Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Τα ράφια της Δημοτικής βιβλιοθήκης μας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ» είναι ασφυκτικά γεμάτα με ποικίλα βιβλία


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΜΙΟΝΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»
Τα ράφια της Δημοτικής βιβλιοθήκης μας «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ»  είναι ασφυκτικά γεμάτα με ποικίλα βιβλία. Σελίδες καταγεγραμμένης γνώσης, ανθρώπινης πνευματικής δημιουργίας χιλιετιών. Από σήμερα το ράφι των Ερμιονιτών-Ερμιονιτισσών συγγραφέων δημιουργών, κοσμούν δύο ακόμα βιβλία του φίλου μας και συναδέλφου Γιάννη Μιχ. Σπετσιώτη.
Το ένα έχει τίτλο: «ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ», με υπότιτλο τα Παρατσούκλια  και το δεύτερο με τη συμμετοχή και της Τζένης Ντεστάκου: «Η ΒΙΤΟΡΙΖΑ-ΜΥΘΟΙ ΚΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ». Για το πρώτο έχουμε ήδη μιλήσει. 
Το δεύτερο αναφέρεται στον διασημότερο θρύλο της Ερμιόνης, αλλά και της Ερμιονίδας, στη Βιτόρα ή Βιτόριζα, το ξωτικό-σύμβολο, το στοιχειό που συνδυάζει την ευαισθησία και το πάθος, το ρομαντισμό αλλά και την εκδίκηση για τους ανθρώπους που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις επιλογές και τις πράξεις τους.
Ο Γιάννης Σπετσιώτης, όπως πάντα πρωτότυπος, αισθαντικός, με δροσερή σκέψη και γραφή διευρύνει συνεχώς το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο.
Και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες μας, της Ερμιόνης και εκείνη του Κρανιδίου με την αξιόλογη υπάλληλο Βιβλιοθηκονόμο Αξαρλή Δήμητρα, μας προσκαλούν με τις πόρτες ανοιχτές, να διαβάσουμε, να ανοίξουμε το μυαλό μας, να ερευνήσουμε, να μη στεκόμαστε παθητικοί δέκτες κατευθυνόμενων μηνυμάτων του διαδικτύου, όσο κι αν τούτο είναι αναπόφευκτο και κάποιες φορές και χρήσιμο, να αποφασίζουμε ενεργητικά για τις ζωές μας.
Από τα ράφια των Βιβλιοθηκών μας μπορούμε να επιλέξουμε με ελευθερία το βιβλίο μας. Να απλώσουμε το χέρι στο βιβλίο που θα μας ταξιδέψει πνευματικά, που θα μας πάει ένα βήμα μακρύτερα.
 Και οι δυο Βιβλιοθήκες είναι πλούσιες, ανοιχτές στο κοινό και με ποικίλες δράσεις στη διάρκεια του χρόνου.
Ως εκπαιδευτικός, θα επισημάνω τα σπουδαία  οφέλη των Βιβλιοθηκών για τους μικρούς αναγνώστες. Η ύπαρξη της Βιβλιοθήκης βοηθάει και διδάσκει στα παιδιά να συμμετέχουν στην κοινωνία των πολιτών.
Έτσι το παιδί, ο μικρός αναγνώστης οδηγείται στην επιλογή, στην κριτική σκέψη και ανάμεσα στις επιθυμίες και τις δυνατότητες που έχει διαλέγει το βιβλίο του. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται οι γνώσεις και ας μην ξεχνάμε  πως η γνώση αποτελεί τη φυσική αφετηρία του δρόμου προς την ελευθερία.
                                    Βιβή Σκούρτη