Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔAΣ» Ιδρυτική διακήρυξη αρχών και θέσεων

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔAΣ»
Ιδρυτική διακήρυξη αρχών και θέσεων
Φίλες και φίλοι,
Όλοι μας βιώνουμε τη σοβαρή και παρατεταμένη κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Κρίση οικονομική, κρίση κοινωνική, κρίση ηθών και αξιών που αγγίζει σχεδόν το σύνολο της καθημερινότητάς μας.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δε θα μπορούσε να μείνει αλώβητος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτός ο κατοχυρωμένος συνταγματικά θεσμός ως έκφραση άμεσης δημοκρατίας, έχει σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη. Να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να δίνει λύσεις και διεξόδους στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Σήμερα, κινδυνεύει να μετατραπεί σε διεκπεραιωτή κεντρικών πολιτικών αποφάσεων με ταυτόχρονη συρρίκνωση του κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου και της εξυπηρέτησης των πολιτών. Στην πραγματικότητα, καλείται με μειωμένους πόρους να βγάλει εις πέρας τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί μέσω του σχεδίου «Καλλικράτης».
Στο Δήμο Ερμιονίδος η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι διαφορετική. Η οικονομική κρίση επέφερε μεγάλο πλήγμα τόσο στους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ενδεικτικό είναι ότι η ανεργία σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς, όπως η οικοδομή, ξεπέρασε το 80%. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι για τους περισσότερους από εμάς, βίαιη και οδυνηρή.
Κάτω από αυτές τις αντικειμενικές δυσχέρειες η κατάσταση επιβαρύνεται όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα κοινά μας προβλήματα.
Προβλήματα που διαιωνίζονται εδώ και χρόνια, τα οποία μας
ταλαιπωρούν και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας.
Προβλήματα όπως:
α) η κακή ποιότητα του νερού σχεδόν σε όλο το δίκτυο, ως αποτέλεσμα της υπεράντλησης των υπογείων υδάτων και της μη ύπαρξης ουσιαστικής πολιτικής για τη διάθεσή τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να ανεβαίνει το κόστος διαβίωσης του καταναλωτή, αφού μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται περισσότερα από 500,00€ το χρόνο για πόσιμο νερό,
β) η έλλειψη ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου, που προκαλεί αύξηση των δαπανών για τους καταναλωτές και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και, τέλος,
γ) η κακή διαχείριση στον τομέα των απορριμμάτων, παρά την κατασπατάληση πόρων, με αναπόφευκτες συνέπειες όπως η άσχημη εικόνα για το τουριστικό προϊόν, η μόλυνση των υπογείων υδάτων, που γίνονται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου και την παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας του Πολεοδομικού Γραφείου. Επιπλέον, η μικρή δύναμη του Αστυνομικού Τμήματος, που έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή ασφάλεια των πολιτών, καθώς επίσης και η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, συνέβαλαν και αυτά στην επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος. Οι χλιαρές αντιδράσεις στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του τόπου μας δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να σταματήσουν τη φθίνουσα αυτή πορεία. Οι αντιδράσεις αυτές, μάλιστα, έχουν οδηγήσει πολλούς στη μοιρολατρική αντιμετώπιση πως τίποτα δεν αλλάζει, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο.
Δε θα μας πείσει όμως κανένας ότι «έτσι είναι τα πράγματα», ότι «δε γίνεται αλλιώς», ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Δε θα μας πείσει κανένας να δεχτούμε αμαχητί την οπισθοδρόμηση σε εποχές, που στους περισσότερους από εμάς, θυμίζουν ιστορίες των παππούδων μας.
Ήρθε η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα που θα δώσει πνοή, έμπνευση και ελπίδα στους κατοίκους του Δήμου μας.
Η αγάπη για τον τόπο μας και η πίστη ότι ο Δήμος Ερμιονίδας μπορεί να χαράξει μια νέα, δυναμική πορεία, μας ώθησε να ιδρύσουμε τη νέα αυτή Δημοτική Παράταξη. Έχουμε μπροστά μας τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 και πρέπει να πάρουμε μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον του Δήμου μας.
Απόφαση που απαιτεί κυρίως συνεργασίες σε κάθε επίπεδο και τη μετατροπή της φυγόκεντρης δύναμης του διχασμού, σε κεντρομόλο δύναμη της ενότητας.
