Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 194Ο Το χάραμα αυτής της Ιστορικής ημέρας στην Ερμιόνη

Το χάραμα αυτής της Ιστορικής ημέρας στην Ερμιόνη, δεν ακούσαμε τον εκφωνητή του ραδιοφώνου να μεταδίδει την είδηση, ότι: <Ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλουν από  την 5.30 σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Έλληνο-Αλβανικής μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.> Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπήρχαν ραδιόφωνα, έτσι αμέριμνοι οι γονείς μας, πήραν τα δρόμο για τον κάμπο, να μαζέψουν τον Ελαιώνα. Οι στεριανοί με τα ζώα και οι ψαράδες με τις βάρκες, τράβηξαν κατά την ακρογιαλιά, την δάρδιζα και την κουβέρτα. Εμείς μικρά παιδιά πήγαμε στο σχολείο.
Όταν οι καμπάνες των εκκλησιών, άρχισαν να κτυπούν και η είδηση του πολέμου να μεταδίδετε αστραπιαία, ένας ενθουσιασμός κυριάρχησε στις ψυχές μας. Εμείς τραγουδούσαμε τον Εθνικό ύμνο και χαιρόμαστε που δεν κάναμε μάθημα. Οι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέλφια μας, επέστρεψαν απ΄τις δουλειές με ενθουσιασμό και κανείς αυτές τις στιγμές, δεν αντιλαμβανόταν τον κίνδυνο του πολέμου και τις επιπτώσεις του.
Ο ηρωικός Ι. Μεταξάς, αμέσως μετά το ιστορικό ΟΧΙ, κήρυξε γενική επιστράτευση. Οι μητέρες ξεπρόβαλαν τους άνδρες και τα παιδιά τους, με την ευχή να γυρίσουν νικητές. Απ’ το χωριό έφυγαν τα παλληκάρια για την Kοιλάδα και από εκεί με καΐκια για το Ναύπλιο, προς τα κέντρα επιστράτευσης. Ακολούθησε το ηρωικό Αλβανικό έπος και η προέλαση των στρατιωτών μας στα σκλαβωμένα Ελληνικά χωριά, επί του Αλβανικού εδάφους. Η Γερμανική στρατιωτική επέμβαση, έκαμψε την ηρωική αντίσταση στο Βουλγαρικό μέτωπο και τα Ελληνικά στρατεύματα υποχώρησαν. Όταν μετά τον πόλεμο η μητέρα Ελλάδα, άπλωσε τα δοξασμένα πτερά της να σκεπάσει τα Ηρωικά παιδιά της, κατέγραψε τις απουσίες των πεσόντων. Ανάμεσα σ΄ αυτούς τους υπερασπιστές της πατρίδας, που η αιώνια δόξα στεφάνωσε, ήσαν και οι Ερμιονίτες:
1)    Κουστας Π.Ν. 2) Κοτσάκης Ε. 3) Λακούτσης Σ. 4) Νίκας Δ.  5) Οικονόμου Τ. 6) Παπανδρέου Δ.  7) Οικονόμου Α.   8) Στεργίου Α. 9) Αρανίτης Π.   10)Παπαγεωργίου Ι.    11) Μειντάνης Γ. 12) Σκούρτης Α. 13) Προκοπίου Γ.     Αιωνία τους η μνήμη.                                                                                                                  
Ήρωες του αντιστασιακού αγώνος 1941 - 1944 που  φονεύθηκαν από τους Γερμανούς  και η μνήμη τους δεν αποκατεστάθη ακόμα, λόγω μικροψυχίας των Αρχόντων.                                                             
  1) Ντούρος Μόδεστος  2) Ντούρος Νικόλαος 3) Σκούρτης Γ. 4) Βιρβίλης Αδριανός    5) Ταρούσης Ιωάννης.

 Ήρωες, που σκοτώθηκαν εν ειρήνη στην υπηρεσία του στρατού.
1)    Μιχαήλ Παπαμιχαήλ Ανθυποσμηναγός
2)    Μπατζάβελα  Πανωραία  Κελευστής Π.Ν.

Οι Ερμιονίτες, μοναδικοί στην Ελληνική Επικράτεια, που δεν έχουν τιμήσει τους νεκρούς τους, αναγράφοντας τα ονόματα τους στον τύμβο των ηρώων, αφού το αίμα τους πότισε το δένδρο της ελευθερίας της Πατρίδας μας!!!     Η Ιστορία ποτέ δεν θα μας συγχωρήσει!!!