Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Με το έργο «Μάνα Εκάβη» ολοκληρώνεται το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου "ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ"

«Μάνα Εκάβη» στο Θέατρο Αλκμήνη

Με το εμβληματικό έργο «Μάνα Εκάβη» ολοκληρώνεται το 5ο Φεστιβάλ Θεάτρου "ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ"

την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018 στις 9 μ.μ. στον Πολυχώρο ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ (περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης)


Ερμηνεύουν: Iωάννα Γκαβάκου (Eκάβη), Νένα Βενετσάνου (Ανδρομάχη-Κασσάνδρα σε ηχογράφηση)

Πληροφορίες-κρατήσεις εισιτηρίων: 697 697 2224.  Είσοδος: 10€/ Φοιτητικό-Μαθητικό: 5€

ΜΑΝΑ ΕΚΑΒΗ

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης
Διασκευή: Εύη Οικονομίδου
Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς
Μουσική: Νένα Βενετσάνου
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μανώλης Ιωνάς
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Μακιγιάζ: Κωσταντίνα Λαζάρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαίρη Μαμάκου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Κωσταντέλλου
Χειρισμός Κονσόλας: Μαρία Αθουσάκη
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
ΤΟ ΕΡΓΟ
Οι Τρωάδες και η Εκάβη του Ευριπίδη είναι ό,τι πιο πλήρες έχει γραφτεί στο θέατρο για τη μοίρα του ηττημένου στον πόλεμο, την προσπάθειά του να διαχειριστεί τον πόνο του, την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και την υπαρξιακή αγωνία του για τη συνέχεια της ζωής και της πολιτιστικής του μνήμης.         
Η αρχετυπική Εκάβη εμφανίζεται στις Τρωάδες σαν το πιο επιβαρυμένο θύμα που έχει δει την ολοσχερή κατάρρευση του οίκου της, ενώ στην Εκάβη το θύμα Εκάβη μετατρέπεται σε θύτη που σηκώνει το χέρι της εκδίκησης και γίνεται φονιάς.
Η διασκευή της Μάνας Εκάβης επιλέγει και από τα δύο έργα σκηνές που διαγράφουν τη συγκλονιστική της πορεία. Ο χρόνος και ο τόπος που επιλέχτηκε για την παράσταση είναι κοντά στην ιστορική μας μνήμη. Κάπου στην άνυδρη μεριά της γης, την πλούσια στα έγκατά της, μέσα σε έναν πόλεμο που κλείνει τις μοίρες των ανθρώπων.       
Μέσα από το λόγο της Εκάβης μιλά η ηθοποιός με τα πολλά ονόματα, η ηθοποιός του κόσμου. Το μέγεθος του τραγικού λόγου γίνεται όχημα για να σκεφτούμε όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τον δικό μας προβληματισμό σε θέματα ανθρώπινα. Τα σπουδαιότερα, αυτά του αφανισμού της μνήμης, της πολιτισμικής συνέχειας μετά από καταστροφές, του θανάτου και του υποβιβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από πράξεις εκδίκησης.