Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Δ. Κοδέλας: Σκάνδαλο η κρατική αδιαφορία για τη δημόσια περιουσία στο Μετόχι Θερμησίας

kodelas-dimitris
http://argolidalife.gr/ 

Για σκανδαλώδη αδιαφορία κατηγορεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας, σε σχέση με έκταση 32.148 στρεμμάτων στο Μετόχι Θερμησίας, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η τεράστια αυτή έκταση, περιλαμβάνει δημόσιες οδούς,  ρέματα, λιμνοθάλασσα, αποβάθρα, αιγιαλό, καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοπους, δάσος, ελαιώνες κ.λ.π. και για δεκαετίες καλλιεργείται ελεύθερα από αγρότες και χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους ως βοσκότοπος.
Την έκταση διεκδικεί ο Ιερός Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας με βάση ασαφείς τίτλους του 1743 και 1773, προερχόμενους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (!)  αλλά και «την εφαρμογή το έτος 2006 της αναχρονιστικής και σκανδαλώδους διάταξης του νόμου 3800/1957 που βρίσκεται ακόμη και σήμερα όλως περιέργως σε ισχύ» όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής. Ήδη, σύμφωνα με τον Δ. Κοδέλα, μετά από δημοπρασία ο Ναός έχει προχωρήσει σε συμφωνία με επιχειρηματικό όμιλο για  την «αξιοποίησή» της με απώτερο σκοπό την οικοδόμηση και ανάπτυξη  real – estate δραστηριοτήτων.
Ο Δ. Κοδέλας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, παρά το γεγονός ότι το θέμα απασχολεί τη Βουλή ήδη από το 2008, δεν έχει προχωρήσει σε έρευνα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, χάραξη του αιγιαλού, προστασία των υδατορεμμάτων, του υγροβιότοπου, των δασών κ.λ.π. Ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά της Κτηματικής Υπηρεσίας Αργολίδας τις οδηγεί σε πλήρη αδυναμία να επιτελέσουν το ρόλο τους για την διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα προστασίας της δημόσιας περιουσίας από κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν και να λύσει το θέμα προς όφελος των ανθρώπων που για δεκαετίες καλλιεργούν τις εκτάσεις, τις οποίες διεκδικεί η Εκκλησία με οθωμανικούς τίτλους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:


Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Σκανδαλώδης η αδιαφορία για την Δημοσιά Περιούσια στο “ΜΕΤΟΧΙ” Θερμησίας Αργολίδας
Η υπόθεση του Μετοχίου Θερμησίας Ερμιονίδας είναι γνωστή στο υπουργείο ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε ως κύριο μέλημα της την προστασία της δημόσιας περιουσία και του περιβάλλοντος και όχι το ξεπούλημα  της.  
Εν συντομία σας αναφέρουμε ότι σε αυτήν την περιοχή ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας διεκδικεί συνολική έκταση εμβαδού 32.148 στρεμμάτων με βάση ασαφείς γαιοκτητικούς Οθωμανικούς τίτλους του έτους 1743 και 1773 και την εφαρμογή
το έτος 2006 της αναχρονιστικής και σκανδαλώδους διάταξης του Ν. 3800 / 1957 που βρίσκεται ακόμη και σήμερα όλως περιέργως σε ισχύ. Η τεράστια αυτή έκταση περιλαμβάνει δημόσιες οδούς,  ρέματα, λιμνοθάλασσα, αποβάθρα, αιγιαλό, καλλιεργούμενες εκτάσεις, βοσκότοπους, δάσος, ελαιώνες κ.λ.π. Είναι φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται δικαιώματα νομής και κατοχής στην έκταση αφού περιλαμβάνει  ως επί το πλείστον πράγματα εκτός συναλλαγής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ εμπίπτει σε πλήθος προστατευτικών διατάξεων για το περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, σε αυτήν την έκταση κατόπιν δημοπρασίας ο Ναός έχει προχωρήσει σε συμφωνία με επιχειρηματικό όμιλο για  την “αξιοποίησή” της με απώτερο σκοπό την οικοδόμηση και ανάπτυξη  real – estate δραστηριοτήτων.
Τους τελευταίους μήνες έλαβε χώρα διαδικασία πλειοδοτικής δημοπρασίας εκμισθώσεως αγροτεμαχίων (τα οποία για δεκαετίες καλλιεργούνται από αγρότες της Θερμησίας και αφορούν έκταση 3.620 στρεμμάτων) προκαλώντας εκ νέου την ανησυχία των αγροτών για το μέλλον αυτών των εκτάσεων που επί χρόνια καλλιεργούν.
Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος μεθόδευσης της “οικειοθελούς” ή μη αποχώρησης μεγάλου μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφων  με σκοπό την ευκολότερη αξιοποίηση της έκτασης.
Κατά τα λοιπά, η υπόθεση είναι γνωστή στο υπουργείο τουλάχιστον από το έτος 2008 όπου έχει γίνει και πάλι κοινοβουλευτικός έλεγχος όμως δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα για την έρευνα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της χάραξης του αιγιαλού, της προστασίας των υδατορεμμάτων, του υγροβιότοπου, των δασών κ.λ.π.
Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση και κατ' επέκταση αδυναμία των αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά της Κτηματικής Υπηρεσίας Αργολίδας να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες (έρευνα τίτλων, χάραξη ιριογραμμών αιγιαλού – παραλίας, κλπ) και να επιτελέσουν το ρόλο τους για την διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος αποτελεί σκάνδαλο, ειδικά μάλιστα όταν αυτή η αδυναμία ομολογείται εδώ και χρόνια από το Υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα.
Επειδή, οι άνθρωποι που για δεκαετίες ζουν και καλλιεργούν τις εκτάσεις που διεκδικεί ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου δε μπορεί να βρίσκονται στη διαρκή ανασφάλεια και όμηροι διεκδικήσεων που βασίζονται σε χρυσόβουλα και Οθωμανικούς τίτλους.
Επειδή, απαιτείται η προστασία της Δημόσιας Περιουσίας από τα κάθε λογής οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κατάσταση της χώρας και την εγκατάλειψη από την Πολιτεία για να κερδοσκοπήσουν σε πολύτιμες δημόσιες εκτάσεις.
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για να προστατέψετε το Δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης στην Θερμησία;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να προστατέψετε τη ζωή και το βιός των ανθρώπων που επί χρόνια ζουν και καλλιεργούν στη συγκεκριμένη έκταση και να δώσετε ένα τέλος στην ομηρεία τους;
  • Θα προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις για την διασφάλιση των εκτός συναλλαγής δημόσιων πραγμάτων;
  • Θα προχωρήσετε άμεσα στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος;
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κοδέλας