Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Παρατεταμένη ξηρασία στην Αργολίδα

Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές της όσον αφορά στις φυσικές καταστροφές όπως ξηρασίες και πυρκαγιές εξαιτίας της αυξανόμενης κλιματικής αλλαγής.

Με τον εξαιρετικά ξηρό καιρό να πλήττει αρκετές μεσογειακές χώρες η σημερινή ξηρασία στην Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη ποτέ. Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τεράστιες περιοχές της υπαίθρου απλώς επιδεινώνουν την κλιματική κρίση.

Οι συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας έπληξαν αρκετά κράτη μέλη, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, και ένα κύμα καύσωνα τον περασμένο μήνα έφτασε μέχρι τη βόρεια Γερμανία. Αύξησε τις ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη για περισσότερες καταστροφές για το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Η ξηρασία ή ανομβρία είναι περίοδος μειωμένης βροχόπτωσης (κάτω του μέσου όρου) σε μια δεδομένη περιοχή, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη έλλειψη νερού, είτε στη ατμοσφαιρική, την επιφανειακή ή υπόγεια μορφή του. Η ξηρασία μπορεί να διαρκέσει επί μήνες ή χρόνια και μπορεί να καταγραφεί ως ξηρασία στο σύντομο χρονικό διάστημα των 15 ημερών.

Η Ευρώπη και ακόμη περισσότερο η Μεσόγειος οδεύουν προς ένα μέλλον με αυξανόμενες σοβαρές έως ακραίες ξηρασίες τα καλοκαίρια. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, οι ξηρασίες αποτελούν τον πιο σοβαρό κίνδυνο για τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε όλο τον κόσμο.

Εκτιμάται ότι στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα οι καλοκαιρινοί μήνες με ακραία ξηρασία μπορεί να φθάσουν το 80%, με αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα ξηρασίας, ενώ στην Ιβηρική Χερσόνησο ίσως και το 96%.

Φωτογραφίες από το Ναύπλιο:

Φωτογραφίες: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ – Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ

ΠΗΓΗ:orthodoxianewsagency