Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική: ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ


ΡΟΔΙ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση εγγραφής για το ''Ρόδι Ερμιόνης'' από την Ελλάδα στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) . Το γεγονός αυτό ενισχύει την γαστρονομία της Ερμιονίδας, την οποία προβάλλουμε ως μια εναλλακτική μορφή Τουρισμού. Άλλωστε η διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας για τον επισκέπτη. Το ''Ρόδι Ερμιόνης'' συνδέεται άμεσα με την τοπική παραδοσιακή κουζίνα, υπάρχει ως κύριο συστατικό στα πιάτα των περισσότερων εστιατορίων της Ερμιονίδας και μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τους τουρίστες, ώστε να επιλέξουν τον τόπο μας ως προορισμό για τις διακοπές τους.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες της Ερμιονίδας και η τοπική τεχνογνωσία που απορρέουν από έναν πολυετή πολιτισμό έχουν δώσει στο «Ρόδι Ερμιόνης» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το έχουν ξεχωρίσει από άλλα ρόδια.

Ο καρπός χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση που οφείλεται στην ισορροπημένη σχέση σακχάρων και οξύτητας. Οι σπόροι έχουν γλυκιά γεύση, είναι αφράτοι και ο πυρήνας που περιέχουν καταστρέφεται εύκολα με τη μάσηση.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται έναν τόπο έχοντας ως κίνητρο την τοπική του κουζίνα, τις παραδοσιακές του γεύσεις, την παρακολούθηση των διαφόρων τοπικών εκδηλώσεων που θεματολογία τους είναι ένα τοπικό προϊόν ή η γαστρονομία γενικότερα. Με αυτό τον τρόπο έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, οπότε γνωρίζουν καλύτερα τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται. Συνεπώς η γαστρονομία, δηλαδή το φαγητό, δεν επιτελεί δεν επιτελεί απλά και μόνο τον ρόλο της ''καύσιμης ύλης'' που θα δώσει ενέργεια στο σώμα μας, αλλά αποτελεί στοιχείο υψηλής αισθητικής αξίας, προάγοντας τον πολιτισμό και την κληρονομιά του τόπου μας.

Τα τελευταία χρόνια, κατά τα τέλη Οκτωβρίου, γίνεται η «Γιορτή Ροδιού» η οποία προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και προβάλλει σε όλους το φημισμένο ''Ρόδι Ερμιόνης''.

Φέτος εξαιτίας της Πανδημίας η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί. Μια εκδήλωση, η οποία αποτελεί θεσμό για την Ερμιόνη, ντόπια παιδιά ντυμένα αγρότες, προσφέρουν ρόδια στους επισκέπτες οι οποίοι απολαμβάνουν μουσική, χορούς και παραδοσιακές νοστιμιές με βάση το ρόδι μαγειρεμένες από σεφ.

 

 


Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην συλλογική προσπάθεια ώστε το ''Ρόδι Ερμιόνης'' να αναδειχθεί Π.Ο.Π.. και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παραγωγούς και τυποποιητές, οι οποίοι όποτε τους ζητηθεί μας δίνουν απλόχερα τα προϊόντα του ροδιού, στις Τουριστικές Εκθέσεις όπου συμμετέχει ο Δήμος Ερμιονίδας.

Στηρίζουμε το ''Ρόδι Ερμιόνης'' και προτρέπουμε όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να το εντάξουν, σε κάθε μορφή του, στο μενού τους.

 

Λούμη Γιαννικοπούλου Αγγελική

Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Ερμιονίδας