μας είναι κάθετη ως προς τον τρόπο που θα γίνει το έργο    καθώς  η  προσφυγή  στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση  που επιλέχτηκε από τον δήμο μας  δεν προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου μας και  κατ΄ επέκταση των δημοτών μας αφού ουσιαστικά πρόκειται για απευθείας ανάθεση.

 Στην τοποθέτησή μου είπα πως το κόστος είναι πολύ μεγάλο και πως   μαζί με τις 2 προηγούμενες συμβάσεις για περίπου 8 μήνες θα πληρώσουμε σχεδόν 800.000,00 €.!! Δηλαδή το κόστος για το 2020 θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

 Επιπλέον τα χρήματα είναι πάρα πολλά για μια περίοδο που δεν θα υπάρχουν πολλά σκουπίδια αφού ήδη τα απορρίμματα είναι λιγότερα εν μέσω καλοκαιριού, λόγω βεβαίως και της μειωμένης τουριστικής κίνησης από την πανδημία.

Ως προς τον τρόπο που θα γίνει το έργο  τόνισα ότι  δεν υπάρχει  πλέον κατεπείγουσα ανάγκη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο  Δήμο Ερμιονίδας  και άρα μπορούσε η υπηρεσία καθαριότητας να τρέξει τις διαδικασίες νωρίτερα ώστε  να τηρηθούν οι προθεσμίες που χρειάζονται     για τη διενέργεια ενός ανοιχτού διαγωνισμού για αυτό το τεράστιο ποσό  σύμφωνα με τον    Ν. 4412/2016.

 Άλλωστε η κατάσταση  έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ερμιονίδας    λήγει στις  14 Σεπτεμβρίου 2020.

Ως προς την τιμολογιακή πολιτική που αποτελεί μείζον θέμα τα ερωτήματα είναι:

1) Πως   φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε για τη διαχείριση των σκουπιδιών 110,00€ /tn  χωρίς τον ΦΠΑ;

2) Γιατί δεν μπορέσαμε να έχουμε μέσα από την διαπραγμάτευση  καλύτερες τιμές;

Να σημειωθεί επίσης πως στην εταιρεία  που διαχειρίζεται για 6 χρόνια τα σκουπίδια μας έχουν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα το τελευταίο διάστημα για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και πως ένα «Plan B» πρέπει να υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι.

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως μπορεί ως παράταξη της  αντιπολίτευσης  να στηρίζαμε και να στηρίζουμε  όλα αυτά τα χρόνια το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων  γιατί αφορά την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και οι άλλες παρατάξεις,  όμως διαφωνούμε με την πολιτική (διαδικασία- τιμολόγιο) της δημοτικής αρχής  στην διαχείριση των απορριμμάτων  του Δήμου Ερμιονίδας.Τάσος ΤόκαςΔημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΕρμιονίδαςΕπικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