Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΣΚΑεΙ όλη η αλήθεια για το ντοκιμαντέρ

koutipandoras
Το πολυδιαφημισμένο ντοκιμαντέρ «Βατοπέδι: Όλη η αλήθεια» που με τόση περηφάνια παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ δεν ανέτρεψε την εμπεδωμένη άποψη που υπάρχει στην κοινωνία ότι η υπόθεση Βατοπεδίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της δεκαετίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για μια δημοσιογραφική έρευνα, αλλά για μια πληρωμένη παραγωγή από την ίδια τη μονή Βατοπεδίου.
Τον Ιούλιο του 2008 το εκκλησιαστικό site της Μονής Βατοπεδίου www.pemtousia.com ενημέρωνε τους φίλους της ιστοσελίδας ότι σε αυτή, μπορούν να παρακολουθήσουν «το πρώτο μέρος από το πολύ σημαντικό και αποκαλυπτικό συνολικής διάρκειας 52′ ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαίδιου: Αλήθεια και Μύθοι», που αναρτήθηκε από τον Σύλλογο των Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου».
Με την παραγωγή αυτή, οι δημιουργοί του υπόσχονταν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση που τόσο πολύ απασχόλησε τα Μέσα Ενημέρωσης και να δοθεί η δυνατότητα «να ακουστεί η αλήθεια, να διαλυθούν οι μύθοι και να στηλιτευτούν συμπεριφορές αντεθνικές, οι οποίες έπληξαν την καρδιά του Έλληνα που από τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το επικίνδυνο
παιγνίδι κατασυκοφάντησης όλων των αξιών και των θεσμών της Ελλάδας.»
Δεν πρόκειται όμως για μια δημοσιογραφική έρευνα που θα φωτίσει αθέατες πλευρές της υπόθεσης, αλλά για μια πληρωμένη παραγωγή που ξεπλένει τα «αμαρτήματα» των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Βατοπεδίου.
Λίγο καιρό πριν από την προφυλάκιση του Εφραίμ στον Κορυδαλλό, το εν λόγω βίντεο δεν υπάρχει πια στην ιστοσελίδα της Πεμπτουσίας- που το διαφήμιζε και το προωθούσε. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ αποφάσισε να ενσωματώσει το «βίντεο- πλυντήριο» των αμαρτιών των Βατοπεδινών μοναχών, στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα και μάλιστα με διαφορετικό όνομα. Μάλιστα, το ίδιο το όνομα του ντοκιμαντέρ έγινε σημείο διένεξης μέσα στον σταθμό. Στην αρχή αποφασίστηκε η σειρά του ΣΚΑΙ που θα παρουσίαζε το θέμα να ονομάζεται «Βατοπέδι… όλη η αλήθεια» για να αλλάξει μετά από προσωπική παρέμβαση του Αριστείδη Αλαφούζου σε «Βατοπέδι… όλη η ιστορία».
Τα πλάνα που υπάρχουν και στα δύο βίντεο είναι τα ίδια και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη μονή Βατοπεδίου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλον, μόνο μετά από έγκριση του κατόχου των δικαιωμάτων αυτών. Η έγκριση για χρήση των πλάνων προφανώς, όπως φαίνεται και από το
ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ δόθηκε με μεγάλη γενναιοδωρία από τους βατοπεδινούς φίλους που επιμελήθηκαν το «ντοκιμαντέρ».
Υπενθυμίζουμε ότι, η Πεμπτουσία και ο Σύλλογος Φίλων της Μονής Βατοπεδίου, είναι πρωτοβουλία του Φοίβου Χριστοδουλίδη προέδρου της Lada Hellas και γαμπρός του Εφραίμ, καθώς έχει παντρευτεί την αδελφή του, διευθυντή του περιοδικού του Βατοπεδίου «Πεμπτουσία» και χορηγού της περιφοράς της Άγιας Ζώνης.
Η αλήθεια πέρα από τους μύθους είναι ότι το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ δεν υπογράφεται από κανέναν δημοσιογράφο, αλλά αναφέρει μόνο την εταιρεία παραγωγής και τους τεχνικούς που εργάστηκαν για να μοντάρουν το υλικό.
Η αλήθεια τελικά είναι ότι η ίδια η σειρά του ΣΚΑΙ δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντίθετα η κοινή γνώμη συνεχίζει να αναφέρεται στην υπόθεση σαν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα με εμπλεκόμενους πολιτικούς και ηγούμενους που παραγνώριζαν τα ασκητικά τους καθήκοντα και έπαιζαν στα δάχτυλα τους το realestate, διαχειρίζονταν off shore εταιρείες με τρόπο που θα ζήλευε κάθε επιχειρηματίας και θησαύριζαν στο όνομα της πίστης, της θρησκείας και της αγιοσύνης.
Δείτε παρακάτω χαρακτηριστικά καρέ από το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ και το ντοκιμαντέρ της pemptousia.com που είναι ακριβώς τα ίδια.ΕΔΩ