Προχωρούμε στη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου, προοδευτικού, δημοκρατικού φορέα, χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, χωρίς συμπάθειες και αντιπάθειες. Προχωρούμε σε μια συμπαράταξη ανθρώπων με ήθος, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια και διάθεση για προσφορά, ώστε να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις των καιρών.
Προσβλέπουμε σε μια νέα, δημιουργική πλειοψηφία έχοντας ως κεντρικούς
άξονες:
· Την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Αξιοκρατία και την Αλληλεγγύη.
. Τη Χρηστή Διοίκηση στο Δήμο, με διαφάνεια σε όλα και για όλα.
· Την Ποιότητα στην καθημερινή εξυπηρέτηση και στη ζωή των κατοίκων, με την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δήμου, στοχεύοντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του Δημότη προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
· Την ελάφρυνση του κόστους του δημότη για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, στηριζόμενοι στις νέες τεχνολογίες και στην ορθολογική διαχείριση.
· Τη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα, που θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα διαμερίσματα του Δήμου, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Σκοπός μας είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα να δημιουργηθούν και νέες δίνοντας διέξοδο στους δημότες της επαρχίας.
. Τη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την ανάπτυξη του Δήμου μας σε όλους τους τομείς.
Στις προτεραιότητές μας είναι:
- Η καλύτερη ποιότητα νερού σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
- Η διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή.
- Η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου σε όλο το Δήμο Ερμιονίδας.
- Η ανάδειξη και προβολή της ιστορικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου (γεωγραφική θέση, μικροκλίμα, προϊόντα), με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού, καθώς και της δεύτερης κατοικίας.
- Η διεκδίκηση , από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, των αναγκαίων πόρων για τις κοινωνικές λειτουργίες του Δήμου, βοηθώντας τις ασθενέστερες τάξεις να ανταπεξέλθουν στη σημερινή οικονομική συγκυρία, ενισχύοντας τις προνοιακές δομές και τις πρωτοβουλίες για την προστασία τους.
- Η περαιτέρω αξιοποίηση των λιμανιών του Δήμου μέσω της αναβάθμισης των υποδομών τους.
- Η ανάπτυξη του εθελοντισμού ως κύτταρο δημιουργίας και δράσης και η υποστήριξη της νεανικής πρωτοβουλίας.
- Η ενίσχυση των αθλητικών υποδομών και των χώρων πρασίνου.
- Η διαμόρφωση συνθηκών για καλύτερη παιδεία και προοπτική για το μέλλον των παιδιών μας.
Συμπατριώτες-Συμπατριώτισσες,
Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών μας δίδαξαν πολλά. Όλοι μας είδαμε τι μπορεί να συμβεί , όταν τις τύχες τις δικές μας και των παιδιών μας δεν τις ορίζουμε εμείς.
Η «ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ» απευθύνει πρόσκληση σε όλους εσάς, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, φιλοδοξώντας να ενώσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον.
Για όλους εμάς η κάθε περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Τα γνωρίζουμε και θα τα διαχειριστούμε ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή, για να αποκτήσει η επαρχία μας νέα δυναμική, δυναμική δημιουργίας.
Τα δημοτικά διαμερίσματα της Θερμησίας, του Ηλιοκάστρου, της Ερμιόνης, των Διδύμων (Λουκαϊτι-Ράδο), των Φούρνων, της Κοιλάδας, του Κρανιδίου και του Πορτοχελίου αποτελούν μια μεγάλη γεωγραφική ενότητα, η οποία απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση των τοπικών θεμάτων.
Στηριζόμαστε σε νέα πρόσωπα καταξιωμένα, αποδεκτά και αξιόπιστα, σεβόμενοι τις διακριτές ιδεολογίες και διαφορές όλων των συμμετεχόντων σ’αυτήν την προσπάθεια. Πιστεύουμε και θα εργαστούμε για τη μέγιστη δυνατή συστράτευση δυνάμεων, με σκοπό την επίτευξη των κοινών στόχων μας.
Σας καλούμε να ξεκινήσουμε μαζί έναν εποικοδομητικό διάλογο, ένα δίαυλο επικοινωνίας με όλα τα μέρη της κοινωνίας που αναζητούν μια νέα πρόταση στα δημοτικά δρώμενα της επαρχίας μας. Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μαζί το εφαλτήριο με το οποίο ο Δήμος Ερμιονίδας θα συμμετέχει στο αύριο, δυνατός και ενισχυμένος.
Πέμπτη 26-09-2013
Για τη
Δημοτική Παράταξη
«ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»
                                                                             Τάσος Τόκας
ΠΗΓΗ:ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