Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΜΗΔΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τον περασμένο Αύγουστο στην Ερμιονίδα η “Μήδεια” του Ευριπίδη σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, την παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό σε μία και μοναδική παράσταση, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 21.00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. 

Η “Μήδεια” είναι η φετινή παραγωγή του Θ.Ο.Ε. στην αρχαία τραγωδία και συνιστά την έβδομη, συστηματική και σε ετήσια βάση, απόπειρα ενασχόλησης του Ομίλου μας με το αρχαίο δράμα. Η τραγωδία ανέβηκε στη θερινή σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, στο Κρανίδι Ερμιονίδας, ως μεταφεστιβαλική εκδήλωση στο πλαίσιο του ετήσιου (6ου) Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα” που επιμελείται ο διακεκριμένος καθηγητής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ανανέωσε και φέτος το ραντεβού του με το αρχαίο δράμα, αντιμετωπίζοντάς το με δέος και σεβασμό γι αυτό, αφέθηκε στα χέρια ικανών και καταξιωμένων επαγγελματιών.
Φέτος τη σκηνοθεσία και την προσαρμογή του κειμένου ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Πασσάς, την κινησιολογία η Μαργαρίτα Τρίκκα, το φωτισμό και τον ήχο επιμελήθηκε ο Ίων Ξυπολιάς, τη μουσική έγραψε ο συμπατριώτης μας Χρήστος Δρούζας, ενώ μουσικός επί σκηνής ο επίσης συμπατριώτης μας Δημήτρης Σκούρτης.


Σας περιμένουμε και στην Αθήνα, στο φιλόξενο και καταξιωμένο πολιτιστικό Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για να σας παρουσιάσουμε τη δική μας “Μήδεια”.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Με χαρά και ευθύνη αποδέχτηκα την πρόταση του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας να σκηνοθετήσω τη “Μήδεια” του Ευριπίδη. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη χρονιά η συμμετοχή μου ως ηθοποιός, στο πολύ οργανωμένο φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα με την παράσταση «Διγενής Ακρίτης, στα όρια» σε σκηνοθεσία  Σοφίας Καραγιάννη και είχα ήδη πάρει μια γεύση από τον υπέροχο αυτό θεατρικό χώρο Artiki, την αγάπη των ανθρώπων εδώ για το θέατρο και την συγκινητική φιλοξενία τους.
Η “Μήδεια”  είναι ίσως  η πιο συνταρακτική τραγωδία του Ευριπίδη,. Πραγματεύεται διαχρονικές έννοιες όπως ο έρωτας και μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς για την εκπλήρωσή του, ο γάμος και η προδοσία, η θέση της γυναίκας, ο
διαχωρισμός του Έλληνα από τον ξένο- “βάρβαρο”, το δέλεαρ της εξουσίας, η εκδίκηση, που μπορεί να φτάσει  μέχρι την παιδοκτονία. Και είναι μια τραγωδία που έχει ανέβει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Στη δική μας ανάγνωση θέλησα να επικεντρωθώ σε ένα σημαντικό  εύρημα χωρίς να αποδυναμώσω την αξία και δύναμη των αρχετυπικών προσώπων-ηρώων και των σχέσεών τους. Το γαμήλιο τραπέζι του Ιάσονα και της Γλαύκης  καταλήγει σταδιακά σε τραγωδία. Εξ ου και η πολυμορφική χρήση του τραπεζιού που δεσπόζει σε όλη την παράσταση και δημιουργεί ένα ποικίλο σκηνογραφικό, συμβολικό, συναισθηματικό σύμπαν με αποκορύφωμα την φυγή της “Μήδειας” με το άρμα του Ήλιου. Θέλησα να κάνω αναφορές στον δυτικό κόσμο και τον κόσμο της ανατολής και στη συσχέτισή τους. Να υπογραμμίσω την ανάγκη του χορού, των Κορίνθιων γυναικών-καλεσμένων στο γάμο, να διατηρήσουν την τάξη, τους θεσμούς και την  ισορροπία αλλά και να συμμαχήσουν με την προδομένη “Μήδεια”. Όταν όμως η κατάσταση ξεφεύγει εκτός ορίων, ο ίδιος ο χορός είναι αυτός που θα ανατρέψει αυτήν την «ισορροπία», καθώς γίνεται ένα συναισθηματικό συντρίμμι που  θα το αποτυπώσει και στο χώρο που τον περιβάλει,  διαλύοντας όποια γεωμετρία ή συμμετρία που μέχρι πρότινος τηρούσε.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ερασιτέχνες ηθοποιούς που με αυταπάρνηση με ακολούθησαν σ’ αυτό το απαιτητικό ταξίδι, τους σημαντικούς συνεργάτες μου Κώστα Γεωργουσόπουλο (Μετάφραση),  Μαργαρίτα Τρίκκα (Κινησιολογία), Χρήστο Δρούζα (Μουσική σύνθεση,) Δημήτρη Σκούρτη (Μουσικό επί σκηνής), Ίωνα Ξυπολιά (Σχεδιασμός φωτισμού) και τον πρόεδρο του ΘΟΕ  Δημήτρη Σίδερη για την εμπιστοσύνη και την συνολική στήριξη.
Τέλος προσκαλώ το κοινό να έρθει να παρακολουθήσει και να απολαύσει μια διαφορετική, σπαρακτική, σύγχρονη Μήδεια και να επιβραβεύσει τον τεράστιο μόχθο όλων των συντελεστών, που θέλω να πιστεύω ότι αποτυπώνεται στην παράστασή μας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα εντατικής δουλειάς.
Κωνσταντίνος Πασσάς

