Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Ο Απόλλωνας Γλύκας παρουσιάζει το νέο του έργο 'TELETOMB'


Θα χαρώ να σας δω στην έκθεση UNHAPPY MONUMENTS, από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου μέχρι και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, όπου δεκατέσσερις από τους εικαστικούς καλλιτέχνες που βράβευσε η ARTWORKS στο πλαίσιο του 2ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμ​α Σταύρος Νιάρχος εξετάζουν μέσα από τα έργο τους την έννοια του αντι-μνημείου.
 

Παρουσιάζω το νέο έργο 'TELETOMB' 
Πρόκειται για το μνήμα μιας φωτογραφίας από ένα κοντρόλ τηλεόρασης τυλιγμένο με σελοφάν.
«Η γιαγιά μου συνήθιζε να τυλίγει το τηλεκοντρόλ με σελοφάν, ίσως θα το έχεις δει και άλλου, πάντα φαινόταν αξιοπερίεργο να θέλει κάποιος να το κρατήσει στην αιωνιότητα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ως αντικείμενο από μόνο του δεν είναι ούτε πολύτιμο ούτε αναντικατάστατο – αλλά η σύνδεση με τη συντροφιά που φέρει το καθιστά σημαντικό και αξιόλογο. Ίσως οφειλε με κάποιο τρόπο να το προστατέψει… Πλέον ο δημόσιος χώρος δεν ξεκινά από την εξώπορτα της κατοικίας μας, μετασχηματίζεται και διεισδύει στον χώρο με όλα τα μέσα που διαθέτει, ορίζει και επιβάλει η σύγχρονη εποχή. Το νόημα του συνεχώς αλλάζει και ο παράλληλος ψηφιακός κόσμος είναι δημιούργημα της ίδιας της κοινωνίας που τον διαμόρφωσε και τον χρησιμοποιεί. Η μεταφορά των πληροφοριών μεταδίδεται ασταμάτητα στη συσκευή του καθενός, και εκεί που αυτό φαίνεται αδιάκοπο, το TELETOMB είναι το μνήμα του πομπού με το σελοφάν.»

UNHAPPY MONUMENTS

 

10.10.20

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

more info

14 από τους εικαστικούς καλλιτέχνες που βράβευσε η ARTWORKS στο πλαίσιο του 2ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζουν έργο τους στην έκθεση «Unhappy Monuments». Αντλώντας έμπνευση από το Δυστυχισμένο Ready-made (1919) του εικονοκλάστη Marcel Duchamp, ο επιμελητής της έκθεσης ζήτησε από τους καλλιτέχνες να επεξεργαστούν την έννοια του αντι-μνημείου. Σε αντίθεση με τη μονιμότητα, τη μνημειακότητα και την ευλάβεια που χαρακτηρίζουν τα μνημεία, το αντι-μνημείο είναι εφήμερο, εύθραυστο, δεν διεκδικεί απαραίτητα την προσοχή του θεατή, ενώ συχνά προϋποθέτει και τη συμμετοχή του. Τα έργα που προτείνουν οι καλλιτέχνες συνομιλούν με την αισθητική ταυτότητα και τον χαρακτήρα του πάρκου, το οποίο αποτελεί έναν αγαπημένο χώρο ανάπαυσης και ψυχαγωγίας για πολλούς Αθηναίους. Βασική επιδίωξη της έκθεσης «Unhappy Monuments» είναι η απρόσμενη συνάντηση με κάποια ασυνήθιστα μνημεία και η αίσθηση της τυχαίας ανακάλυψης στη διάρκεια μιας ανέμελης βόλτας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: 

Παναγιώτης Βορριάς
Θεόδωρος Γιαννάκης
Απόλλωνας Γλύκας
Αναστασία Δούκα
Σπύρος Κοκκώνης
Κατερίνα Κομιανού
Καρολίνα Κρασούλη
Κωνσταντίνος Κωτσής
Βιργινία Μαστρογιαννάκη
Αγγελική Μπόζου
Μαργαρίτα Μποφιλίου
Μαρία Νικηφοράκη
Μαρίνα Παπαδάκη
Μαρία Τσάγκαρη
 

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

 

Συνδιοργάνωση: ΟΠΑΝΔΑ και ARTWORKS

Ιδρυτικός Δωρητής της ARTWORKS & Δωρητής της έκθεσης: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Διάρκεια έκθεσης: 10-20 Οκτωβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: 11.00-19.00

 

Πάρκο Ελευθερίας, Λεωφ. Βασ. Σοφίας. Στάση μετρό: Μέγαρο Μουσικής
 

Στον χώρο θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική όταν υπάρχουν συναθροίσεις, όπου δεν τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου.