Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Χωρίς δρόμο Δερβενάκια - Ναύπλιο - Ίρια - Κρανίδι, δρόμο σαν την Αμβρακία Οδό, μέλλον γιοκ!


 "Με τον νέο αυτοκινητόδρομο η διαδρομή Λευκάδα-Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά, ενώ θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αποστάσεις προς Άκτιο Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα. Ο νέος οδικός άξονας μήκους 48,5 χιλιομέτρων έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου και διαθέτει 2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας."


Αθήνα - Λευκάδα, περίπου 340 χιλιόμετρα, σε 3 ώρες και 20 λεπτά, μέση ταχύτητα 102 χιλ/ώρα. Δεδομένου ότι σχεδόν σε όλη τη διαδρομή τα όρια ταχύτητας κυμαίνονται από 100 έως 130 χιλ//ώρα, ο οδηγός φτάνει σε χρόνο 3 ώρες και 20 λεπτά στη Λευκάδα, τηρώντας πλήρως τα σήματα ορίων ταχύτητας της Τροχαίας

Αθήνα - Κρανίδι είναι 165 χιλιόμετρα, μόνο τα 50 έχουν όριο ταχύτητας 100  έως 130, ενώ από τα υπόλοιπα μέγιστο 80 για λίγα χιλιόμετρα και περί τα 60 χιλιόμετρα διαδρομής έχουν όριο τα 50 γιατί περνά ο δρόμος μέσα από κατοικημένες περιοχές, ή περιοχές με πολλές στροφές, πτώσεις λίθων, διασταυρώσεις κ.λ.π. κ. λ.π. Αν τηρηθούν ακριβώς τα όρια ταχύτητας τότε Αθήνα - Ερμιόνη είναι 4 ώρες και μέση ταχύτητα  41 χιλ/ώρα!
Ναι, αλλά πως ένας κάνει 2 ώρες και 30 λεπτά; Δηλαδή μέση ταχύτητα 66 χιλ/ώρα; Τρέχοντας του σκοτωμού στην Εθνική, τρέχοντας του σκοτωμού στον υπόλοιπο δρόμο και τηρώντας περίπου τα όρια μόνο όταν περνά από ένα δύο οικισμούς στην Κορινθία δηλαδή για όχι πάνω από 5 χιλιόμετρα.
Όμως είτε ταξιδεύοντας 4 ώρες, είτε 2 ώρες και 30 λεπτά, το βέβαιο είναι ότι βγαίνεις .... κουδούνι από το αμάξι! Όλοι οι επισκέπτες που πρωτο έρχονται στην Ερμιονίδα το πρώτο που λένε είναι: μα τι δρόμος είναι αυτός!

Η Ριβιέρα - Ερμιονίδα, συγκοινωνιακά βρίσκεται ... πίσω από τις λάσπες, τουτέστιν τριτοκοσμική Ριβιέρα.

Βασίλης Γκάτσος