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σκηνοθεσία-Προσαρμογή: Κωνσταντίνος Πασσάς
Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα
Μουσική: Χρήστος Δρούζας
Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Σκούρτης
Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΤΡΟΦΟΣ: Νάντια Κωστελένου
ΜΗΔΕΙΑ: Μαρία Παπαϊωάννου
ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Παντελής Τόδωρης
ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Κώστας Πεντεδέκας
ΙΑΣΟΝΑΣ: Λουκάς Κούτρας
ΑΙΓΕΑΣ: Partizio Neze
ΑΓΓΕΛΟΣ: Χρήστος Σπανός
ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (αλφαβητικά): Κική Αυλωνίτου-Πέλλα, Αργυρώ Μέξη-Κωστελένου, Ιωάννα Μέξη, Γωγώ Μπινιάρη, Ελένη Ντάκου, Κατερίνα Πατεράκη, Γεωργία Φλωράκη, Ειρήνη Φλωράκη
ΠΑΙΔΙΑ: Δημήτρης Βάθης, Αλέξανδρος Μπίμπας

Ο Θ.Ο.Ε.. ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της παράστασης της Αθήνας για τη χορηγική συμμετοχή τους στην υλοποίηση της μεταφοράς της παράστασης στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Πληροφορίες: Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας 698 698 2224 - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 210 7734567 & www.mcf.gr
Υπεύθυνη Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας για τον Τύπο και τις ΧορηγίεςΔανάη Σαλεπούλα6979796194dsalepoula@gmail.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, είναι το διάδοχο σχήμα της παλιάς ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας που πριν από 30 χρόνια, στην περίοδο 1985-1992, έσπειρε τον πρώτο σπόρο θεατρικού πολιτισμού στην περιοχή της Ερμιονίδας. Επανεμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη της Ερμιονίδας το 2009, με την παράσταση των Α. Γιαλαμά-Κ. Πρετεντέρη «Μιας Πεντάρας Νιάτα», αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια του κοινού.
Στόχος του Θ.Ο.Ε. είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, κυρίως όμως η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών.
Η πλούσια δραστηριότητά του και το ταλέντο των μελών του έχουν συγκεντρώσει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας και η καλή του φήμη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του νομού Αργολίδας.
Το Φεβρουάριο 2018 συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Ηράκλειο Κρήτης με το έργο του Φ. Γκαρθία Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», αποσπώντας τρία βραβεία (κοινού καλύτερης παράστασης - επιτροπής καλύτερης παράστασης - ενδυματολογίας) και έπαινο ερμηνείας για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θεατρική Παραγωγή
Το 2010 παρουσίασε τα έργα «Δάφνες & Πικροδάφνες», «Μπαμπάδες με ρούμι» και «Ματωμένος Γάμος»
το 2011 «Φιλουμένα Μαρτουράνο» και «Λεωφορείο ο Πόθος»
το 2012 «Η Τελετή» και «Τρωάδες»
το 2013 «Η Χαρτοπαίχτρα», « Έχω απόψε Ραντεβού» και « Ιφιγένεια εν Αυλίδι»
το 2014 «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» και «Αταίριαστο ζευγάρι»
το 2015 «Σιγά τα Αίματα», «Δον Καμίλλο» και «Ικέτιδες»
το 2016 «Οι Αγροίκοι», «Εκκλησιάζουσες» και «Γκόλφω For Ever»
το 2017 «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», «Ο Θόδωρος και το Δίκαννο» και «Αντιγόνη»
το 2018 «Φλαντρώ»,  «Τα Κίτρινα Γάντια» και «Έρωτα Εσύ… Προαναγγέλλοντας τη Μήδεια»
το 2019 «Μιας Πεντάρας Νιάτα», «Νικόλαος Γαλάτης» και «Μήδεια».

Έδρα - ΑRTίκι
Τον Αύγουστο του 2014 ο Θ.Ο.Ε. εγκαινίασε ως έδρα του τον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι  “Μαράϊκε Ηλίου Ντε Κόνινγκ”, που φέρει τιμητικά το όνομα της Μεγάλης του Χορηγού. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης και που από πρώην αποθήκη διαμορφώθηκε σε θέατρο υψηλών προδιαγραφών για να στεγάσει την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα κατ’ αρχήν του ίδιου του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, αλλά και για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ευρύτερης κλίμακαςμε επίκεντρο το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού -το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κορυφαία ονόματα του ελληνικού θεάτρου.
Διαθέτει υπαίθριο χώρο χωρητικότητας 1.000 ατόμων (για συναυλίες και μεγάλες διοργανώσεις), λυόμενο αμφιθέατρο χωρητικότητας 250 ατόμων (για το Φεστιβάλ και φιλοξενούμενες παραστάσεις), εξωτερικό μπαρ και χειμερινή σκηνή 100 θέσεων.

___________________________________________________

Πληροφορίες στο τηλέφωνο : 698 698 22 24

θεατρικός όμιλος ερμιονίδας – πολυχώρος Artiki