Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Καλά νέα για τα ψηφιδωτά στην Ερμιόνη



  Ξεκίνησαν οι εργασίες για την επανατοποθέτηση των ψηφιδωτών,  που για χρόνια ήταν στοιβαγμένα και κινδύνευαν ,  στα δάπεδα τριών δωματίων της Παλαιοχριστιανικής  Βασιλικής στην Ερμιόνη (ανάλογη αναφορά μας εδώ).
  Τελικά δεν νίκησε η αδιαφορία μας και παρά την δυσκολία της εποχής έγινε μια σημαντική αρχή γιατί το έργο για να ολοκληρωθεί θέλει χρόνο και χρήματα.
  Μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον  συντηρητή αρχαιοτήτων κ. Γεώργιο Καράμπαλη  για τον κίνδυνο τα ψηφιδωτά να μεταφερθούν σε αποθήκες αρχαιολογικών υπηρεσιών Κορίνθου ή Αθηνών, δημιουργήθηκε μια ομάδα πολιτών με στόχο να βρεθεί κάποια λύση.
Έγιναν κάποιες συναντήσεις με τον κο Καράμπαλη και μετά με τον δήμαρχο  κο Καμιζή που έδειξε  πραγματικό ενδιαφέρον. 

   Σήμερα  ειδικό συνεργείο  που χρηματοδοτείται από το Δήμο Ερμιονίδας, ξεκίνησε την επίστρωση με  ειδικό κονίαμα στα τρία δωμάτια, δημιουργώντας την υποδομή για την επανατοποθέτηση των ψηφιδωτών .
   Ο κος Καράμπαλης απο την υπηρεσία "Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων" με ειδικό συνεργάτη θα συνεχίσει  με τις εργασίες  επανατοποθέτησης. 
Να ευχαριστήσουμε τους αρμόδιους του Υπουργείου Πολιτισμού για το ενδιαφέρον που επέδειξαν.

  Οι πολύχρωμες και πανέμορφες παραστάσεις  θα ξαναζωντανέψουν και  όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ο χώρος θα καταστεί αρχαιολογικός και επισκέψιμος.
Για την "Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης"

Ρίνα Λουμουσιώτη

Οι παραστάσεις των ψηφιδωτών που βρέθηκαν στην Παλαιοχριστιανική Ερμιόνης