Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Κούστα Μαρία : Κείμενο διαπιστώσεων


 Ερμιόνη ΜΟΥ, Κυριακή της Αποκριάς 2020. 

Δεύτερη ¨μπανιέρα¨ του Μπιστιού, τα διπλά παγκάκια όπως έλεγαν. Το χωριό μας, η Γη της επαγγελίας όπως λέω εγώ. Η φωτογραφία αυτή είναι τραβηγμένη σχεδόν ένα χρόνο πριν. Τότε που βλέπαμε στις ειδήσεις τον κορονοϊό να έρχεται, αλλά κανείς μας δεν ήταν απόλυτα πεπεισμένος. Ούτε, φυσικά, μπορούσαμε να μαντέψουμε έστω την εξέλιξη των πραγμάτων. Ένιωθα, θυμάμαι, γαλήνη όταν έτρεχα ανάμεσα στα δέντρα και μετρούσα τα βήματα μέχρι να φτάσω στον Φάρο και να αγναντέψω τη θάλασσα. Η πανδημία τότε φάνταζε στο μυαλό όλων μας κάτι πολύ ξένο και μακρινό. Αλλά, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν τόσο κοντινό όσο κοντινή φαινόταν η Ύδρα στα μάτια μου εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι. 

Αθήνα, Γενικό Νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, Ξημερώματα Γενικής εφημερίας 03/2021.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η Ερμιόνη ΜΟΥ νοσεί. Καθημερινά, αυξάνονται τα θετικά κρούσματα του κορονοϊού σε μία χώρα βυθισμένη οικονομικά και κοινωνικά. Μα πως είναι δυνατόν αναρωτιέμαι σιωπηλά -όντας τουλάχιστον 24 ώρες ξύπνια και παραδόξως σε εγρήγορση- ορισμένοι να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο… Και στο θολωμένο μου από την ένταση μυαλό έρχονται εικόνες εκατοντάδων επισκεπτών, οι οποίοι φτάνουν στην Ερμιονίδα, εκμεταλλευόμενοι τη δήθεν εντοπιότητά τους ¨για χάρη¨ του τριημέρου και της ανάλογης διασκέδασης που επιβάλλεται να βιώσουν. Οι συγκεκριμένοι, που θέλουν να λέγονται άνθρωποι, όπως έγραψε και ο Λειβαδίτης, αδιαφορούν παντελώς για την υγειονομική βόμβα που κουβαλούν μαζί με τα φορτωμένα βαλίτσες τιτάνια αυτοκίνητά τους. Και όλα αυτά τα καραβάνια μεταφέρουν -θα τολμήσω να πω ηθελημένα- τη μεγαλύτερη σε μέγεθος κρίση που πλήττει την επαρχία ΜΑΣ τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η χειρότερη, όμως, κρίση είναι εκείνη που διακατέχει αυτούς τους λεγόμενους και φερόμενους ως ανθρώπους: η ηθική.

Καλό τριήμερο σε όλους τους ¨ευτυχείς ταξιδιώτες¨ του τριημέρου (και όχι μόνο).

Καλό τριήμερο στους δήθεν δημότες Ερμιονίδας και τους ταξιδιώτες υγειονομικούς από τα Δημόσια Νοσοκομεία που παλεύουν υπό τις οποιεδήποτε συνθήκες να σας χαρίσουν τη Ζωή, το μέγιστο και υπέρτατο αγαθό της πλάσης, για το οποίο εσείς τόσο άκαρδα αδιαφορείτε. Οι στιγμές που η υλική μακαριότητα και ευδαιμονία αρκούν διαγράφονται σε λίγα λεπτά, εάν έρθετε αντιμέτωποι, αγαπητοί ¨συνδημότες¨ μου, με τις στιγμές που βίωσα πριν λίγες ώρες. Εκεί όπου η ανθρώπινη ζωή, ταξιδιώτες μου, δεν μετράει περισσότερο εάν κατάφερες να ξεγελάσεις το σύστημα και αγνάντεψες το ερμιονίτικο τοπίο απολαμβάνοντας τον καφέ σου στα διπλά παγκάκια ΜΑΣ.

Καλό τριημέρο στους νοσούντες συμπολίτες μας.

Καλό τριήμερο από όλους εμάς, που δεν καταλάβαμε καν ότι είναι τριήμερο στην προσπάθειά μας να σώσουμε τις ζωές σας.

Καλό τριήμερο από την πληγωμένη Αθήνα στην θανατοποινίτισσα Ερμιονίδα.

 

Κυριακή 14/03/2021   1626 νέα κρούσματα-53 θάνατοι-564 διασωληνωμένοι-αναρίθμητοι ανήθικοι συμπολίτες

Καληνύχτα Ερμιόνη ΜΟΥ

Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ

 

Κούστα Σ. ΜαρίαΕιδ. Καρδιολόγος

ΓΝΑ Γ.Γεννηματάς