Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Τον Οκτώβριο ανοίγει η έκθεση για τον Γιάννη Τσεκλένη στο «Φουγάρο» του Ναυπλίου

Ο Δημήτρης Ξανθούλης σε πρώτο πλάνο επιμελείται τη μεγάλη έκθεση για τον Γιάννη Τσεκλένη (πίσω όρθιος) που ανοίγει τον Οκτώβριο.
Σχεδίασε ενδύματα και υφάσματα. Μεγαλούργησε στη μόδα. Σχεδίασε όμως και αεροπλάνα, λεωφορεία, τρόλεϊ, αντικείμενα, σπίτια. Ο Γιάννης Τσεκλένης είναι μια τόσο ιδιαίτερη περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα, που όμοιά της δεν θα βρεις. Από τους συμπατριώτες μας που διακρίθηκαν με το σπαθί τους στο διεθνές στερέωμα, έχει μια πορεία αξιοθαύμαστη για μια σειρά λόγους που δεν είναι μόνο επαγγελματικοί. Ανθρωπος θαρραλέος, ακέραιος, ανθεκτικός, ξεπέρασε στη ζωή του κάθε λογής εμπόδια. Στάθηκε όρθιος και παρέμεινε ακάματα παραγωγικός.

Ο χώρος ζωής και τέχνης «Φουγάρο» στο Ναύπλιο σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα (ΠΛΙ) παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Ελληνα δημιουργό. Το αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου και εστιάζει στο έργο του σχεδιαστή μέσα από συλλογές ρούχων και υφασμάτων του. Η εκκίνηση γίνεται το 1965 –όταν λανσάρει την πρώτη του συλλογή– και καταλήγει στο 1991 με την οριστική του αποχώρηση από τον κόσμο της μόδας. Τα εκθέματα προέρχονται από δύο μεγάλες δωρεές του δημιουργού προς το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα το 1997 και το 2009, οι οποίες εμπλούτισαν τις συλλογές του Ιδρύματος με 685 ενδύματα και 978 σχέδια και μακέτες. Συνολικά, θα δούμε εβδομήντα πέντε δημιουργίες.
Περισσότερα: kathimerini