Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Δεν ξέρουμε πότε,


Αλλά κατά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη το νερό του Αναβάλου προωθείται αλλά και διανέμεται.

Στην "Ενημέρωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου" διαβάζουμε ότι ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός ενημερώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό κ. Κώστα Σκρέκα για την πορεία υλοποίησης των έργων του Αναβάλου στην Ερμιονίδα.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ο προϋπολογισμός του έργου μέχρι τον λόφο Θωμά στον Κάμπο Κρανιδίου είναι 48 000 000 ευρώ και ότι σε αυτόν τον προϋπολογισμό εντάχθηκαν και τα παρακάτω υποέργα:

  • Απαλλοτριώσεις, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ
  • Αρχαιολογία, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ
  • ΟΚΩ, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ
  • Ηρτημένη Εσοδεία, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
  • ΔΕΗ, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ
  • Κατασκευή αρδευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 17.600.000 ευρώ


Εξ αυτών τα 5 πρώτα με συνολικό προϋπολογισμό 2 550 000 ευρώ είναι έργα αναγκαία για την υλοποίηση του κυρίου έργου της μεταφοράς. Έχουμε ακόμη δρόμο για την έναρξη των έργων κατασκευής, αυτό που λέμε "να μπουν οι μπουλντόζες".

Αυτό που ενδιαφέρει, ως νέο, είναι το έκτο υποέργο  "Κατασκευή αρδευτικού δικτύου, προϋπολογισμού 17.600.000 ευρώ" στον Δήμο Ερμιονίδας. Ο κ. Βορίδης λέει ότι γίνεται ό,τι απαιτείται, και (κατ' εκτίμηση) η Δημοπράτηση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 1.477.960,36 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. Δηλαδή (κατ' εκτίμηση) τον Νοέμβριο 2020 θα γίνει η δημοπράτηση, προσοχή: της μελέτης του έργου και όχι της κατασκευής.

Τα του Αναβάλου είναι πλέον γνωστά: Θα φέρει, όταν το φέρει, το νερό σε μια δεξαμενή στον λόφο Θωμά στον Κάμπο Κρανιδίου.

Σε αυτό το έργο λοιπόν προστίθεται και η Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στον Δήμο Ερμιονίδας, αφού είδαν οι αρμόδιοι ότι χωρίς δίκτυο, το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το νέο αυτό έργο δεν είναι ένας αγωγός μεταφοράς από ένα σημείο στο άλλο, αλλά ένα σύνολο αγωγών που θα κάνει διανομή του νερού στους κάμπους μας και στα κτήματά μας.

Γνωρίζει κανένας αυτό το δίκτυο;

Γνωρίζει κανένας ποιους κάμπους αφορά;

Γνωρίζει κανένας αν αφορά όλους τους κάμπους, για λόγους δίκαιης κατανομής του νερού;

Είναι σίγουρο ότι το δίκτυο αυτό δεν αφορά μόνο τον Κάμπο του Κρανιδίου και εν μέρει τον κάμπο των Φούρνων προς Λαμπαγιαννά, όπως έδινε ένα παλιό παλιό σχέδιο, αλλά ολόκληρη την Ερμιονίδα;;;

Γνωρίζει ο Δήμος μας, και, αν ναι, γιατί δεν έχει μέχρι σήμερα δώσει στη δημοσιότητα τα σχέδια με τους αγωγούς του δικτύου άρδευσης και τους κάμπους που θα πάρουν νερό; Δηλαδή τον επόμενο μήνα εκτιμάται ότι θα γίνει δημοπράτηση της μελέτης και ο Δήμος μας δεν ξέρει τίποτα για το δίκτυο; Δηλαδή ο Δήμος μας απουσιάζει από τον σχεδιασμό του δικτύου ως "αναρμόδιος";

Οι Τοπικές μας Κοινότητες γνωρίζουν; Έχουν διατυπώσει τη γνώμη τους, γνώμη φυσικά που διαμορφώνεται από τους αγρότες κάθε Τοπικής Κοινότητας; Η Κοινότητα Θερμησίας που σήμερα έχει τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή, της Ερμιόνης με επίσης μεγάλη παραγωγή, των Διδύμων και του Ηλιοκάστρου που το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους, έχουν γνώση και προτάσεις; Με άλλα λόγια διαμορφώνουν το μέλλον τους ή ό,τι βρέξει ας κατεβάσει;

Και το Υπουργείο αφού γνωρίζει επακριβώς το κόστος των έργων μέχρι και το δίκτυο διανομής στα κτήματα, εφόσον γνωρίζει το κόστος λειτουργίας - συντήρησης και διοίκησης του όλου έργου (ως προς αυτό έχει δεδομένα από άλλες περιοχές και τους ΤΟΕΒ), γιατί δεν έχει προκαθορίσει την τιμή του νερού βάσει κατανάλωσης, πάγιο, όροι και έξοδα σύνδεσης, πιθανό take or pay κ.λ.π.;

Γιατί μόνο η τιμή του νερού και οι όροι παροχής του καθορίζουν τη χρησιμότητα του όλου έργου. Αν είναι ασύμφορη για τον καλλιεργητή, το νερό θα μείνει στον λόφο Θωμά.

Σημείωση: Στη φωτογραφία παλιό σχέδιο μου που δείχνει την εύλογη διανομή νερού στους κύριους και παραγωγικούς κάμπους της Ερμιονίδας. Ο Δήμος ας μας δώσει το πραγματικό, αν πιστεύει στον Πρωτογενή Τομέα, ώστε να προετοιμάζονται οι αγρότες μας. 

Βασίλης Γκάτσος